News & Blog

Innovatív, tudás alapú vállalkozások megteremtése

Így gondolkozik egy sikeres vezető

„A sikeres vezető” ez volt a KKVHÁZ soron következő, 2024. április 8-i online eseményének címe.
Az alap következtetés az volt, hogy sikeresek nem csak a vállalkozások szeretnének lenni. A vállalatok és azon belül a KKV-k sikerében a magyar gazdaságnak is messze menő érdeke van a nemzetközi versenyképessége biztosításához. Ennek megteremtésében talán legfontosabb első körben, hogy olyan szabályzó- és finanszírozási környezetet (pl. pályázati lehetőségek) hozzon létre, amely segíti a vállalkozások működését. 

A KKVHÁZ már többször hangot annak a meggyőződésének, hogy a vezetői tudás elősegítése és azoknak a főbb pontoknak a meghatározása, amelyekre egy vezetőnek gondolnia kell a munkája során kulcsfontosságú egy vállalkozás versenyképessége érdekében.
„Ha egy vezető időben, releváns kérdést intézi egy megbízható szakember felé, eséllyel helyes döntést tud majd hozni.”

A KKV-k tudásbővítése kapcsán a KKVHÁZ és szakértői megítélése szerint a vezetőknek a kérdezést, a problémafelvetést kell megtanítani.

Az online esemény egy kerekasztalbeszélgetéssel indult, ahol a szakértők meghatározták mikor sikeres egy vezető és melyek azok a tulajdonságok és képességek, amelyek egy vezetőt versenyképessé tesznek. Kitekintést tettünk európai szinten is, hol állunk most az Európai Unión belül. Szó esett a nemzetközi gazdasági folyamatokba való bekapcsolódás fontosságáról.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Szmollár Katalin főosztályvezető- Kulturális és Innovációs Minisztérium, Innovációért és Startupokért Felelős Főosztály
Dr. Funtek Zsolt igazgató – Nemzeti Adó és Vámhivatal, Tájékoztatási Igazgatóság
Dr. Prohászka Balázs igazgatóhelyettes – KOMÉTA 99. Zrt.
Dr. Halász Rita alelnök – Blockchain Magyarország Egyesület, a KKVHÁZ Digitalizációt Támogató Bizottságának elnöke
Csaposs Noémi ügyvezető – Select Humánerőforrás Kft
Dr. Bartók István egyetemi docens – Soproni Egyetem

Dr. Funtek Zsolt a NAV részéről kiemelte: A sikeres adóhivatali tevékenység, csak sikeres vállalkozókon keresztül lehetséges. Közös érdek, hogy a vállalkozások jól működjenek és ennek alapja a sikeres vezetés.
Egy vállalatvezetőnek leginkább az az ismeret szükséges, hogy tudja hol van az a pont, ameddig neki kell eljutnia egy tudásszintig és hol van az a pont, ahol már szakembert kell segítségül hívnia. Az „alap” tudás azért is szükséges, mert a szakembert tudnia kell ellenőrizni is.
Adózási szempontból is szerencsés lenne meghatározni azokat a pontokat, kérdéseket, amiket már szakértővel kell egyeztetni egy vezetőnek.

Dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarországi Egyesület alelnöke, szakértőként a magyar KKV szektor digitális fejlesztésével foglalkozik. Hozzászólásában pontokba szedve határozta meg a sikeres vállalkozó ismérveit.

  • A sikeres vezető tudja, hogy a saját vállalkozása versenyképessége érdekében milyen tudással kell rendelkeznie
  • Nem csak helyi piacokban, hanem régiós és nemzetközi piacokban is gondolkodik.
  • Nyitott az újra, innovatív szemléletű. Keresi a információkat és adott esetben segítséget kér.

Dr. Bartók István egyetemi kitekintésben tudott ráközelíteni a felnőttképzésre és vezetői tudás fontosságára. Kiemelte: néhány speciális kivételtől eltekintve, csak nyereséges vállalkozás lehet sikeres.
Hozzászólásában kiemelte, hogy a verseny az egyetemeknél is megjelenik, mivel az egyetemek fő funkciója a felnőttképzés és a vezetőképzés, mindegyik vonzó képzési portfóliókat kínálnak a hallgatóiknak. A posztgraduális képzések népszerűsége is bizonyítja, hogy sok, felsőfokú képesítéssel rendelkező, már aktív vállalkozó veszi igénybe ezt a lehetőséget saját maga és cége versenyképessége érdekében.

