News & Blog

Mit kell tudnia a sikeres vezetőnek?

Természetesen rengeteg dolgot. A KKVHÁZ vitasarkában most arra kértük partnereinket, hogy az általuk legfontosabbnak vélt 3 tudásbéli, vagy kompetencia elemet emeljék ki.
Miért a vezetői tudás? Azért, mert a KKVHÁZ 2023-as fő témája a versenyképesség, és nekünk meggyőződésünk, hogy – mint oly sok dolog,-  a versenyképesség is fejben dől el.
Az, hogy milyen összetett problémáról van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a megkérdezettek milyen sokféleképpen reagáltak. Mi is volt pontosan a kérdés? Íme:
Mi a véleménye, a hazai KKV szektor első vezetőinek mi a legfontosabb három olyan tudás és vagy kompetencia béli hiányossága, ami orvoslást igényel?

Egy szabály volt: szóközökkel 1000 karakter lehet a válasz. Nézzék milyen sokféle válaszadói karakter van!
A válaszokat a szakértők névsorában adjuk meg, röviden rögzítve az ő pozíciójukat, és azt ahol elérhetőek.
Jó szórakozást kívánunk!


Baracskai Ferenc
Career Solutions Kft.
ügyvezető igazgató
Gyorsan változó világunkban (digitalizáció, mesterséges intelligencia, Covid,…) egyre fontosabb a TALENTEK kiválasztása és a szervezetbe illesztése.

Szükséges tudás és kompetencia fejlesztési irányok:
Ezekből a mindig leghangsúlyosabb 3 kijelölése időben és térben változhat.

1. Kritikai (analitikus)gondolkodás, 2. Vezetői készség, 3. Kreativitás, 4. Gyors döntéshozatal, 5. Kommunikációs készség, 6. Változások elfogadása, 7. Diverzitás és kulturális intelligencia, 8. Érzelmi intelligencia, 9. Állandó tanulás
és amire mindezekhez szükség van:
Empátia, Képzettség, Kreativitás, ElszámoltathatóságA 3 legfontosabb:
1.
Kreativitás
2.
Kommunikációs készség
3.
Változások elfogadása és ezzel kapcsolatban helyes irányok kijelölése

Droppa György
Szervezetfejlesztő
Ne gondolj arra, hogy első vállalkozásod azonnal sikeres lesz. Számolj azzal, az adóhatóság tőled profizmust vár, miközben ők ritkán alkalmaznak profikat. Számolj azzal, hogy az indulás peremfeltételei állandóan változnak
Higgyél abban, hogy vállalkozásbarát környezetet, a hatóságok alkalmazottjai, is meg akarják valósítani.
Ne szégyelld szakmádat újra, és újra megtanulni az alapoktól.
A leltárkészítés nemcsak unalmas, hanem hasznos is.
2. Legyen bátorságod kipróbálni rátermettségedet kicsiben. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy romlott túzok. A nyugalom, a mértékletesség jó barátja, a gyors siker és meggazdagodás, a rendőrségé és az idegbajé.
Ne légy hivalkodó.
Becsüld alkalmazottaidat, légy nyitott a problémáikra.
Ne barátkozz csalókkal. Óvakodj a kalandoroktól. Tartsd szárazon a puskaport. Ne fogyassz házigalambot.
3. A minőséget, már az első munkanaptól követeld meg.
Munkád minőségével bizonyítsd, hogy te vagy a főnök, de légy megértő a kezdőkkel.
Emlékezz arra, hogy te is voltál kezdő.
Gondolkozz csapatban, beszélj mindig, tisztelettudóan.
Tudd, hogy attól, hogy néha valami eszedbe jut, még nem vagy vezető.
Vezetővé akkor válsz, ha véleményedet akkor is nélkülözhetetlennek tartanák, ha nem lennél főnök.

Forgács Judit
FOrgXpert International Kft.
ügyvezető igazgató
Véleményem szerint a hazai KKV szektor vezetőinél talán a legégetőbb kompetenciahiányosság a digitális képesség és a hatékony munkaszervezés. Szintén ehhez kapcsolódik azon HR ismeret hiánya, ami lehetőséget adna számukra arra, hogy kihasználják a HR támogatásban rejlő lehetőséget a toborzáson túl is.


Kovács János
Bankszakértő, üzemszervező
1. Az idegen nyelv ismeret hiánya és ennek következményeként a nemzetközi kapcsolatok intenzitásának alacsony foka. Nyitott gazdaságban élünk, amelyben minden szakma fejlődésének feltétele a külföldi tapasztalatok ismerete és azok hasznosítása.
2. Nincsenek hazánkban olyan tudásközpontok, amely kiaknázza a hazai műszaki gazdasági eredményeink tudatosságból származó előnyöket.
3. Nem ismerjük önmagunk és mások értékeit. Az összefogás és a társadalmi tudatosság hiánya, amely eredménye a társadalom megosztottsága és ennek gazdasági fejlődést gátló politikai vetülete. 

