Barion Pixel Fateraszok felújítása - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

Faburkolataink felújítása és ápolása

A kezeletlen teakfa idővel természetes ezüstszürke megjelenést kap, ez azonban nem befolyásolja a fa sérülékenységét, vagy annak további mechanikai/fizikai tulajdonságait. Mivel a teakfa tartós és időálló, nem szükséges és nem is ajánlott védőbevonat, ill. védőréteg alkalmazása.
A kereskedelemben kapható teakfa ápoló termékek széles választéka és ezáltal változó minősége miatt nem lehetett nyilatkozni arról, hogy a teakfa fugázásra használt Sikaflex®-290 DC tömítőanyagra milyen hatásuk van. A fent leírtak miatt szükségesnek láttuk kifejleszteni egy olyan teakfaápoló rendszert, mely szakszerű és ellenőrzött megoldást nyújt a Sikaflex®-290 DC fedélzettömítő anyaggal lezárt fedélzetekhez. A különféle dekoratív felületi kezelőszerek, mint a lazúrok és lakkok alkalmazását nem javasoljuk, mivel ezeknek a termékeknek a hézagtömítő anyaghoz kémiai reakcióval történő megkötése gyakran zavart okoz. A fugázóanyag felülete gyakran ragacsossá válik és idővel az legtöbb lakk leválik a fugaszélekről. Ez befolyásolja a teakfa burkolat fényét és a fugák mentén repedésképződéshez vezet.

Követelmény- és felhasználói igény szerint két különböző megoldást javaslunk a teakfa burkolat ápolására:

A kezeletlen teakfa idővel természetes ezüstszürke megjelenést kap, ez azonban nem befolyásolja a fa sérülékenységét, vagy annak további mechanikai/fizikai tulajdonságait. Mivel a teakfa tartós és időálló, nem szükséges és nem is ajánlott védőbevonat, ill. védőréteg alkalmazása. A kereskedelemben kapható teakfa ápoló termékek széles választéka és ezáltal változó minősége miatt nem lehetett nyilatkozni arról, hogy a teakfa fugázásra használt Sikaflex®-290 DC tömítőanyagra milyen hatásuk van. A fent leírtak miatt szükségesnek láttuk kifejleszteni egy olyan teakfaápoló rendszert, mely szakszerű és ellenőrzött megoldást nyújt a Sikaflex®-290 DC fedélzettömítő anyaggal lezárt fedélzetekhez. A különféle dekoratív felületi kezelőszerek, mint a lazúrok és lakkok alkalmazását nem javasoljuk, mivel ezeknek a termékeknek a hézagtömítő anyaghoz kémiai reakcióval történő megkötése gyakran zavart okoz. A fugázóanyag felülete gyakran ragacsossá válik és idővel az legtöbb lakk leválik a fugaszélekről. Ez befolyásolja a teakfa burkolat fényét és a fugák mentén repedésképződéshez vezet. Követelmény- és felhasználói igény szerint két különböző megoldást javaslunk a teakfa burkolat ápolására:

 

  1. Hagyományos módszer: a deszkát egyszer nedves ruhával letörölni és természetes kopott állapotban hagyni.
  2. Amennyiben fontos, hogy a fa a lehető leghosszabb ideig megőrizze eredeti színét, úgy ajánlott a Sika teakfa ápolórendszert használni.

1. Hagyományos tisztítási módszer
Ajánlott a Sika teakfa burkolatot hetente egyszer felmosó eszközzel és tiszta vízzel megtisztítani. A vízhez adott esetben adhatunk egy kevés mosószert is (Ne használjon erős tisztítószert.) Az erős szennyeződéseket durva szivaccsal távolítsuk el. Nagynyomású mosó használata nem ajánlott. A nagynyomású vízsugár megbontja a fa felső részét és gyengíti a tapadást a fugázóanyag és a fugaszélek között.

2. Ápolás Sika teakfa ápolórendszerrel
A megoldás mind a régi, mind az új burkolatok esetén is használható. A kifogástalan és tartós eredmény eléréséhez hangsúlyozni kell, hogy a felhordás kizárólag a Sika útmutatásai szerint történhet. A Sika®Teak Cleaner-rel történő tisztítást, valamint a Sika®Teak Brightener-rel történő kezelést a feldolgozási útmutató szerint kell végrehajtani. Különösen ügyeljünk arra, hogy a termékeknél előírt hatóidő letelte után vízzel öblítsük le a felületet, mivel a túl hosszú hatóidő a fa felületének minőségét negatív irányban befolyásolhatja.

Brightener

Ilyen volt,                             ilyen lett!

További infó: katona.gabor@hu.sika.com

About Post Author