Dr. Prohászka Balázs, a KOMÉTA 99. Zrt. igazgatóhelyettese és a KKVHÁZ újonnan megalakult KKVBARÁT Nagyvállalatok vezetője konkrét tulajdonságokat vázolt fel egy sikeres vezető jellemvonásáról.

  • Egy sikeres vezetőnek ismernie kell magát és a környezetét. Tudnia kell hová szeretne eljutni, mit akar megvalósítani, a piacon milyen szerepet kíván betölteni.
  • Tudnia kell vizionálnia magát és a vállalkozását 4-5-10 évre.
  • Legyen nyitott az új dolgokra, akarjon tanulni a nagyvállalatoktól.
  • Legyen jó emberismerő és tudja delegálni a feladatokat.

Csaposs Noémi a Select Humánerőforrás Kft. ügyvezetője HR oldalról megközelítve adott pontos leírást a sikeres vezető tulajdonságairól.
Rávilágított arra, hogy milyen fontos, ha egy vezető felismeri a saját korlátait. Egy jó vezető nem fél maga köré tehetséges, jó szakembereket felvenni. Egy jó csapat kialakítása a sikerhez vezető út kezdete lehet.
Több vállalatvezetőnél a tulajdonosi és a menedzseri szemlélet keveredését lehet megfigyelni. Nem mindig célravezető, ha ezeket a funkciókat ugyanaz a személy tölti be. Ezt az esetet fel kellene ismernie a tulajdonosnak, hogy egy professzionális ügyvezető megbízása hatékonyabb, így a tulajdonos meg tudna maradni a vállalkozás motorjának.

Szmollár Katalin főosztályvezető asszony az innovációra helyezte a fő hangsúlyt. Magyarországon csak mind harmadik KKV innovál, szemben az Európai átlaghoz, ahol mind második.  Ez a cél nálunk is.

A tavaly elfogadott Neumann János programban a Kormány azt a vélt tűzte ki, hogy közelebb hozza egymáshoz az egyetemeket és a gazdaság szereplőit. Felhívta a figyelmet, hogy ez év júniusában már elérhetőek lesznek olyan innovációs pályázatok, melyek KKV-k számára is elérhetőek lesznek.

Felhívta a figyelmet egy szélesebb körben nem ismert lehetőségre is.
Ha egy KKV egyetemtől vagy egy kutatóintézettől vesz igénybe kutatási szolgáltatást, akkor annak a költségének a háromszorosát írhatja le a társasági adójából.

Az eseményen a négy virtuális asztaltárság 4-4 különböző megoldandó feladatot kapott.
Az első asztaltársaság moderátora Vargáné Parrag Jolán a BlazeArts Kft. FORPSI képviseletvezetője volt. Ők a kis-és középvállalkozások tervezéséről, technológia használatáról és a vezetői fogásokról beszélgettek.

A második asztaltársaság Balázs A. Dávid, a Badatech Solutions Kft. ügyvezetőjének vezetésével a HR, a kontroll és a jog témáját vitatta meg a KKV-k versenyképessége témájában.

Solymos Gyula, a Alpha Management Advisory Kft vezetője és csapata az időgazdálkodás, a  marketinget, és a hatósági előírásokat, mint kifejtendő témákat kapta.

Dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke és a KKVHÁZ Digitalizációt Támogató Bizottságának elnöke és csapata témája pedig az innováció és a kapcsolatépítés volt.

A szabály az volt, hogy mindegyik felvetéshez a 3 legfontosabb vezetői tudást kellett megtalálnia a csapatoknak.  Mindezt 3 percben.

Kiváló prezentációk születtek, melyeket komplexen érdemes a videóból meghallgatni.

Vargáné Parrag Jolán prezentációja 58:08 perctől

Balázs A. Dávid prezentációja 1:01:56 perctől

Solymos Gyula prezentációja a 1:06:30

Dr. Halász Rita prezentációja a 1:11:56 perctől hallgatható meg.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/