News & Blog

Új év, új adótörvények: a 2024-es adócsomag változásai

Ahogyan azt megszokhattuk, 2023 végén is változnak az adótörvények, melyek többsége 2024. január elsején hatályba is lép. A legfontosabb módosítások áttekintésével szeretnénk segíteni az új adóévre való felkészülésben!

Először is lássuk a legtöbbeket érintő személyi jövedelemadóval kapcsolatos változásokat! Amellett, hogy módosul a 30 év alatti anyák adókedvezményének adminisztrációja és a kiegészítő családi kedvezménynél a tartósan beteg és a súlyosan fogyatékos személy fogalma, ami végső soron magasabb összegű családi kedvezményt tesz majd lehetővé az érintetteknek, valamint nem kell majd adózni a lottón és a kenón nyert összeg után, talán a legfontosabb változások az amerikai-magyar kettős adóztatást kizáró egyezmény megszűnése miatt várhatóak.

Ezek alapvetően a felmondásból fakadó hátrányokat próbálják orvosolni. Például az OECD tagállamban kibocsátott értékpapírból származó jövedelmekre nem kell majd alkalmazni az egyéb jövedelemre vonatkozó, egyébként szigorúbb, szabályokat. Továbbra is ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülnek majd az USA-ban működő pénzpiaci szolgáltató közreműködésével kötött ügyletek, így megmarad az adókiegyenlítés lehetősége. Be lehet majd számítani a külföldről származó külön adózó jövedelmek, például osztalékok esetében a külföldön már megfizetett adót. Az előadóművészek és sportolók pedig tevékenységük végzésének helyén fizethetnek adót akkor is, ha a jövedelem nem közvetlenül a magánszemélynél keletkezik.

A béren kívüli juttatásnál könnyítést jelent, hogy a közterheket ezentúl csak negyedévente kell bevallani és megfizetni. Jó hír az is, hogy évente háromszor is lehet majd kedvező adózás mellett csekély értékű ajándékot adni, ahogy a törvényben meghatározott feltételekkel adómentesen lehet borászati terméket ajándékozni.

Végül, de nem utolsó sorban adómentes juttatásnak számít ezentúl, ha egy induló vállalkozás munkavállalója, vezető tisztségviselője ingyenesen vagy kedvezményesen tagsági jogot szerez, és legalább 3 évig nem értékesíti.

Ugyan a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatban csak egy-két részletszabály változik, de az egyik a mostanában egyre nagyobb számú vendégmunkás alkalmazása miatt sok vállalkozásnak érdekes lehet. Ugyanis ezentúl csak magyar, EGT, ukrán és szerb állampolgárok foglalkoztatása esetében lehet alkalmazni a munkaerőpiacra lépők után járó kedvezményt. Sajnos, a másik változás is szigorítás: 2024-ben már nem érvényesíthető egyszerre a kutatás-fejlesztési tevékenység után kedvezmény a szociális hozzájárulási adóból és a társasági adóból is.

Változnak a 2023. szeptember 12. után létrejött bizalmi vagyonkezelők és magánalapítványok szabályai: ezek kedvezményezettjeinek adót kell fizetniük, ha a kezelt vagyon induló tőkéjének terhére szereznek bevételt, és ezt megelőzően 5 éven belül a vagyonelemeket felértékelték.

A társasági adózás terén (is) számos változást vezetnek be, köztük jó néhányat a globális minimum adó elindulása miatt. Ezért érdemes talán először ezt áttekinteni röviden!

A GloBE irányelvnek megfelelően várhatóan kiegészítő adót kell fizetniük azon globális nagyvállalatok magyar leányvállalatainak, amelyek cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó éves bevételt értek el az elmúlt négy évből legalább kettőben. Ugyanakkor a GloBE szabályai olyan bonyolultak, hogy mindenképpen szakértők bevonásával kell megtervezni az adózást érintettség esetén!

A GloBE miatt került be a számviteli szabályokba a halasztott adó, melyet az érintetteknek már idén én végén, alapos tervezés mentén, érdemes alkalmazni. A mérlegben befektetett eszközként vagy hosszú lejáratú kötelezettségként lehet kimutatni azokat a halasztott adókat, amelyek a jövőben az eszköz vagy kötelezettség könyv szerinti és a számított értéke közötti különbség miatt módosítják a nyereségadó kötelezettséget.

Egy új kutatás-fejlesztési támogatási jogcím is a GloBE-nak köszönhető 2024-től, amely így elismert visszatérítendő adókedvezménynek minősül. A 10%-os adókedvezmény alap- és alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés költségeire alkalmazható a felmerüléskor és a következő 3 évben. Ez lesz egyébként az első az adókedvezmények hierarchikus sorrendjében, és akár nullára is csökkentheti a társasági adót.

Szintén a GloBE miatt lesz arra lehetőség, hogy az adózók idén már tulajdonukban lévő eddig nem bejelentett részesedésként kezelt részesedésüket utólag bejelentsék a társasági adóbevallás benyújtásának határidejéig, így későbbi elidegenítésük akár adómentes is lehet.

Visszatérve az adókedvezményekre az energiahatékonysági beruházás és felújítás ösztönzőivel kapcsolatban bevezetik az „alternatív beruházás, felújítás” fogalmát, amit figyelembe kell venni az elérhető adókedvezmény mértékének meghatározásához. Több részletszabály mellett az adókedvezmény maximális mértéke az eddigi 15 millió euróról 30 millió eurónak megfelelő forintösszegre nő, ha a felújítás 20%-kal javítja az energiahatékonyságot.

Módosul még az ellenőrzött külföldi társaság, a kapcsolt vállalkozások fogalma, kiegészülnek a „nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek”. Ezek sajnos mind szigorítást jelentenek.

Nagy horderejű változás, hogy 2024-ben végre elindul a várva várt eÁfa rendszer, amelyben a rendelkezésére álló adatok alapján a NAV által elkészített bevallási tervezetet hagyhatják jóvá az adózók. Ezzel párhuzamosan a gép-gép kapcsolaton, vagyis M2M adatszolgáltatáson keresztül is lehetővé válik a bevallás benyújtása: egy szabványosított fájlt lehet majd feltölteni a NAV felületére. Fontos, hogy mindkét esetben szükséges az adózó aktív jóváhagyása, a bevallás nem készül el automatikusan, ugyanakkor a korábbi bevallási módszerek is válaszhatóak.

2024. július 1-jétől az online pénztárgépeket várhatóan felváltja majd az e-pénztárgép rendszer: csak elektronikus nyugtákkal, a vásárlóknak mobiltelefonos alkalmazással. Az új nyugtákon fel kell majd tüntetni a termékek/szolgáltatások megnevezését és az adómentességet. Az e-nyugtákról valós időben, más bizonylatokról 3 napon belül kell adatot szolgáltatni.

És e hosszú, bár korántsem teljeskörű és részletes lista után talán jól esik desszert gyanánt, hogy a desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa – például a Túró Rudié – 18%-ra csökken. De ahogy jeleztük, érdemes a többi változásról és az itt felsoroltak részleteiről tájékozódni hamarosan itt megjelenő cikkeinkből.

LeitnerLeitner – https://adozasrolerthetoen.blog.hu/

Jancsa-Pék Judit

Adószakmai Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/