News & Blog

Minden egyes lépés lendületét lengéscsillapítóként fogja fel a lábunk. Minden lépés súlyunk háromszorosát adja, várandós korban ehhez még hozzájön plusz 15-20 kg. És bár a lábakon nem látszik, de amíg mi állunk, fontos szerepet töltenek be: 26 csontukkal, 20 izmukkal, 114 ínszalagukkal megtartják testünk egyensúlyát és földelnek minket. Bizonyítsuk még, mennyire fontos szerepet játszanak a lábaink? Aligha szükséges!

Lábakat a magasba!

Ha lábai fáradtak és fájnak, amennyire tudja, emelje őket magasra. Figyeljen oda arra is hogy ne tegye lehetőleg keresztbe, és ne riadjon vissza a védőharisnyától se.

Mindennapi lábápolás

Ahhoz, hogy a talpunkon ne legyen bőrkeményedés, ami a rugalmassághoz szükséges, arról a szaruhártya gondoskodik – minden második ember lábán van bőven ilyen. Ez nem csupán csúnya, hanem fájni is tud. Bőrkeményedés leginkább a sok állástól képződik, az erős nyomás hatására, nem is csoda, hogy sok várandós anya szenved ettől, a megnövekedett súly hatására.

A bőrpuhító, habkő-granulátumos krémek ledörzsölik ezeket a részeket ismét puhává. Hogyan dörzsöljük le magunknak? Négy evőkanál tengeri sót és két evőkanál olívaolajat keverjünk össze péppé. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe, öblítsük le (óvatosan, mmert az olajtól könnyen megcsúszunk a kádban).

Az erősebb szarusodást habkővel vagy szaruhártya-reszelővel tudjuk eltüntetni. Ez akkor a legjobb, ha a lábat már megtöröltük a törölközővel. Végül kenjük be a lábat vastagon egy lábápoló krémmel, ami zsírt és nedvességet is tartalmaz. Aki szereti, a krémezést masszázzsá is alakíthatja, ilyenkor minden lábujjat masszírozzuk meg alaposan, majd következhet a talp és a sarok.

Aki célzottan akarja a lábát ápolni, annak érdemes olyan zoknit felhúznia, ami a reflexpontokat ingerli – ez lelazítja a lábunkat. A kimondottan igénybe vett lábakon segít egy havonta elvégzett éjszakai kúra: szezámolajat felmelegítünk, bekenjük a lábunkat, pamutzoknit húzunk rá és egész éjszaka rajta hagyjuk.

Segítség a fáradt lábaknak

várandós anyák többsége számára ismert probléma, hogy lábszáruk, bokájuk megduzzad. A jelenség majdnem mindig ártalmatlan és az ösztrogén szintjének emelkedésével hozható összefüggésbe, ami folyadék túltengést okoz a szövetekben. Gyors megkönnyebbülést hoz, ha felpolcoljuk a lábainkat és hideg vízzel borogatjuk: például ha mullpólyát vagy vékony kendőt egy liter jéghideg, két evőkanál almaecetet tartalmazó vízbe mártjuk, kifacsarjuk, a bokára rakjuk, majd lábainkat ülőmagasságba helyezzük.

A vadgesztenye-kivonat hasonlóan víztelenít: dörzsöljük be a comb alsó részét, hagyjuk hatni 10-15 percig és öblítsük le hideg zuhannyal. A bokát, lábszárat a végén kenjük be olyan krémmel, amely mentolt, eukaliptuszt vagy citromfüvet tartalmaz – z nagyszerűn felfrissíti a lábunkat! Hogy lábai ne dagadjanak, ne nehezüljenek el, kenje be a comb alsó részét reggel sósborszesszel.

Fájó, dagadt boka esetén segít a Kneipp vízkúra: töltsük meg hideg vízzel a kádat, hogy a térdünkig érjen. Fél perc után az egyik lábukról a másikkal lépjünk bele, és nyújtsuk ki a lábunkat a vízben. Ugyanilyen jó hatású a hideg vizes leöntés is a bokára és a vádlira. Ez és a hideg vizes borogatás jó feszültségoldók is. Praktikus, ha útközben vagyunk a dagadást lelappasztó spray, amit még a harisnyára is permetezhetünk.

A megfelelő vénák és a jó közérzet kulcsa a séta

Nyáron cipő nélkül a réten sétálni, átgázolni egy tiszta patakon, érezni a lábujjaink között a finom homokot: a mezítlábon járás jót tesz a lábainknak. Ezáltal ugyanis nem csak a lábaink reflexpontjait ingereljük, hanem 72 ezer idegvégződést is, melyek szerveinket és az anyagcserét aktivizálják. Épp ezért nyugodtan bújjunk ki  a cipőnkből. Hasonló hatású a tüskés szőnyeg, amelyen járkálnunk kell, hogy erősítse a nyomást a különböző pontokon.

Ha kezünkbe vesszük valakinek a lábát, a lelkét is a kezünkben tartjuk – az indiaiak legalábbis így gondolják. A belső egyensúlyért is tehet azáltal, hogy a lábait saját maga is megfogja. Kényelmesen üljön le, és a jobb lábát fogja meg bal kézzel. Kezeit zárja össze imára. Utána a bal lábat fogja meg jobb kézzel. Csukja be a szemét, lélegezzen mélyen be és ki, ezáltal érezni fogja, ahogy áramlik az energia a testében. A kezek és a lábak közti összeköttetés egy körkörös áramlást indít el, energiát és meleget visz a lábujjakba is. Érzi ugye, hogy néhány perc után biztonságosabb, nyugodtabb érzés fogja el?

(A cikk szó szerinti átvétel)

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023