Tisótzki István
KKV és Startup mentor
Innovatív emberi-, vezetői -, kapcsolódó szervezeti működést fejlesztünk. Több ügyfél, jobb működés, fenntartható növekedés, folyamatos újratervezés kultúrája az eredmény. Mivel ügyfeleink iparágtól függetlenül lendületet kaphatnak a megvásárolt szolgáltatási szaktudással és eszközrendszerrel, ezért nehéz kiemelni 3 területet, ahol a legnagyobbak a tartalékok.

 www.gmvip77.hu

Ha mégis ki kellene emelnem, akkor az értékesítés és kapcsolódó marketing, ezek több csatornás összhangja hoz mérhető eredményt a leggyorsabban. Különösen a B2B Konzultatív értékesítés 4.0 módszerei és eszközei jelentenek behozhatatlan versenyelőnyt 1-3 év után. Startup módszerekkel dolgozunk, ami alapjaiban más megközelítést jelent ezen a területen is 30-80+%-os eredménynövekedést produkálva.
A másik két terület a vezetői hatékonyság-, tevékenység gazdálkodás valamint stratégia és megvalósítás extrém gyorsan változó környezetben. Ehhez is alapvetően más eszközrendszer és megvalósítási módok kellenek. Az eddigi, több mint 60 ügyfelünkkel személyes/online konzultációkkal és ügyfélre szabott workshopokon dolgozunk. Nem oktatunk, közösen MEGCSINÁLJUK. 

Zentai Gábor
M.I.C.E.
Társelnök
1.“Képzés” a szervezet minden szintjén.
Óriási a szakmai irodalma, hogy mi a jó vezetés, és mit kell tenni az emberek vezetése, motiválása érdekében,de az is észlelhető, hogy a vezetés tanulását nem veszik elég komolyan. A jó vezetés és a jó vezetők a jövő legfontosabb,tényezői,de egyben szűk keresztmetszeti tényezői is.Az igényt kell felkelteni hogy a vezetők felismert szükségszerűségként éljék meg “Az egy életen át tartó tanulást.”
2. “Együttműködés és Kompromisszum képesség.”
Nem elegendő,csak a szük környezetre figyelni csak a saját érdeket figyelembe venni. A sikeresség titka a külső környezettel kötött értelmes,mindenki számára elfogadható kompromisszumokra törekvő vezetésben rejlik. A pillanatnyi látszat győzelem helyett a tartós etikus eredményesség a fontos.
3. “Az ember” visszaállitása középpontba.
Megtanulni, hogy a világ nem csak a pénz által vezérelt, hanem a kreatív, inteligens, az információkat feldolgozni tudó emberek által. A munkának nemcsak anyagi megélhetést kell biztosítania, hanem önálló cselekvéssel, elismeréssel és megbecsüléssel lehetővé kell tennie az önmegvalósítást. Ez a sikeresség útja.

——————————————————————————————————————-
Segítendő az eligazodást:
A tudás még magyarul is sok nyelven szólal meg. 6 magyar vezető – gondolkodó, egy egyszerűnek látszó, de sorsdöntő kérdésre 6 különböző „nyelven” ad választ.
A KKVHÁZ jól körül határolt feladata lesz a jövőben, a gondolatok szinkronizálása.
Tehát:
6 szakértőnk a következő probléma súlypontokat látták? (vastagítva az ismétlődő felvetések)
marketing; tervezés; feladat rangsorolás; kreativitás; kommunikáció; változás menedzsment; nyelvismeret; együttműködés; egységes tudásbázis; önismeret; minőség
képzés; HR; Digitalizálás

A 6 szakértő probléma analíziséből (fontossági sorrend nélkül), kiemelhető
a feladat rangsorolás (prioritások megtalálása);
a változásokhoz való állandó igazodás;
az elkerülhetetlen együttműködés és
az embereinkre irányuló állandó figyelem (képzés; a figyelem, a kommunikáció, motiváció stb.)

LESZ FELADATUNK AZ IDÉN IS! 😊

KKVHÁZ Szerkesztőség

1 Comment

  1. Moll János 2023.02.27.

    Sok féle ember, legalább annyi féle sikeres vezető van, a tanulatlantól, vagy a különctől, a tudósig, vagy a magamutogató társasági lényig. A vezető “született” rátermett oldalával kevésbé érdemes foglalkozni. Azzal kell foglalkozzunk, ami megtanulható, megtanítható, és nem az IT, nem a HRes feladata, hanem az első számú, egyszemélyes vezetőé. Ilyenek a hatékonysági 1×1 képletek, egyszerűek, de szigorú gyakorlással rutinná tehetőek, mint például a időgazdálkodás, az eredményekre, az erős oldalakra fókuszálás, hatékony értekezlet, bevonó döntéselőkészítés, és hatékony döntés keretei, eljárásai. Ilyen értelemben egyetértek és nagyon jó az összefoglaló, a “segítendő az eligazodást”.

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023