News & Blog

Kisvállalkozások Országos Adószakmai Konferenciája 2023.

Hagyományteremtő rendezvény a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és a KKVHÁZ szervezésében.
2023. június 12. 14:00 – 16:00 óra között.

Magyarországon sokak véleménye az, hogy az ország versenyképessége nagyrészt a vállalatainak a versenyképességével van összefüggésben. Ebben a nemzeti együttműködésben meglátásunk szerint kiemelt szerepe van a családi és mikrovállalatoknak, kisvállalatoknak is. Náluk a versenyképesség kérdése szinte egybeesik az első vezető versenyképességével. Azt, hogy ezeknek a vezetőknek miben kell kiválónak lennie, gyakran ágazatfüggő. Egy dologban azonban azonosak a követelmények. A vezetőknek tervet kell tudniuk állítani, finanszírozási és likviditási kérdésekben magabiztosnak kell lenniük, illetve képesnek kell lenniük a pénzügyi, számviteli, adózási folyamataik kontrollálására.

Az említett vállalati mérettartományra jellemző a könyvelés külső céggel (személlyel) való megoldása. Az adózási tanácsadás ezzel néha egybeesik, néha 3. szereplő oldja meg, de erre gyakran egyáltalán nem kerül sor. Ez utóbbi jellemző a könyvvizsgálatok világára is.
Bátran kijelenthetjük, hogy az állami szabályozói akarat, az egyszerűsítések és könnyítések szférája, nem közvetlenül, hanem a leggyakrabban a könyvelői, adószakértői és könyvvizsgálói társadalom közvetítésével jut el a kisvállalatokhoz.

Ez a kapcsolat helyenként kifogástalan, másutt hagy kívánnivalót maga után. Egy biztos, a szereplők érdekei nem teljesen fedik egymást. A könyvelő érdekelt a sok és problémamentes ügyfélben, sok kisvállalati vezető legszívesebben nem is hall a sok új szabályról és a leggyakrabban befizetésekkel járó könyvelői értesítésekről. A könyvelő, ha maga nem adószakértő is, vonakodva küldi a kollégához az ügyfelét – értjük is hogy miért. A könyvszakértők társadalma is mennyiségi érdekeltségű, és borzongva nyúl bele egy alacsony fizetőképességű, de ügyleteiben nagyvállalati bonyolultságú kisvállalat könyveibe.

  • Konferenciánk célja, hogy a felsorolt szereplők tárják fel az ügyben a személyes tapasztalataikat.
  • Legyen világos, hogy a kisvállalati vezetők ismerete a könyvelésről, a könyvelő munkájáról milyen szinten áll.
  • Lássuk meg, hogy a könyvelői társadalomtól mi várható el, és mit kell a vállalatvezetőkre áttenni.
  • Hol lép be az adószakértők köre, és a könyvelőkkel, vagy a vállalatokkal közvetlenül van-e dolguk.

A konferencia végső célja, hogy a vállalkozó és a szakember között rendszeres legyen a kommunikáció, a vállalkozás irányítása szempontjából lényeges információk átadása kerüljenek, a vállalatvezető rendelkezzen azzal a tudással, hogy a megbízott könyvelő által ellátott feladatokat ellenőrizni tudja.
Ilyen és ehhez hasonló kérdések uralják majd a konferenciát. Minden kérdés már százszor és ezerszer felmerült. A valóság az, hogy a kisvállalatok vezetőinek számviteli, adózási ismeretei alacsonyok,, ezért időszerű diskurzust folytatni arról, hogy milyen szintű ismeretekkel szükséges rendelkezniük, illetve milyen szintű kapcsolat, párbeszéd az egészséges a vállalkozó és az adózási segítő (könyvelő, adótanácsadó, könyvvizsgáló) között.

A tervezett program:

13:40 – 13:50 érkezési határidő
14:00 – Megnyitó Tamásné Czinege Csilla elnökhelyettes asszony
14:10 – A regionális és budapesti vitakörök megkezdik a munkájukat
15:00 – A vitakörök 3 perces prezentációi
15:30 – Kötetlen vita minden résztvevő bevonásával arról, hogy az elhangzott javaslatok közül, mely 3 legyen a 2023-as konferencia kiemelt javaslata
15:50 – A NAV képviselői reagálnak a vita felvetéseire, összegzéseket fogalmaznak meg.

Regisztráció:

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023