News & Blog

Segít a NAV – Már elérhető az átalányadózókat támogató Webalkalmazás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a régi kata megszűnése miatt 2022. szeptember 1-jétől átalányadózást választó egyéni vállalkozók havi adó- és járulékbevallási kötelezettségének teljesítését támogató, web alapú bevallási módot fejlesztett ki.

A kataadózás szabályainak jelentős módosítása, átalakítása miatt fókuszba került az egyéni vállalkozók szociálishozzájárulásiadó- és járulékkötelezettségéről szóló 2258 jelű bevallás (a továbbiakban: havi adó- és járulékbevallás)adminisztrációjának újragondolása, egyszerűsítése.

Támogatás a bevallás teljesítéséhez A NAV-nak továbbra is kiemelt célja az adózók támogatása, a bevallási kötelezettségük teljesítéséhez való segítségnyújtás. Az új bevallási mód kialakítását az a körülmény hívta életre, hogy a régi kataalanyiság megszűnésével több százezer egyéni vállalkozót érint az új adózási mód választásának kérdése. Az új katát nem választhatja minden régi katás egyéni vállalkozó, így ezek az egyéni vállalkozók az átalányadózásra térhetnek át, vagy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózhatnak.

A jelenlegi adózási módok közül az egyéni vállalkozók – annak egyszerűsége miatt – várhatóan nagy számban az átalányadózást választják.

Az átalányadózás választása esetén 2022. szeptember 1-jétől a havi adó- és járulékbevallási kötelezettséget havonta kell teljesíteni (először 2022. október 12-ig) azoknak az egyéni vállalkozóknak is, akik kisadózóként az adó- és járulékbevallás és -befizetés szabályrendszerével ezidáig nem kerültek kapcsolatba. A szabályrendszer számukra ismeretlen, a bevallási adminisztrációban kevésbé jártasak, és többségük nem tervezi, hogy könyvelő közreműködését veszi igénybe az adókötelezettségek teljesítéséhez. Nekik kíván segítséget nyújtani a NAV.

Forrás: Tariné Deák Edit Adóvilág
További részletek: Adóvilág 2022. november

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023