News & Blog

Másolható-e a zenei CD?

A szélessávú internet, az androidos telefonok és tablettek korában a fogyasztók hozzászoktak ahhoz, hogy kedvenc zenéikhez akár néhány perc alatt, ingyenesen hozzáférhetnek, valamit hogy a külföldi és hazai weboldalak által kínált széles palettáról válogathatnak. A fenti gyakorlat megnehezíti az illegális letöltések és másolatok elleni küzdelmet. Ily módon elkerülhető lenne a  felhasználók sorozatos szerzői jogsértése, másrészt az előadóművészek sem esnének el a bevételüktől.

1. CD másolás

A szerzői jogi törvény fő szabálya szerint a zenei CD-k nem másolhatók szabadon tekintettel arra, hogy a hangfelvétel többszörözéséhez (másolásához) a szerző, az előadóművész és a kiadó engedélye szükséges. A törvény vonatkozó rendelkezései szerint többszörözésnek minősül:

 

  • a nyomtatással megvalósuló mechanikai, filmes vagy mágneses rögzítés és másolatkészítés;
  • a hang- vagy képfelvétel előállítása;
  • a sugárzás vagy a vezeték útján a nyilvánossághoz történő közvetítés céljára való rögzítés;
  • a mű tárolása digitális formában elektronikus eszközön; valamint
  • a számítógépes hálózaton átvitt művek anyagi formában való előállítása.

A szerzői jogi védelem alatt álló mű felhasználásáért a szerzőt fő szabályként díjazás illeti meg, de a felhasználás feltételeit az ún. licencszerződés határozza meg pontosan. Ezen felül a felhasználónak további díjat kell fizetnie a kereskedelmi célból kiadott hangfelvételnek vagy az arról készült másolatnak a sugárzásáért és bármilyen más módon történő nyilvánossághoz közvetítéséért, mely fele-fele arányban illeti meg a hangfelvétel előállítóját és az előadóművészt.

2. Magáncélra készített másolatok

Ezzel szemben a magáncélú másolást a hatályos szerzői jogi törvény szabad felhasználásnak minősíti. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a felhasználáshoz nem kell a jogtulajdonos hozzájárulását kérni abban az esetben, ha a felhasználás az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  • nem sérelmes a mű, előadás, hangfelvétel rendes felhasználására;
  • indokolatlanul nem károsítja a szerző, előadóművész, illetve a hangfelvétel kiadó jogos érdekeit; továbbá
  • megfelel a tisztesség követelményeinek.

A fenti hármas feltételrendszeren túl a magáncélú másolásnak feltétele még, hogy a másolásból közvetve se származzék anyagi haszon, illetve más számára még ingyen se készüljön belőle számítógépes vagy digitális hordozóra feltölthető másolat.

A magáncélra készített másolatok esetén a szerző a szerzői jogi díjazástól elesik. Az ily módon indukált bevételkiesés ellentételezéseképpen az uniós országokban létezik az ún. üres kazetta jogdíj intézménye, melynek célja, hogy az üres CD-k, DVD-k és más digitális adathordozó eszközök eladásából származó bevételekből a szerzők is részesüljenek. A jogosultak díjigényüket csak közös jogkezelő szerveik által érvényesíthetik, és arról csak a rájuk eső összeg erejéig mondhatnak le. Hanghordozók esetében a befolyt díjaknak a költségek levonása után fennmaradt összegéből negyvenöt százalék a zeneszerzőket és az írókat, harminc százalék az előadóművészeket, huszonöt százalék a hangfelvétel-előállítókat illeti meg.

A jogdíjas adathordozó eszközökkel kapcsolatosan egyre gyakoribb az a nézet, mely szerint ezek használata olyannyira mindennapjaink részévé vált, hogy azokon elsődlegesen már nem jogvédett tartalmakat tárolnak a felhasználók, így indokolatlan a jogdíj fenntartása. Ezen kívül a szerzői jogok védelmére fejlesztették ki az ún. DRM (Digital Right Management) alkalmazásokat, melyek legalizálása visszaszorítja a magáncélra készített másolatokat, ami által csökkennek az érintettek ún. üres kazetta jogdíjból származó bevételei.

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023