News & Blog

A Hivatallal egyeztettünk. Ezek a mai tények és a javaslatok.
Mint tagjaink, olvasóink bizonyára tudják, a KKVHÁZ meghívást kapott, a Kulturális és Innovációs Minisztérium un Vállalkozásfejlesztési Tanácsába. A legutóbbi esemény október 28-án volt a minisztérium tanácstermében.
Két nagyívű előadás hangzott el Dr. György László államtitkár és Dobos Balázs helyettes államtitkártól. A téma a kormány terve a hazai vállalatok – fókuszban a KKV szektor – versenyképessebbé tételéről. Az előadott anyagok tervezetek voltak, amelyeket hamarosan kézhez vehetünk és mi is elmondhatjuk a véleményünket az ott megfogalmazott gondolatokról.

A KKVHÁZ részéről egy elsősorban az adóügyeket érintő kisvállalatmentő felvetéssel éltünk.

Valószínűleg minden vállalkozó tudja, hogy a megbízható adós besorolású KKV vállalatok, a visszaigényelni szándékozott Áfa-t a bevallási határidőt követő 20 munkanapon belül, minden különösebb részletes vizsgálat nélkül, a számlájukra kapják bevallási gyakoriságtól függetlenül (havi, negyedéves). Ez a határidő korábban főszabályként 45 vagy 75 nap volt. A NAV vállalkozóbarát magatartása az együttműködő vállalatokra vonatkozik. A NAV hosszú évek óta türelemmel van azok iránt a vállalkozások iránt, akik érezhetően igyekeznek a szabályok betartására. Az Áfa visszaigénylési periódus rövidítése az egyik legfrissebb kormányzati intézkedés volt, a COVID vészhelyzetre adott válaszként.
A NAV vállalkozói körökben tapasztalható megítélése a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen jó. (Ezt még ma sem divat hangoztatni, de a komoly beszélgetésekben már ez a vezérvélemény)

A COVID időszakhoz képest, most még súlyosabb válság fenyeget. A vállalkozásokat kivétel nélkül teljesen készületlenül érte az energia árrobbanás és az infláció. A kereskedelmi banki hitelezés elérhetetlenül drága, és a kormányzati szándék ellenére, a hitelezettek körébe már alig fér be KKV.
A bevételek kiesése is egyre több ágazatot ér el. A likviditási és a nyereségességi probléma egymásra torlódik. Sok vállalat fog csődöt jelenteni. Ez a magyar versenyképesség szempontjából kulcskérdés. Minden, akár kisebb intézkedés is „életet menthet”.
Az energiahordozók egekbe szökő árai és a megemelt rendszerhasználati díjak kivétel nélkül az Áfa alapját jelentik, így a megfizetendő Áfa is a tűrhetetlen kategóriába kerül. Ha a vállalat a tárgyhó során a kezéhez veszi, és a viszonyleg rövid átutalási határidőben kifizeti az energia számláját, azt legkorábban a tárgyhót követő 20-i bevallásában igényelheti vissza. Innen biztosította a NAV a korábbiakhoz képest forradalmi, 20 napos kiutalási határidőt.

Fontos azonban kiemelni, hogy az általános szabályok szerint a visszaigényelt általános forgalmi adó soron kívüli kiutalása is kezdeményezhető a NAV-nál, így az energiaválsággal sújtott vállalkozások számára ez jelentős segítséget nyújthat. A gyorsított áfa kiutalás mellett a NAV a koronavírus-járvány időszakában példa értékűen kialakított adófizetési könnyítési kategóriákat kiegészítette speciális méltányossági okokkal, mint energiaválság, illetve háborús helyzet, így az erre hivatkozva élhetnek az adózók részletfizetési lehetőséggel.

A KKVHÁZ a helyzet enyhítésére az Áfa elszámolások és más kedvezmények ideiglenes vészhelyzeti csomagjának bevezetését javasolja.

Kérjük a NAV szervezetét, hogy vizsgálja meg, a jelenleg érvényes gyorsított visszautalás rendszere esetleg időlegesen tovább gyorsítható-e, különösen a korábban nyereséges, de ma veszteséges és időlegesen üzemszünetet tartó kisvállalatoknál.

Ez az intézkedés a már egyébként is túlterhelt könyvelő cégeket sújtja, ezért kérjük az ő tájékoztatásukat és motivációjukat is.

A Pénzügyminisztériumhoz fordulunk, hogy ideiglenesen térjen vissza a vállalati körben az a KP cafeteria rendszer, ami adómentesen teszi lehetővé a vállalatoknak, hogy a rászorult dolgozóiknak rezsi támogatást adjon.

Az energia szolgáltatók adjanak egy olyan kisvállalat mentő lehetőséget, ami lehetővé teszi, hogy a számláik kiegyenlítési határideje a hónap utolsó napjára essenek.

 

Gulyás József
KKVHÁZ vezérigazgató
elnök
Jancsa-Pék Judit
Leitner Leitner adótanácsadó partner
a KKVHÁZ Adóügyi Bizottság
elnök

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/