News & Blog

Kihagyhatatlan marketing eszközök

Minden egyes vállalkozás más és más, így az egyes cégeknél a marketing eszközök különböző kombinációja lehet hatékony. Mindenkire egyformán érvényes recept nem létezik. Érdemes azonban minél nagyobb energiát fordítani a marketingre: Minél több marketing, annál több üzlet.

Van azonban néhány marketing eszköz, ami szinte kihagyhatatlan:

 1. Ha a vállalkozás már elindult, akkor bizonyára az indulást megelőzte egy alapos piackutatás, felmérve az igényeket, a piacot a fogyasztói szokásokat, a célcsoport nagyságát, ez az üzleti sikerhez elengedhetetlen.
 2. A piackutatást követi egy marketing terv, amely rögzíti a célokat, a célok eléréséhez szükséges lépéseket, mérföldköveket és feladatokat. A marketing terv mindig tartalmaz határidőket és költségtervet is. Nem kell hosszas leírásokba bocsátkozni, de ahhoz, hogy a cég a kitűzött célok felé elérhessen, pályán kell maradnia.
 3. Kell egy nagyon jó termék vagy szolgáltatás. Tényleg legyen jó! Ablakon kidobott pénz a reklámra, ha maga a termék és a szolgáltatás fabatkát sem ér. Lehet, hogy egyszer ugyan megveszik, de soha többé, és a rossz hír nagyon gyorsan terjed….
 4. Fordítsunk hangsúlyt a márkára is. Ez sokkal többet jelent, mint logótervezést. Fejezze ki mindazt a sok pozitívumot, amit érezni, hallani, gondolni lehet az adott termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban.
 5. A márkához kapcsolódóan legyenek profi marketing anyagaink: névjegykártya, brosúra, katalógus, autómatrica, nyomtatott vagy e-mailes hírlevelek, stb.
 6. Kell egy ütős honlap. Legyen magával ragadó, adjon információt, ezáltal értéket a látogatóknak. Legyen hasznos mind az új látogatónak, és terelje őt az eladási tölcsér belseje felé. Ugyanakkor legyen hasznos a régi vásárlónak is, azaz a visszatérő látogatónak is, érje el azt, hogy újból érdeklődjön a cég termékei vagy szolgáltatásai iránt.
 7. Vezessünk adatbázist az érdeklődőinkről, a vásárlóinkról. Rendszeresen kommunikáljunk – tartsuk cégünket a tudatukban- hírlevelezzünk, e-mailezzünk, telefonáljunk rendszeresen velük.

Marketingben mik az új tendenciák?

A marketing szakértők nem győznek elég gyorsan tanulni és képben maradni, annyira gyorsan fejlődő területről van szó. Természetesen az eszközök bővítése a lehetőségek szélesítését jelenti, a megkötött üzletek száma, a bevétel egyre nagyobb lehet a marketing szélesebb körű használatával. Az alábbiak nem feltétlenül számítanak új tendenciának, viszont a használatuk, a használhatóságuk napról napra változik. Új lehetőségek jönnek és a régebbiek átalakulnak.

 1. Ki kell használni az üzleti találkozók, a céges kapcsolatépítő rendezvények előnyeit. Soha nem lehet elég céges ismerősből.
 2. Fordítsunk hangsúlyt PR cikkek megjelenésére. Sztorizzunk, kerüljön be a cég neve online, offline magazinokba.
 3. Használjuk ki a közösségi média adta lehetőségeket: Facebook, LinkedIn, YouTube, blogolás, stb…. Érjünk el minél több emberhez a célcsoportunkból.
 4. Szervezzünk rendezvényeket, konferenciákat, növeljük a cég szakértői státuszát az adott területen.
 5. Éljünk a Google reklám lehetőségeivel, a Google AdWords-szel, használjuk ki a remarketing funkciót is.
   

Miért érdemes kiszervezni a marketinget?

A marketing hihetetlenül gyorsan fejlődő területe a vállalkozásnak. Ami egy évvel ezelőtt újnak, hatékonynak számított, az már nem biztos, hogy az idén is az. Hónapról-hónapra, napról napra rengeteg újdonság van ezen a területen. Nem könnyű lépést tartani ezzel a cégvezetőnek a napi teendők mellett. Külső szemlélőként egy marketing tanácsadó olyan dolgokat, hibákat, tennivalókat is meglát, amit belülről a megszokás miatt talán soha nem fedeznének fel. Nemcsak tanácsadással, hanem a vállalkozás marketing feladataival is érdemes külsős céget megbízni. Egy marketing kiszervezéssel foglalkozó cég kellő rutinnal és tapasztalattal rendelkezik a marketinges folyamatok gyors és hatékony megvalósításában, amit egy saját, belső marketinges nem feltétlenül képes idő hatékonyan és a kellő minőségben megvalósítani.
 

Hogyan válasszunk?

A legfontosabb tényezők:

 1. Szakértelem, gyakorlati tapasztalat, tanulmányok. Érdemes megnézni a marketing outsourcing cég vagy marketing tanácsadó cég honlapján a bemutatkozó részt (Rólunk, Bemutatkozás, Kapcsolat). Olyan céget semmiképp ne válasszunk, ahol csak egy űrlapon keresztül tudjuk felvenni a kapcsolatot és semmiféle információ nincs, ki van a honlap mögött. A szakértelmet még pontosabban ellenőrizhetjük, ha a LinkedIn-en is megnézzük az illető profilját.
 2. Referenciák. Milyen referenciákat tud felmutatni a cég vagy tanácsadó? Mely területeken voltak sikeres projektjei.
 3. Árajánlatok. Lehetőség szerint több helyről kérjünk be árajánlatot. A választást ne csak egyszerűen az ár befolyásolja, hanem az ajánlat kidolgozottsága, a gyorsaság is.

Miért érdemes kiszervezni a marketinget?

Szakértői csapattal dolgozhat együtt: profi marketinges, gyakorlott grafikus, webdizájner, SEO szakértő stb. – mely magas színvonallal és hatékonysággal párosul. Rengeteg időt takarít meg: sok utánajárástól kíméli meg magát: pl. megfelelő nyomda kiválasztása, legjobb árak marketing eszközökre.

Kell-e a Facebook a céges marketinghez vagy inkább kerülendő?

A Social Media nagyszerű találmány, ezen belül a céges Facebook kommunikációval elérhetjük, hogy közvetlenül és interaktívan kapcsolatunk legyen a célközönséggel. Rendkívül fontos és hasznos következtetéseket tudunk levonni. Én azt látom, hogy a Facebook kiváló platform a célközönséggel való kommunikációra, gyors interakcióra.
És a legjobb eszköz arra, hogy a FB oldal rendszeres olvasóját betereljük az eladási tölcsérbe. Itt a rendszeres, informatív FB posztolás és a hirdetés együttesen hoz eredményt.
 

Göcző Ágnes
Marketing Jam
(kisvállalati marketing tanácsadó, szövegíró és marketing „megvalósító” www.marketingjam.eu)

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/