News & Blog

Roma értelmiségi képzés

1. E négy intézmény a négy nagy történelmi egyház keretei között jött létre, négy nagy egyetemi-főiskolai városban. A római katolikus egyház Budapest központtal – Jezsuita rend szervezésében, a Görög Katolikus egyház Miskolcon, – a református egyház Debrecenben, – mi evangélikusok itt Nyíregyházán kaptunk lehetőséget roma szakkollégium szerezésére. A négy felekezetnek, és benne a négy intézménynek a céljai ugyanazok: a felsőfokú intézményekben – egyetemeken, főiskolákon tanuló roma fiatalok mind szélesebb körű tájékozottsággal bíró értelmiségivé formálása.
Célunk továbbá, hogy a megszerzett szakmai tudás mellett ezek a fiatalok fogékonyak legyenek a társadalmi és szociális kérdések iránt, és váljanak elkötelezetté a társadalmi feladatvállalás felé, szolgálva a roma kisebbség érdekeit. Ennek révén aktív közvetítő szerepet vállalva a magyar- cigány párbeszédben.

2.  A szakkollégiumok és benne az evangélikus szakkollégium feladata, hogy az elitképzés műhelyévé váljon. Segítse a hallgatót szakmai előmenetelében, és egyben olyan plusz képzési, ismeretszerzési lehetőséget kínáljon fel, amellyel a hallgatók értelmiségi, morális, közösségi és lelki vonatkozásban is fejlődnek.
Ebből a célból az azonos elveken nyugvó szakkollégiumok hálózatot hoztak létre- ez a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, amely három ismeretkör köré szervezte a tanulmányi programot: Cigány-magyar identitást építő modul (kulturális); spirituális modul és közéleti modul.
Rövid távú célunk, hogy az egyes modulokban oktatásra kerülő tárgyak az egyes főiskolák oktatási rendjében akkreditálhatóak legyenek.
Az Evangélikus Roma Szakkollégium ökumenikus szemléletű, hasonlóan a másik 3 szakkollégiumhoz.
A kitűzött célok azonosak, de azok megvalósításában, kivitelezésében már minden felekezet önállóan cselekszik.

3. Mi itt Nyíregyházán az ország keleti szegletében, ahol a 3H-s megjelölés családokat, gyermekeket illetően egyes falvakban, kisközösségekben olyan nagyszámú, hogy szinte a tanulók teljes egészét jelenti, különösen is nagy kihívást, feladatot kaptunk. Ebben a besorolásban természetesen nem mindenki roma, de aki az, az a szegények között még szegényebb, és e mellett még diszkriminált is.
És tegyük hozzá, nemcsak falujában, de akár a jelenlegi életközösségben is éri atrocitás. Napi feladatunk tehát nemcsak az elméleti ismeretek bővítése, vagy elsősorban nemcsak ez, hanem Krisztus követőjeként az “ellenség szeretetének” gyakorlása is, – bár senkiben sem szeretnénk ellenséget látni.
Azok a hallgatók, akik a szakkollégiumunk által nyújtandó képzésre, ismeretgyarapításra jelentkeztek, különböző szociális, szocializációs és kulturális háttérből jönnek.
Azt szeretnénk elérni, hogy egymás értékeit megismerve, az egyházak segítségével olyan támogató, baráti közösség jöjjön létre, amely képes a képzések után is megmaradni és egymást segíteni.

Ez, tudjuk jól, nem jöhet létre csupán csak a mi emberi erőfeszítésünk révén, ehhez kérjük a Mindenható Isten támogató kegyelmét.

Krisztus Urunk szavait hívom segítségül Máté evangéliumából:

Mt 10:42 “Aki pedig csak egyetlen pohár friss vizet ad inni egynek is e kicsinek közül, mert az tanítvány: bizony mondom néktek semmiképpen sem fogja elveszteni jutalmát. ”

Nyíregyháza, 2012. január 19.

Molnár Erzsébet
Pedagógus Teológus
Roma szakkolégium igazgatója

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/