News & Blog

Új szabályok, a 2015-ös évzárásban

Tudjon meg többet a 2015-ös évzárás újdonságairól, jöjjön el a szombathelyi Országos Gazdasági Csúcstalálkozóra, és beszélgessen Siklós Mártával, a LeitnerLeitner vezető tanácsadójával az Önt érdeklő adózási és számviteli kérdésekről! Cikkünkben néhány ötletet vetünk fel.
 
Tudta, hogy megváltoztak a minimumadó szabályai? A 2014-es számítások során a minimumadó-alapban még figyelembe lehetett venni az eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatásokat. Ez 2015-től már nem lesz lehetséges, mostantól az összes bevétel és az adóévi tagi hitel növekmény 50%-val növelt összegének 2%-a után kell a minimum TAO-t fizetni. Vajon az Ön vállalkozása a vesztesek között van?

2015-től újra visszatér az 5 adóéves leírási korlát. Átmenetileg azonban 2014 utolsó napjáig keletkezett veszteség leírható a 2014-es szabályok szerint, de legkésőbb 2025. december 31-ig. Vigyázat: a 2015-ös veszteségek akár el is veszhetnek, ha túl sok a korábbi évek felhalmozott vesztesége!
 
Tudta, hogy 2014-től a felsőoktatási intézményeknek adott támogatások után adókedvezményt vehet igénybe? Érdemes lehet megismernie a feltételeket! A kedvezményekhez kapcsolódik az is, hogy 2015-től kétféle rendszerben támogathatja a látvány-csapatsportokat, a filmművészetet és az előadó művészetet? Érdemes segítséget kérnie tanácsadótól az optimális megoldás kiválasztásában.

Sokaknak lehet érdekes, hogy a kis- és középvállalkozások a tárgyi eszköz beruházáshoz 2013. december 31-ét követően felvett hitelekre fizetett kamat 60%-a levonható a társasági adóból, legfeljebb annak 70%-ig, de adóévenként max. 6 millió Ft-ig.

Ha csodálatos volt a tavalyi üzleti éve, és ötszörösére növelte eredményét, akkor a növekedési adóhitelt Önnek találták ki! Ha érdeklik a részletek, érdemes kérdeznie!

A helyi iparűzési adó területén is van néhány újdonság. A kapcsolt vállalkozások összeszámításánál például figyelni kell a közös ügyvezetésre is, de jó hír, hogy ha nincs adókötelezettség, nem kell adóbevallást benyújtani.

Biztosan sokak számára lesz könnyebbség az is, hogy az innovációs járulék alóli mentességhez szükséges mikro-, kisvállalkozási minősítést kizárólag az adott vállalkozás mutatói alapján kell megállapítani.

Hallott már az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról? Lehet, hogy kellett volna? A megnevezés ugyanis csalóka, hiszen a felügyeleti díj alanyai nem csupán az „élelmiszerláncok”, hanem élelmiszerboltokra, cukrászdákra vagy éttermekre is kiterjed. Ha szeretné tudni, hogy az elmúlt viharos év után most mi a helyzet a díjjal, érdemes kérdeznie!

Reklámadó is módosult, és sajnos nem biztos, hogy az Ön vállalkozását nem érinti! Ugyanis nem csak a média, de a saját célú reklámozók is alanyai lehetnek az adónak.

És végül, de nem utolsó sorban kedvenc témánk az adminisztráció! Közeledik a transzferár-dokumentációk elkészítésének határideje is, ami megegyezik a társaságiadó-bevallás benyújtásának tényleges időpontjával. Vagyis legkésőbb május 31-ig el kell készíteni, de ha valaki hamarabb nyújtja be a társaságiadó-bevallását, akkor a transzferár-dokumentációt is előbb kell összeállítania. Ráadásul szigorúak a bírságok: adóalap-korrekció esetén 50% adóbírság és a jegybanki alapkamat kétszeresével számolt késedelmi pótlék, dokumentációs hiányosság esetén 2 millió Ft bírság dokumentációnként, mely ismételt hiányosság esetén még több lehet.

A számviteli törvény is jelentősen megváltozott, frissíteni kell a számviteli politikát, az értékelési-, leltározási-, pénzkezelési szabályzatot 90 napos határidővel.

Az EKÁER szabályzat elkészítése ugyan nem kötelező, de nagyon fontos hiányosságokra mutathat rá. Minden közepes méretet elérő, gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozó cégnek érdemes elkészítenie. Ez jó alkalom arra, hogy a rendszer helyességét tanácsadóval ellenőriztessék. Az EKÁER ugyanis felhívhatja a figyelmet az áfával kapcsolatos hibákra és hiányosságokra is, mellyel szintén sok bírságot spórolhat meg.

 

Jancsa-Pék Judit

Adószakmai Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/