News & Blog

Stresszkontroll program

Selye János Életünk és a stressz című – lebilincselően érdekes – könyvének sokat idézett mondatát választottam bevezetőként, részint Selye kutasának időtállósága és aktualitása, részint meg „alapmű-jellege” miatt. Hiába van mára könyvtárnyi szakirodalma a stressz-elméleteknek, – irányzatoknak és jótanácsoknak, alapját mindnek Selye munkássága jeleníti meg.
A fejlődés lényegében annyit tesz, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg a stressz egészségkárosító hatását, az úgynevezett pszichoszomatikus megbetegedések létjogosultságát, és azt a tényt, hogy mindezek egyik leggyakoribb kiváltó okaként jelölhetjük meg munkahelyünket, az általa generált terhelő-hatásokat.

Jelzem, ezek legkevésbé sem attól fognak megoldódni, hogy törvényileg beszabályozzuk „működési területüket”, előfordulásuk „optimális” mértékét, mert a stresszorokkal való sikeres megküzdés nem külső tényezők függvénye, sokkal inkább múlik az egyén adaptációs készségének hatékonyságán.

Van, aki belebetegszik munkahelyi kudarcaiba, más meg lehetőségként, tapasztalatszerzésként éli meg mindazokat. Van, akit inspirálnak a szűk határidők, az elképesztően nagy nyomás, a feszültségekkel terhelt környezet, míg mást összeroppant a mázsányinak érzett teher.
Jól emlékszem, mennyire irigykedtem kollégámra, akiről lerítt, milyen kiválóan szórakozik „reggeli raportjaink” során! Középvezetőként rendre mind ott álltunk a szőnyeg szélén, és némán tűrtük idióta igazgatónk harsogó üvöltését. Okot senki sem kutatott, hiszen általában rendben mentek a dolgok, „csak” vezérünk volt kissé elmebajos, agresszivitása, hatalommániája révén az emberi együttélés legalapvetőbb direktíváit sem volt hajlandó gyakorolni. Néhányan elfojtott indulataik miatt ökölbe szorított kézzel” ugrásra készen” álltak az ajtó közelében, míg másokat inkább az önvád marcangolt, vagy a tehetetlenség érzésének bénító fogságában remegtek. Kollégám meg szórakozott, és szemmel láthatóan remekül érezte magát! Olykor megkérdeztem tőle: mondd, nálad üvöltésre aktiválódik a relax-gomb? Ilyenkor az nem segít – válaszolta – de többet soha nem mondott…

Tökéletesen igaza volt munkatársamnak, ugyanis a valóban hatékony stresszoldás annyit jelent, hogy az adott szituációt nem élem át érzelmileg megterhelő krízisállapotként, hanem már megjelenésének pillanatában is higgadtan, nyugodtan, feszültségmentesen lekezelem a vállalt, vagy rám kényszerített helyzetet.

A módszer kétnapos, „Stresszkontroll” tréningünk keretében kiválóan elsajátítható, és alkalmazásának hatékonyságát még tovább segítjük szupervízió formájában megvalósított tanácsadásunkkal.

Kérjük, tekintse meg prezentációnkat, ismerkedjen meg speciális stresszkontroll programunk részleteivel!
 

 

Kép: forbes.com 

 
 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/