News & Blog

Fogyasztóvédelem karácsonykor

November közepétől a téli, illetve karácsonyi szezonális termékeket árusítók, virág-, élelmiszer- és italáru forgalmazók, a fenyőfaárusok, valamint a tűzijátékokat, petárdákat forgalmazó kereskedők fokozott hatósági ellenőrzésre készülhetnek. Az ellenőrzések – az általános adóhatósági inkvizíciók mellett – fokozottan érintik a fogyasztóvédelem területét. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok folyamatos ellenőrzést tartanak a kereskedelemben, amelynek alapvető célja a jogszabályoknak megfelelő kereskedelmi gyakorlat biztosítása.

A karácsonyi vásár keretében történő értékesítésre különleges követelményeket ró a jogalkotó a vállalkozásokra: egyrészt magukkal a forgalmazott termékekkel kapcsolatosan, másrészt a fogyasztók termékekkel kapcsolatos tájékoztatása tekintetében.

 

A jogszabályok pontosan meghatározzák, melyek azok a termékek, amelyek árusíthatók a karácsonyi ünnepek alkalmából: a közterületi értékesítés keretében forgalmazható termékeken túl elsősorban az adott ünneppel, illetve az adott alkalomhoz kapcsolódó helyi hagyománnyal összefüggő termékek, nemesfémből készült ékszerek, díszműáruk forgalmazhatók. Itt szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét, hogy egyes termékek közterületen történő forgalmazásához külön jogszabályokban meghatározott hatósági engedélyek beszerzését követelheti meg a Hatóság a vállalkozásoktól.

 

A fogyasztók megfelelő tájékoztatási kötelezettsége körében elsősorban magára a vállalkozásra vonatkozó megfelelő információ rendelkezésre bocsátását szeretnénk kiemelni. A termékeken, valamint az értékesítés helyéül szolgáló standokon ugyanis a vállalkozók kötelesek feltüntetni nevüket és székhelyüket a vállalkozás beazonosítása, illetve az esetleges későbbi kapcsolattartás, panaszbejelentés lehetővé tételének céljából.

 

A termékekkel kapcsolatosan, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által közzétett iránymutatás szerint, a Hatóság munkatársai az alábbi területeken és témakörökben tartanak fokozott ellenőrzéseket:

–         az árfeltüntetés megfelelősége (a fogyasztók a vásárlás előtt megfelelő tájékoztatást kapnak-e a termékek vételáráról, a ténylegesen fizetendő ellenértékről);

–         a vásárlói megkárosítások kiszűrése (a vásárlók valóban azt az árat fizetik-e, amelyet az akciós újságban, szórólapon vagy a polccímkén feltüntettek);

–         az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése (a fiktív árkedvezmények vagy megtévesztő tájékoztatás kiszűrése);

–         a veszélyes termékek forgalomból történő kivonása;

–         a fogyasztói jogokkal kapcsolatos tájékoztatás ellenőrzése (a szavatossági és jótállási reklamációkkal kapcsolatos jogszabályi megfelelőség vizsgálata).

Ha a Hatóság eljárása során megállapítja a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértését, a fogyasztóvédelmi törvényben meghatározott jogkövetkezményeket állapíthatja meg, így különösen elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja a jogsértő magatartás további folytatását, feltételhez kötheti vagy megtilthatja az áru forgalmazását, illetve értékesítését. A fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés elkövetése esetén pedig akár fogyasztóvédelmi bírsággal is lehet számolni, amelyet a Hatóság önállóan, vagy más jogkövetkezménnyel együttesen is kiszabhat.

 

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/