News & Blog

Sokan nem is gondolnak arra, hogy milyen nehéz megtalálni az adóst. Ha a felek között vita keletkezik, az első lépés, hogy megnézzük ki ellen kell pert indítani, mert a megnyert per után vele szemben tudunk végrehajtást kezdeményezni. Ez akár abból is adódhat, hogy az adós nem létezik és akivel szerződést kötöttek nem létező vállalkozás. Ha a szerződésben félként megjelölt személyt a követelés behajtásakor nem találjuk, akkor ez több különböző körülményre vezethető vissza. Lehet hogy nem is létezett, lehet hogy ugyanazon a néven, de más cégformában van bejegyezve, vagy időközben szűnt meg. Ha ilyen helyzetbe került, akkor – legalább is a polgári jog eszközeivel – nem lehet mást tenni, mint hogy ha legközelebb szerződést köt, ellenőrizze, hogy az a fél, akivel a szerződést megkötötte létezik-e. A magyar cégeket az Igazságügyi Minisztérium cégjegyzéke tartja nyilván, ahol a cég nevét, címét és a cégjegyzésre jogosultak adatait naprakész állapotban ellenőrizni tudja. E-körben www.e-cegjegyzek.hu honlapról tájékozódhat. A külföldi cégekről céginformációt szolgáltató cégek így pl. a Creditreform Kft. illetve a Dun & Bradstreet is adatot szolgáltat, de jobb ha nem vagyunk szemérmesek az üzletkötés során és a szerződő féltől kérjük be a külföldi cégbejegyzésére vonatkozó adatait. Amikor a felek a szerződést létre akarják hozni, sokkal készségesebbek és együttműködnek saját maguk azonosításában.

Volt olyan eset, hogy a szerződő fél fantázianéven Nagyhaszon József Kft. volt. Vevőként vállalta, hogy a nagy összegű vételárat meghatározott határidőre megfizeti. A Kft. a tulajdonos – ügyvezető  nevét viselte. Nagyhaszon József, a Kft. ügyvezetője fizetőképessége megerősítéseként bankgaranciát nyitott, ahol a bankgaranciát kibocsátó bank vállalta, hogy ha a Vevő a felek között kötött szerződésből származó fizetési kötelezettségét nem teljesíti, akkor ő áll helyt Nagyhaszon József megbízásából. Természetesen az áru elment, a Vevő nem fizetett, azonban minthogy a Vevő a Kft. volt, így a bank nem állt helyt, mert a bankgaranciát az azonos nevű magánszemély megbízásából bocsátotta ki. Ez egy jó példa arra, hogy a bankgarancia megnyitására megbízást adó személy és a szerződő fél nem volt azonos (az egyik magánszemély volt a másik pedig egy társaság) és így a bank nem állt helyt.

Bármilyen furcsán hangzik, fontos hogy a fél a szerződés elejétől a végéig legyen azonos önmagával és a szerződést ugyanabban a minőségben írja alá, mint ahogy félként a szerződésben meg van jelölve. Tehát, ha a szerződő fél a Kukutyin Kft. akkor aláíró félként érvénytelen a szerződés, ha ezt a Kukutyin Bt. vagy a Kukutyin Alapítvány írja alá, mert a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését aláíró személy, és a szerződő fél nem azonos. Ebből azt a tanulságot lehet levonni, hogy jobb, ha kellő óvatossággal kötünk üzletet talpig úriembernek látszó képviselőkkel, akik ha az évszázad üzletét is ígérik, már tudjuk, hogy az üzlet attraktivitása és annak a valószínűsége, hogy ebből óriási haszonra teszünk szert, egymással fordított arányban áll. Tehát nem árt az óvatosság és a bizalom mellett szükség van a másik fél előzetes ellenőrzésére és azonosítására is.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/