News & Blog

Ingatlanvásárlás támogatásból?

Egy-egy előzetesen népszerűnek gondolt pályázat mindig a megjelenését övező figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően kerül az érdeklődés középpontjába. Ha aztán az adott pályázat iránti esetleges kezdeti lelkesedésünket nem követik tényleges lépések, akkor a számtalan napi teendő mellett megfeledkezünk a lehetőségről és csak akkor csapunk a homlokunkra, amikor később arról érkeznek a hírek, hogy már nem lehet tovább pályázni. 

A Nagykanizsai Pályázatírók és Tanácsadók Szövetsége (NAPIT) szakított azzal a hagyománnyal, hogy csak egy adott pályázat megjelenése esetén tájékoztatja a releváns célcsoportot. Az egyesület legutóbbi fórumán egy olyan pályázatra hívta fel a mikrovállalkozások figyelmét, mely már hónapok óta elérhető, de még mindig érdemes foglalkozni vele, hiszen a rendelkezésre álló pénzügyi keretek még nem merültek ki. 

A “Mikrovállalkozások fejlesztése” pályázaton legalább 1 millió Ft, legfeljebb 4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a mikrovállalkozások (kár induló is). Ezt az összeget legalább el kell érje a visszatérítendő támogatás (mikrohitel) mértéke, melynek nagysága legalább 1 millió Ft és legfeljebb 8 millió Ft lehet. A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum a Pályázati Projektérték 45%-a, a visszatérítendő támogatás mértéke maximum a Pályázati Projektérték 60%-a lehet. A pályázó 10% saját forrást (önerőt) köteles biztosítani.

 A kombinált támogatás igénybe vehető eszközbeszerzésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra (beleértve a vásárlást) valamint információs technológia fejlesztésre.

 A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő 2 üzleti év személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50%-át.

 A projekt finanszírozása szempontjából fontos tudni, hogy a mikrohitel folyósítása a beszerzések előtt megtörténhet, de a vissza nem térítendő támogatás csak az egyes projektelemek megvalósítását követően kerül a pályázó bankszámlájára. A tervezésekor be kell kalkulálni az előzetes költségeket (pl. értékbecslés).

 Az igénylés két fő elemből áll, pályázati formanyomtatványból és hitelkérelemből. Mindkettő benyújtható a hitelközvetítőhöz (Zala megyében pl. a Zala Megyei Vállalkozás Fejlesztési Alapítványhoz). A támogatás feltétele mindkét igény pozitív elbírálása.

 Ami mindenképpen szükséges a sikeres pályázathoz:

  •  Reális és megalapozott üzleti terv
  •  Piaci költségeket magában foglaló projekt

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megtalálható statisztika szerint jelen írás megjelenéséig 580 db pályázatot támogattak a konvergencia régiókban, közel 2 Mrd forint értékben. A 2011-2013 években rendelkezésre álló összes keret 15 Mrd forint.

 A számok azt mutatják, hogy a pályázat kapcsán még mindig érdemes felkeresni a pályázati szakembereket és a hitelközvetítőket. Ne feledkezzünk meg a lehetőségről, mert aztán jöhet a “homlokra csapás”.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/