News & Blog

Mit kerestél Nigériában?

Nigéria távoli, a mesék birodalmába tartozó terület sokak számára. Mit lehet onnan venni és főként oda eladni?

Nigéria a körülbelül 150 millió főt kitevő lakosságával, Afrika legnépesebb országa, és a lélekszám folyamatos növekedése révén, a következő 50 évben a becsült növekedés 350 millió főre várja a lélekszám alakulását.
Az európai életviszonyokhoz képest, a születéskor várható élettartam mind a férfiak, mind a nők esetében jóval alacsonyabb, mint a mi kontinensünkön. Ezért kijelenthető, mint szinte minden afrikai ország esetében, hogy a lakosság jellemzően fiatal.
Nigéria az afrikai kontinens egyik meghatározó állama, politikai és gazdasági befolyása általánosan elfogadott, a nyugat-afrikai térségben betöltött stratégiai vezető szerepe megkérdőjelezhetetlen. A két éve Elefántcsontparton kirobbant hatalomváltási konfliktus rendezésében, nagy hangsúlyt kapott a jelenlegi nigériai elnök személyes fellépése és a megállapodást sürgető kezdeményezése. Az ország politikai fővárosa Abuja, gazdasági és kereskedelmi központja a kontinens legnagyobb városa Lagos, a becsült lakossága 12-15 millió fő.
A demográfiai helyzetből, és a gazdaság fejlettségének szintjéből adódóan a legnagyobb piaci lehetőség a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszer ágazatban, valamint az elektronikai fejlesztések területén adódik.
Nigéria a világ ötödik-hatodik legnagyobb kőolajtermelő országa, az ebből származó export bevétel megkíméli az országot – ellentétben sok afrikai országgal – az éhínségtől, és szélsőséges területi konfliktusok kirobbanásától, finanszírozási alapot biztosít az ország modernizálásához.

MÉSZÁROS GÁBOR
Családi állapot: Nős, két gyermek édesapja
Lakhely: Budapest

AZ UTÓBBI ÉVEK SZAKMAI TAPASZTALATAI:
2008-2012 ROYAL SALES & MARKETING Centre Ltd., Lagos/Nigéria – director of corporate affairs
pozíció: a kormányszervek, mint megrendelők felé információszolgáltatás, alapvető élelmiszerek ( rizs, cukor ) nagy volumenű értékesítése, az iroda teljes körű operatív irányítása, a kijelölt beruházásokhoz vagy megrendelésekhez, kivitelezők és beszerzők akvirálása, a külföldi partnerekkel kapcsolattartás, irányított létszám változóan 10-15 fő

1998-2007 GUTIME Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Budapest – értékesítési igazgató
pozíció: a cég nagykereskedelmi értékesítésének felépítése ( egyidejüleg hat multinacionális áruházlánc kiszolgálása, pl. Tesco, Auchan, Spar), a szezonális mintakollekciók listázásának lebonyolítása, a belistázott termékek beszerzésének felügyelete, és a szükséges import szervezése, irányított létszám 10 fő

1993-1998 WEIDER HUNGARY Kft., Budapest – ügyvezető
pozicíó: a kanadai anyacéggel történő együttműködés során, a hazai piacra vonatkozó kereskedelmi koncepció kidolgozása, minden évben hosszabb ideig tartó munkavégzés az anyacég irodáiban – Los Angelesben, és Montrealban, termékcsoportok: fitnesz eszközök, táplálékkiegészítők, sportfelszerelések, kapcsolat létrehozása a belföldi kereskedelmi partnerekkel, a vásárló közönség megszólításához szükséges marketing eszközök kiválasztása, pl. FLEX, Muscle&Fitness magazinok, Firmaloss kampány, irányított létszám változóan 20-30 fő

SZAKMAI TAPASZTALATOK KÜLFÖLDÖN:
Kanada, USA, Nigéria, Olaszország, Németország

EGYÉB KÉSZSÉGEK:
– felhasználói szintű számítógépes ismeret (MS Office Word, Excel, Outlook, Internet)
– B kategóriás jogosítvány

NYELVTUDÁS:
– magyar: anyanyelv
– angol: tárgyalási szint ( üzleti nyelv)
– német: középfokú nyelvvizsga

Kinek érdemes megismerkedni Nigériával?

Aki hajlandó vállalni az eltérő kultúrából adódó különbségek okozta kellemetlenséget, bátran vállalkozhat a Nigériában, mert akár a termelési szférában, akár a kereskedelmi vonatkozásban folyamatos kereslettel lehet számolni. De ehhez meghatározóan szükséges a személyes jelenlét, vagy a biztos képviselet kialakítása. Az elmúlt években általam tapasztalt sikertörténetek közül néhány példa: rizs- és cukorimport, elektronikai és híradástechnikai cikkek forgalmazása, irodaeszközök értékesítése, és persze a legfontosabb, közreműködés a mezőgazdasági termelésben.

Neked kiterjedt kapcsolati hálód alakult ki az afrikai államban. Tudsz segíteni azoknak akik abban az irányban keresik a kitörési pontot?

Tudok segíteni, mert megtanultam, melyek azok a kérdések, amelyekkel kapcsolatban csak a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva lehet megoldást találni, és melyek azok a vonatkozások, amikor nem csak érdemes, hanem szükségszerű a saját álláspont határozott képviselete.
A segítség konkrét meghatározása, bármiről lenne szó, első sorban a helyi képviselet kialakítását kell jelentse, mert enélkül lehetetlen a működőképes rendszer felépítése.

Biztonság biztonság! A leggyakrabban előforduló kérdés az lesz hozzád: mi van a személyes biztonsággal, mi van a pénzügyi fegyelemmel? Együtt lehet e működni a hatalommal és kerül e ez külön kiadásokba?

Tudni kell, hogy az ország déli részének lakossága meghatározóan keresztény, az északi területeken muszlim. A képet még árnyaltabbá teszi, hogy önmagában nigériai népről nem beszélhetünk, hanem három főnépcsoport és több tucatnyi kisebb nemzetiség, izgalmas, színes forgataga alkotja a társadalmat. A külföldiek számára a személyes biztonság – elsősorban a nagyvárosokban – jellemzően megoldható, persze vannak szabályok, amelyeket kötelező ismerni.
A pénzügyi fegyelem kizárólag a kialakított személyes kapcsolatok megbízhatóságán múlik, bár viszonylag fejlett és kialakult a bankrendszer, sok üzletben meghatározó a készpénzforgalom.
A háromrétegű politikai képviselettel kötelező jó kapcsolatokat ápolni. Nigéria, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, szövetségi állam, tehát helyi, állami és szövetségi szinteket lehet politikailag megkülönböztetni.
Bár a világ számára ezt a fantasztikus országot sokszor a korrupció fellegváraként tüntetik fel, ez inkább igazságtalan, mint helytálló.
Nigéria nem korruptabb ország, mint bármely más afrikai társa, az olajexport, a viszonylag fejlett városi infrastruktúra és a hatalmas lakosság révén, jóval nagyobb nemzetközi figyelemben részesül, mint a kontinens más országai. Ezért az ország megítélésének jó és rossz oldalai, egyaránt nagyobb figyelmet kapnak.
Természetesen a szegénység, és az európai szem számára nehezen áttekinthető politikai és etnikai összefüggések, “megkövetelik”, hogy a külföldi megfelelő háttérrel rendelkezzen.
 

meszarosgabor
Mészáros Gábor

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/