News & Blog

Milyen törvények készülnek ?

Március 13-i ülésén az országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága 6 napirendet tárgyalt. Ezek között 3 kapcsolódó módosító javaslatok megtárgyalása volt:

1. “Megemlékezés napja a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdákról”,

2. “Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény mósosításáról” szóló javaslat

valamint a 3. “A cukorgyárak privatizációjáról….” a vizsgálóbizottság eredményéről szóló jelentés elfogadásáról címeket viselték. Érdemi vita e 3 témakörben nem alakult ki.

Másként alakult a következő 3 napirend, ezek tárgykörében alapos vita és gyakran egyetértés alakult ki a pártok képviselői között, változatossá téve azt a képet, melyszerint a ” a parlamentben a különböző pártok képviselői csak egymást szapulják”.

4. “A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényjavaslat ( T/5539 sz. ) “-ot első helyen kiemelt bizottságként tárgyalták. Az alapállásban nem voltak lényeges különbségek, így több ellenzéki és kormánypárti módosító javaslat is egyhangú támogatással ment tovább. Vita alakult ki viszont néhány eljárási kérdésben és a Hungarikum Szövetség részvételét illetően a civil részvételről a Hungarikum Bizottságba. Többen is azt a megoldást javasolták, hogy a törvényben nyugodtan nevesítsék a Hungarikum Szövetséget mint delegálási joggal rendelkező civil szervezetet, hiszen ebben a témakörben speciális szaktudással és igen nagy tapasztalattal rendelkezi. Aktívan résztvettek a törvényjavaslat kidolgozásában is. A helyszínen került sor a Mezőgazdasági bizottság által javasolt kompromisszum megfogalmazására, majd elfogadására. Ezzel a fejleménnyel kapcsolatban kormány illetve a tárca jelenlévő helyettes államtitkára támogatólag állást foglalni nem tudott… Ez a törvény láthatóan konszenzus közeli, többpárti támogatást élvez.

5. “A vidéki gazdasági és társadalmi folyamatok fenntartható javításáról” szóló határozati javaslathoz képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételéről kellett döntenie a bizottságnak. Az MSZP több politikusa és agrárpolitikusa által jegyzett 9 oldalas javaslatot Harangozó Gábor ismertette. Indoklásában kitért arra, hogy a vidéki gazdaságban egyelőre nem érezhető, véleménye szerint, lényeges javulás, s ezért indokolt, hogy komplex megközelítésben tárgyalja az Országgyűlés az előterjesztett javaslatot. A kormánypárti képviselők, köztük Font Sándor bozottsági elnök viszont azzal érveltek, hogy a felvetett problémákat ismeri a kormány, a Darányi Ignác terv ezek megoldására irányul, végrehajtása meg is kezdődött. Emiatt is okafogyott a tárgysorozatba venni egy ellenzéki kezdeményezést.

6. A T/6320 sz. Szövetkezetekrő szóló törvény kiegészítéséről a szociális szövetkezetekre vonatkozó pontokkal hasonló alkotó szellemű vita folyt mint az 1-4. napirendeknél. Konszenzus alakult ki az asztalon fekvő javaslatok építő jellegéről, jó irányáról, de kételyek is megfogalmazódtak. A leghátrányosabb helyzetű településeken élők felkarolását célzó kormányzati intézkedések részben magyar, EU-s jóváhagyás esetén EU forrásokból is finanszírozni kívánják. Ezek a részek és más pontokon is az EU jogharmonizációja ennek a törvényjavaslatnak folyamatban van, de ez a jogalkotói munkát egyelőre még nem akadályozza. Akadály lehet viszont a szociális szövetkezetek megalapításánál a túl magas ( 500 fős ) létszám feltétel.

Az utóbbi 2 napirendhez érdemben és tartalmasan szólt hozzá dr. Ángyán József korábbi államtitkár. Javasolta többek között a Nemzeti Agrárprogram megerősítését, országgyűlési megtárgyalását és határozati elfogadását.

A Mezőgazdasági bizottság már többször is tanujelét adta annak, hogy a szakmapolitikai ésszerűség több esetben is képes felülkerekedni az ideologisztikus és túlságosan “átaktuálpolitizált” úgynevezett “nagypolitikai”  megközelítéseken. Ez a szakmai bizottsági munkának véleményem szerint nagyon is előnyére válik.

Budapest, 2012.03.16.  dr. Szabadkai Antal

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/