Barion Pixel Ciprus nem offshore paradicsom - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

Nagykövet úr! Vitán felül áll, hogy Ciprus geopolitikai és gazdasági szempontból is egy rendkívül fontos területen helyezkedik el.
Magyarországnak természetesen mindenkivel kereskednie kell szerte a világban, de különösen a kiemelten fontos pontokon illik jelen lennie.
Félretéve az Ön személyes elkötelezettségét, hogyan véli, a magyar külgazdaság szempontjából Ciprus bír-e megkülönböztetett jelentőséggel, és ha igen miért?

A ciprusi piaci lehetőségeket Magyarország eddigiekben nem nagyon használta ki. Kereskedelmi kapcsolataink szintje alacsony és a befektetési tőkemozgás sem számottevő. Az okokat keresve általában a ciprusi piac korlátozott méretére, a földrajzi távolságra és a ciprusi gazdaság strukturális egyoldalúságára történik hivatkozás. Pedig tisztában kell lenni azzal, hogy például Ciprus legfontosabb exportcikkét a gyógyszeripari termékek jelentik, így ezen a területen is lenne lehetőség a kooperációra. Gazdasági szempontból Ciprus geopolitikai jelentőségét az adja, hogy a ciprusi üzletembereknek kiváló kapcsolatai vannak szinte valamennyi közel-keleti országgal és rajtuk keresztül a magyar áruk is eljuthatnának e térségbe.
A ciprusi piacon komoly verseny van, de ennek ellenére jó néhány ágazatban vannak olyan piaci rések, amelyek a magyar vállalkozók számára komoly lehetőségeket kínálnak. Ehhez persze a vállalkozásoknak és az állami exportpromóciónak is áldoznia kellene. Ma már az nem elég, hogy írok egy levelet a kereskedőknek, hogy ezt meg ezt szeretném eladni. Itt kell lenni, vásárokon, kiállításokon kell részt venni.

ciprusCiprus neve az off-shore paradicsom szinonimájává lett. Tapasztalja-e, hogy ez a tény eltántorít magyar befektetőket a szigetországtól?

Ciprus, mint EU tagország nem tekinthető off-shore paradicsomnak. Egyszerűen az átlagnál kedvezőbb adózási feltételeket biztosít a vállalkozók számára. Tény, hogy ma több százas nagyságrendben vannak bejegyezve magyar vállalkozások Cipruson, amelyek semmiféle vállalkozási tevékenységet itt nem végeznek, adójukat azonban itt fizetik. Ez a magyar költségvetés részére komoly veszteséget jelent, azonban nem illegális. A cégek Magyarországra való visszacsábítása eddig nem sok eredménnyel járt, ezért inkább azt az utat kellene követni, hogy bekapcsoljuk ezeket a vállalkozásokat a kereskedelmi és befektetési forgalomba.

A Kelet-Közép-Európai államok a rendszerváltásaik során hasonló pozícióból indultak, és nagy verseny van köztük.
Cipruson hogyan látszik, ott melyik versenytársunk volt a leg “szemfülesebb”, kit kell irigyelnünk közülük az ott elfoglalt pozícióiért?

Kelet és Közép Európából is többen megelőztek minket. Az orosz tőkével nyilván nem tudunk versenyezni, de a román és bolgár kereskedőkkel igen. Ezek az országok, általában a kamarákon keresztül – komoly hídfő állásokat építettek ki, számos boltot üzemeltetnek. Biztos vagyok benne, hogy egy CBA mintabolt nagyon sikeres lenne, hiszen a magyar élelmiszereknek, boroknak van nevük itt.

Dr. Botos Balázs
nagykövet

 

About Post Author