News & Blog

Önnek is fontos a vállalkozása fejlődése?

A faktorálás menete

Korábban esett már szó a faktorálás díjáról, előnyeiről, a lényegéről. Most nézzük meg, hogy milyen is pontosan a faktorálás menete és mit érdemes még tudni erről a lehetőségről.

Adott egy vállalkozás, amely kap egy megrendelést, amit nem tud teljesíteni, mert a megrendelésben szereplő termék legyártásának alapanyaga nem áll rendelkezésére, beszerzésének költsége pedig nem finanszírozható számára. Ha cash-flow problémákkal küzd a cég, mert a vevői halasztva fizetnek, előfordulhat, hogy ennek hatására elveszít egy ügyfelet.

Akkor van szerencsés helyzetben, ha hallott már a faktorálás lehetőségéről, s igénybe veszi mint prudens megoldást. Ha nem hallott, de mindig keresi a megoldást az adott problémára, az is a jövőbe mutató pozitív gondolkodás, mert ezzel esélye van a faktoring szolgáltatást megtalálni.

A faktorálás menete

Ekkor van lehetősége megbízni egy faktor céget, amely első lépésként a cég vevőit fogja átvizsgálni, s megbizonyosodik arról, hogy fizetőképesek-e, illetve, hogy a hitelképességük megfelelő-e a folyamat elindításához. A faktoring cégek nem vizsgálják a megbízójukat, magát az ügyfelet, mert számukra az a fontos, hogy a vevő legyen megbízható és fizetőképes. Amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy az adott vevők alkalmasak, megköthetik rájuk a keretszerződést.

A faktorálást végző cég a minősített vevők felé fennálló számlák alapján létező követeléseket megvásárolja, majd kifizetésre kerül az első összeg. Ez általában 80-90%-a a számla értékének, csökkentve a faktordíjjal, mely a bruttó számla összegéből számított 0,5-2,5 százalék. Ezt általában már a szerződéskötés, illetőleg a számla kiállítás másnapján megkaphatja az ügyfél, vagyis Ön.

Gyakorlatilag a faktoringot igénybe vevő cég ezzel a megoldással majdnem a teljes számla értékéhez hozzájut, ezáltal teljesíteni tudja a megrendelést. Nem kell a számla teljesítési dátumáig terjedő idő- és pénzkieséssel számolnia.

Amikor a megrendelő által kifizetésre kerül a teljes számla összege, a faktorcég a maradék 10-20% ot is kifizeti, csökkentve a faktoring kamat összegével, mely a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), plusz a kamatfelár, mely a szerződéskötéskor meghatározott összeg.

Hasonló likviditási probléma esetén keresse cégünket, s a BÁV Faktor faktoring finanszírozással segít pénzügyi gondjai megoldásában.

A faktorálás lényege

A faktorálás lényegében egy olyan pénzügyi bravúr, mely költségéhez mérten a leghatékonyabb megoldást nyújtja mindazoknak, akiknek egyéb banki hitelkonstrukció nem érhető el.

Olyan cégek is megoldást találnak általa, akik esetleg most indították vállalkozásukat, vagy a mérlegük éppen nem megfelelő egy hitel felvételéhez. Ha bővülni szeretne egy vállalkozás, de mindeközben a hitelvállalást szeretné elkerülni, akkor is remek megoldást nyújt a faktoring.

Mit jelent a kintlévőség kezelés folyamata?

Mindenki, aki aktív szereplőként működik a gazdaságban, előbb utóbb találkozik ezzel a kérdéssel. Ez egy összetett dolog, ok-okozati, illetve láncolatos összefüggésekkel és nem ritka az sem, amikor ennek okán kialakul a körbetartozás.

Tehát a kintlévőség kezelése folyamatos, tervszerű programot igényel, amely esetenként már az ügyfelünkkel való szerződés megkötése előtt megkezdődik. A vevő likviditásának ellenőrzése, fizetési lehetősége, hajlandósága, pénzügyi értékelése mind hozzátartozik a folyamathoz. Ezzel tudunk garanciát adni önmagunk és ügyfelünk számára, hogy a kintlévőség tervezetten, időre teljesítésre kerüljön.

 
 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023