News & Blog

Versenyjogi jogsértésre gyanakszom – mit tegyek?

 

 Miután a Gazdasági Versenyhivatal kutatásai alapján a versenytörvény ismerete a kis- és középvállalkozások körében jóval alacsonyabb, mint a nagyvállalatok körében, létrehozott egy olyan weboldalt, amin kifejezetten ennek a vállalkozáscsoportnak kíván segíteni a versenyjogi szabályok közötti eligazodásban, illetve a Versenyhivatallal való együttműködés keresésében.

 

 

A Versenytörvény és a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlata számos lehetőséget kínál a jogszabályoknak való megfelelőségre törekvő, illetve a hatósággal együttműködő vállalkozások számára, melyek révén azok kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek egy esetleges versenyfelügyeleti eljárás során. Az együttműködéssel a hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja érvényesíteni a fogyasztók érdekeit, vagyis a közérdeket, a cégek pedig jelentősen csökkenthetik, vagy akár el is kerülhetik a versenyfelügyeleti bírságot.

 

Csak néhány példa az együttműködési lehetőségek közül:

 

–       Amennyiben igazolja a GVH felé, hogy cége kis- és középvállalkozás, különleges elbírálásban részesülhet: Az első versenyjogi jogsértés elkövetésekor bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható cégével szemben, illetve a Versenytanács megfelelési program bevezetését írhatja elő. Fontos viszont hangsúlyozni, hogy ha az Európai Unió kereskedelme is érintett a jogsértés következtében, illetve közbeszerzési kartellt vagy különösen kiszolgáltatott személlyel szembeni jogsértést állapít meg a Hivatal, akkor nem alkalmazható a figyelmeztetés.

 

–       Ha egy kartellben résztvevő vállalkozás ún. engedékenységi kérelem keretében önként felfedi ezt a hatóság előtt és egyúttal bizonyítékot is szolgáltat rá, a kiszabható büntetés egy része, vagy akár annak teljes összege elengedhető.

 

–       Ha a vállalkozás az eljárás során önkéntesen olyan kötelezettségek teljesítését vállalja, amely által a magatartása összhangba kerül a törvény rendelkezéseivel, a GVH megszüntetheti az eljárást jogsértés (vagy annak hiánya) megállapítása, így bírság kiszabása nélkül. A kötelezettségvállalással hatékonyabban biztosítható a jogsértő magatartás kiiktatása, emellett olyan, a fogyasztók számára előnyös eredményekkel járhat (pl. károsultak kompenzációja, tájékoztató kampányok) amelyeket hatékonyabban segíthetik a piaci rendellenesség orvoslását. 

 

 

–       Jelentősen, akár 30 %-al csökkentheti a bírságot, ha egy vállalkozás az eljárás során elfogadja a GVH álláspontját a jogsértéssel kapcsolatban, azaz egyezség keretében elismeri a jogsértést és lemond jogorvoslati jogáról. Így – ha maga a vállalkozás is úgy érzi, esetleges egy jogorvoslat nyerési esélye csekély – a várható pervesztesség miatti költségeit és további ügyvédi terheit megtakaríthatja.

 

A GVH új projektje keretében egyszerű és közérthető formában gyűjti össze a vállalkozások számára szükséges minden információt a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálataival, a versenyjogi jogsértésekkel és a cégvásárlásokkal kapcsolatban, hogy megkönnyítse a Hivatallal való együttműködést. A vállalkozásoknak, különösen azok vezetőinek szóló felület átfogó képet ad a GVH-val való együttműködés lehetőségeiről és előnyeiről – az ügyvédek potenciális tanácsai mellett, akik bizonyos esetekben ellenérdekeltek lehetnek a hatósággal való megegyezésben. 

Az új tájékoztató oldalt hamarosan megtalálhatják a Gazdasági Versenyhivatal honlapján.

Kedves olvasóink! Holnap megtörténik az a Versenyképességi és Versenykultúra Csúcstalálkozó aminek a modern lebonyolítási rendszere reményeink szerint új fejezetet indít a hazai tudásmegosztási világban. Kövesse az eseményt a neten szeptember 18-án 16:00 -18:00 között. Köszönet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csapatának az innováció iránti nyitottságukért  és köszönet a nagyon magas színvonalú tartalmakért is.

Egészen holnap 16:30 ig várjuk az észrevételeit a vitát indító felvetéseinkre 

Névvel válaszolok!          
vagy 
Név nélkül mondom el véleményem!

Korábbi GVH cikkeink linkjei:

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2960-a-fogyasztovedelem-ket-oldala

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2961-dicserj-okosan

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2962-kozbeszerzes-mit-tehet-egy-kkv-ha-ugy-erzi…

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2968-a-gazdasag-gyozteseit-mi-allithatja-meg2

https://www.kkvhaz.hu/cikk/2971-a-kkv-cegfuziokat-is-vizsgalhatja-a-gvh

 

 
 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/