Barion Pixel „Nem üzlet, de felemelő érzés” - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

A konferenciákon gyakran jelezted, Te úgy látod Győr Moson Sopron térsége az osztrák határ, a Pozsony Bécs Győr „arany háromszög” okán gazdaságilag nem hasonlítható az ország más megyéihez. Áll még ez a megállapítás?
Az elmúlt években többször is nyilatkoztam megyénk gazdaságának helyzetéről, utalva mindannyiszor Ausztria és Szlovákia közelségének kedvező hatásaira.
Osztrák befektetők ezrei települtek le a megyében, tízezres volt a hiányzó magyar munkavállalók helyére beálló szlovák ingázók létszáma, és jelentős volt a megyei cégek szlovákiai, illetve a szlovák cégek megyei jelenléte is.Nos, ezek a folyamatok mára leálltak, vagy más irányt vettek. Az osztrák befektetők száma a nulla köré csökkent (kivéve az AUDI miatt idetelepülőket).Érdekes módon szlovák munkavállalók – bár csökkenő számban még mindig ingáznak a megye települései és szlovákiai otthonuk közt. A szlovák-magyar viszonylatú vállalkozói „kétlakiság” (győri székhely, Szlovákia telephely vagy fordítva) egyre inkább egyirányúvá vált, és egyre több megyei illetőségű vállalkozó alapít céget Szlovákiában, rövid időn belül látványos sikereket elérve.

KKVHÁZ cikkeidben, amiket a kamara lapjaiban is publikáltál a gazdaság fehérítésének elkötelezettjének látszol, aki ostorozza a valóságot igen messziről irányító államot. Hogyan látod ma, az adók alanyainak, és a törvények betartatóinak sajátos „táncát”?

Ami az itthon maradó, illetve megmaradó vállalkozásokat illeti: egyre több és egyre alaposabb ellenőrzésre számíthatnak az adóhatóságok részéről. Tapasztalatom szerint ezek jól előkészítet, nem ritkán előzetes adatgyűjtésre alapított, jogszerű (de személytelen stílusú), tárgyilagos légkörű vizsgálatok. A NAV képviselői a legcsekélyebb lehetőséget is megragadják a bírságolásra, ugyanakkor felhívják, időnként kifejezetten segítik a vállalkozó védekezését. („Védje meg magát, ha tudja”, ha nem büntetik a mulasztást.) Nagyon fontos az úgynevezett „teljesség” dokumentálása, dokumentáltsága.A vállalkozónak bizonyítania kell, hogy minden gazdasági eseményről készült számla, továbbá, hogy minden bizonylat könyvelésre került. Kimenő és beérkező számlák nyilvántartása, szigorú számadású bizonylatok nyilvántartása, számviteli politika és pénzkezelési szabályzat nélkül nem is érdemes NAV vizsgálaton megjelenni.

Pályád második felének szenvedélye a repülés. Céget alapítottál. Csak példaként említjük , hogy Pécset, az Adriát repülitek rendszeresen. Áruld el kérlek nekünk, a Te hobbydat finanszírozza a kereskedelmi repülés, vagy ez egy kő kemény üzlet, amit egyébként Te magad is élvezel?
A repülés is kissé más szerepet kapott az életemben. Üzletet jelenleg egyáltalán nem látok benne. A problémákon viszont valóban segít felülemelkedni.
 


Varga István
adószakértő

Tovább Varga István telkére >>

 

About Post Author