News & Blog

Kasszasikerek és turizmus


18 éves koromban két álmom volt. Az egyik, hogy eljussak Rómába, a másik, hogy egy Ferrarit vezethessek. A szüleimnek köszönhetően a római út már 19 éves koromban megvalósult.(a Ferrari még várat magára)
Én akkor olvastam a Kőbe zárt fájdalom című könyvet Michalangelo életéről. Egyszerűen lenyűgözött a reneszánsz világa, Firenze és Róma.
Az, hogy az emberek egy könyv vagy egy film ihletéséből választják utazásuk célállomását nem újdonság. Az utóbbi 10 évben a számos hollywood-i kasszasikernek köszönhetően olyan turisztikai desztinációk is főszerepbe kerültek, melyek önerőből ezt soha nem érték volna el.

2001-ben a Gyűrűk Ura trilógia első részének, a Gyűrű Szövetsége bemutatását követően a világ minden tájáról özönlöttek Új-Zélandra, a forgatás helyszínére a film és a könyv rajongói. A kilencvenes évek végén Ausztrália és Új-Zéland népszerű forgatási helyszín lett, mert alacsonyabbak voltak a gyártási költségek, és a helyszín is különlegesnek számított. Matamata városka ismertségét például annak köszönheti, hogy a környékén "terült el" a megye, Hobbitfalva, és Zsáklak. Bejárható Bilbó és Frodó háza, valamint néhány hobbit farm is.
Da Vinci KódMégis a 2006-os év volt az, amikor a turizmuson belül külön ágazat lett a filmturizmus. Akkor jelent meg Dan Brown azóta már mindenki által ismert könyve a Da Vinci kód. Hatása óriási volt, és erre a helyszínek turisztikai hivatalai is hamar rájöttek. Párizsban, a Louvre-ban az állandó múzeumi séták között Da Vinci-kód túra is szerepel.
A szerző másik regénye, az Angyalok és démonok hatása is hasonló volt. Bár a filmet 2008-ban mutatták be, egy leleményes utazási iroda már 2004-ben levédette az "Angyalok és démonok túra" elnevezést. Ráadásul a klasszikus turisták mellett a céges ügyfeleket is célozzák: kincskereső-csapatépítő túrákat kínálnak.
Még sorolhatnánk azokat a filmeket a Szex és New York-tól a Mátrixon át a Harry Potterig, melyek megmozgatták a turistákat Amerikától Ausztráliáig.
Utazásaik során Önök is mindig legyenek figyelmesek, még ha nem is egy kasszasiker film forgatási helyszínére utaztak.
Lehet, a környék ismerős lesz már valahonnan…

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/