News & Blog

Tanulmányi szerződés

Az alábbi cikkünkben a tanulmányi szerződéssel foglalkozunk, melynek keretében biztosítható a munkavállalók szakmai fejlődése és egyúttal a cég számára nélkülözhetetlen munkavállalók megtartása.

A tanulmányi szerződés tárgya

A munkáltató a munkavállalókkal tanulmányi szerződést köthet a szakemberszükségleteinek biztosítása, valamint annak érdekében, hogy a munkavállalók a tanulmányaik befejeztével előre meghatározott ideig a munkáltató társaságánál alkalmazásban maradjanak. A tanulmányi szerződés a munkaviszony létrejötte előtt, vagy a munkaviszony fennállása alatt is köthető. Nem köthető tanulmányi szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, valamint ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót. A bírói gyakorlat alapján tanulmányi szerződés nem csak a szoros értelemben vett tanulmányok folytatására, hanem szakmai gyakorlatszerzésre is köthető. Ebben az esetben azonban nem irányulhat a gyakorlat megszerzése tényleges munkavégzésre.

A tanulmányi szerződésben a munkáltató azt vállalja, hogy anyagi támogatást, valamint fizetett, illetve fizetetlen munkaidő kedvezményt nyújt a munkavállalónak a tanulmányok folytatásához. A munkavállaló ennek ellenében vállalja, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, képzettséget megszerzi és a képzettség megszerzését követően, a támogatás mértékével arányosan meghatározott időn keresztül (a lekötési idő legfeljebb 5 év lehet) munkaviszonyát „rendes” felmondással nem szünteti meg. Új szabály, hogy tanulmányi szerződés hiányában a munkáltató nem köteles a tanulmányok végzéséhez szükséges szabadidőt biztosítani az iskola rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló számára

A szerződés megszűntetése, megszűnése

 

A munkáltató elállhat a tanulmányi szerződéstől és a nyújtott támogatást visszakövetelheti, ha a munkavállalónak felróható okból maga a munkaviszony is megszűnik. Abban az esetben, ha a munkavállaló a szerződésben kikötött tartamnak csak egy részét dolgozza le, visszatérítési kötelezettsége a ledolgozott idővel arányos.

A munkavállaló is mentesülhet a tanulmányi szerződésből rá háruló kötelezettségek alól és követelheti kárának megtérítését, ha a munkáltató lényeges szerződésszegést követ el, így például nem engedi el tanulmányi szabadságra, vagy nem folyósítja a tanulmányi támogatást.

A jövőre nézve megszűntethető a szerződés és az addig nyújtott támogatások nem követelhetők vissza, ha bármely fél körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely az általa vállalt kötelezettség teljesítését lehetetlenné teszi, vagy aránytalan sérelemmel járna. Ilyen például, ha a munkáltató csőd közeli helyzetben van, vagy a munkavállaló családi körülményeiben olyan változás következett be, mely alapján nem tud eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeinek.

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/