News & Blog

Pályázatokról és a KKV szereplők tennivalóiról

Várakozásaim szerint 2015 a remény, a régóta dédelgetett vállalkozásfejlesztési tervek megvalósulásának kezdeti éve lesz a KKV-k számára.

Közismert, hivatalosan megjelent információk szerint a 2014-2020-as új támogatások 60 százalékát közvetlenül a vállalkozások pályázhatják meg, a cégek fejlesztésére szánt összeg háromszorosa lesz az eddigieknek. Bízom benne, hogy a tavasszal kiírásra kerülő pályázatok ténylegesen a hazai mikro- és KKV-k megerősödését támogatják.

A KKV-k az elmúlt 1-2 évben halasztották beruházásaikat, eközben vállalkozásfejlesztési terveiket folyamatosan csiszolják, így átgondolt, érett fejlesztések megvalósulása indulhat el. Felkészültek és bizalommal várják a beharangozott támogatások, pályázatok érkezését. Bízom benne, hogy az elültetett csírák kifejlődéséhez a makro- és mikro gazdasági környezet is a kedvezően tud alakulni.
A vállalkozásokban rögzült a pályázatokon elnyerhető vissza nem térítendő támogatások elnyerésének a lehetősége. A vállalkozások többsége fejlesztéseit pályázati forrás bevonásával tervezi.

A világgazdasági és politikai környezet hirtelen változásai jelentősen megnehezítik a KKV-k helyzetét. Kötelezettségvállalással járó fejlesztések kizárólag kiszámítható játékszabályok közt vállalhatóak.

A pénz értéke könnyen befolyásolható, kiszámíthatatlannak érzem nemcsak a forint, hanem az „erősvaluták” árfolyamát is. Ez a KKV-k forrásfelvevő készségét csökkenti.

A KKV-k „ki vannak éhezve” a forrásokra, ezért a pályázatok megjelenésekor torlódás alakulhat ki. Talán a források nem fognak hamar kiapadni… A KKV-kban a bizalmatlanság is gyökeret vert néhány pályázati forrás igazságos elosztását illetően (pl.: trafikok, állami földek bérbe adása), de szerencsére több a pozitív tapasztalat (pl.: munkahelyteremtő beruházások, mikrovállalkozások fejlesztése).

Tegnap élőben néztem a francia TV2-n a párizsi Köztársasági Menet közvetítését, mely számos megható összefogást erősítő riportot készített. Gondolatok, melyeket lejegyeztem e történelmi esemény kapcsán:

  • Nem kell félni felvállalni a problémát, le kell leplezni és meg kell ütközni a problémával.
  • Nemzeti alapokra, az egységre, egyetértésre, emberségre büszke a francia társadalom.
  • Pas de Haine! Nous somme l’amour! Nous sont unis! (Nem kell a gyűlölet! Szeretet vagyunk! Együtt/egységben vagyunk!)

22 óra körül (5 óra múlva) ránéztem a magyar nyelvű hírekre, ahol a Le Monde bírálata megjelent a magyar, orosz és török miniszterelnökre vonatkozóan. Megrendítően rosszul esett, hogy az egység eufóriájának éltetése után rögtön a megosztást közvetíti a média.

Mire biztatom a KKV szektor szereplőit?

KÖZÖS vágyunk: erős hazai KKV-k. Tegyünk érte! Tanuljuk meg a nagyság titkát, mely összefogással elérhető. „A nagyok elvből költik el egymásnál a pénzüket, hogy egymást gazdagítsák. Ellentétben a kicsikkel, akik szintén a nagyoknál költik el a pénzüket, nehogy egymást gazdagítsák!” (Tarnóczy Vilmos) Bíztatások 2015-re:

  – Költsük el egymás közt a pénzünket cégként és magánemberként is.
  – Legyünk elkötelezett KKV fejlesztők, hétköznapi szokásainkkal erősítsük egymást.
  – Találjunk meg motivációnk okát, mely cselekvésre késztet.
  +1. Higgyünk magunkban és bátorítsuk egymást. Akkor tudsz sikeres lenni, ha másokat tudsz sikeressé tenni. 

Kívánom, motiváljuk egymást egymásnál keletkező bevételekkel! Ugye Ön is akkor elégedett, ha munkáját jó szívvel gazdagon elismerik? Fejlesszük vállalkozásainkat, hogy jót (jó terméket, jó szolgáltatást, jó tettet) adhassunk egymásnak :)))!

Ikonkép: superiorhirek.hu

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/