News & Blog

Védjegy regisztrációs kérdések

 

A fogyasztók ugyanis érzelmileg is kötődnek a számukra jól bevált nevekhez, a megszokott védjegyekkel ellátott termékekhez, szolgáltatásokhoz, és hajlandóak többet fizetni az általuk ismert márkákért. Az effajta privilegizált státusz eléréséhez elengedhetetlen egy figyelemfelkeltő név, logó, márka vagy szlogen kizárólagos birtoklása, amely az adott szó, kifejezés vagy ábra védjegyként történő oltalmazásával valósítható meg.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábbi nevén: Magyar Szabadalmi Hivatal) védjegy oltalomban részesít tehát minden olyan nevet, logót, ábrát, szót, szlogent, betűt, számot, képet, hologramot, hangot, színt vagy ezek kombinációját, amely grafikailag ábrázolható és alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól.

 

Figyelni kell tehát arra, hogy a bejelenteni kívánt megjelölés ne ütközzön valamely, a jogszabályokban felsorolt feltétlen vagy viszonylagos kizáró okkal, továbbá ne legyen összetéveszthető valamely versenytárs azonos vagy hasonló termékének, szolgáltatásának megjelölésével. Ezek fennállása esetén ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elutasítja a benyújtott védjegybejelentést.

 

Ennek elkerülése végett a védjegybejelentés benyújtása előtt mindenképpen érdemes védjegy kutatást végezni a különböző hazai és nemzetközi rendszerekben, védjegy adatbázisokban, hogy a bejelentő megbizonyosodjon arról, hogy a levédetni kívánt leendő megjelölést, vagy egy azzal könnyen összetéveszthető védjegyet nem használja-e már valaki más.

 

A védjegy regisztrációjakor a megjelölés kiválasztásán kívül szükséges azoknak a termékeknek, szolgáltatásoknak a meghatározása is, amelyekkel kapcsolatosan a bejelentő az oltalom ideje alatt, azaz a bejelentéstől számított 10 éven keresztül a védjegyet használni kívánja. A védjegy bejelentés eljárási díja három, ún. Nizzai Osztály megjelölését teszi lehetővé: egy-egy osztály az áruk és szolgáltatások egy meghatározott csoportját jelöli, amelyben a kiválasztott védjegy oltalmat fog élvezni.

 

A védjegybejelentési kérelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által készített formanyomtatványon kell benyújtani. A formanyomtatványhoz mellékelni kell a kiválasztott áru- vagy szolgáltatás-osztályok részletes jegyzékét, valamint – ábrás védjegy igénylése esetén – a kívánt megjelölés színes ábrázolását. Ügyelni kell továbbá arra, hogy képviselettel történő eljárás esetén csatolni kell a védjegybejelentéshez a képviseletre jogosító meghatalmazást is.

 

BALÁZS & HOLLÓ Law Firm
H-1066 Budapest, Teréz krt. 46. MARK CENTER
Phone / Fax: + 361 302 5697; + 361 302 7938
E-mail: office@balazshollo.hu * Web: www.balazshollo.hu

Co-ordinates: 47.507983,19.059026

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/