News & Blog

Ez a megoldás – Ökocentrum!

A jelenlegi kor gazdaságpolitikai helyzete megkívánja az új kihívásokkal való találkozás megfelelő eszközrendszerét. Az iparszerű mezőgazdasági termelés előnyei és fogyatékosságai mellett szükségszerű a családi gazdaságok települések szerinti minél erősebb mobilizálása.

A globális méretű klimatikus változások, a bizonytalan eredetű élelmezési termékek, a civilizációs terhek egyre nyomasztóbb hatása a jövőt tervező szakember és laikus számára egyaránt felveti a bizonytalanságok kivédésének szükségszerűségét.

Biztos forrásból származó élelmiszerek, a településeken gyakorta fellelhető parlagon hagyott területek hasznosítása, a munkaerő szabadkapacitás lekötése gazdaságilag és morálisan is hozzájárul a szociális problémák sokaságának megoldásához.

Az organikus, ökológiai és konvencionális mezőgazdasági gazdálkodás a mennyiség családi színterű működtetése és a minőség alakulásának társadalmi tényezői révén biztosabb jövőt feltételez a jövő generációi számára. A közelmúlt gyakorlata lendületét vesztette a hagyományos vidéki életforma megváltozásával, az aktív mezőgazdasági munkát végző generáció kiöregedésével és a felvevőpiac globális mértékű átalakulásával.
Modell gazdaságunk létrehozásának a fent említett néhány tényező ad aktualitást. A jelenlegi öthektáros terület méreteiben is és elhelyezkedését illetően is ideális egy régió mezőgazdasági családi vállalkozásainak koordinálására, szakmai irányítására.

A  birtokunkban lévő több biotermesztésre alkalmasnak minősített termőterület potenciális lehetőséget biztosit a talajerő visszapótlás, ökológiai állattenyésztés és növénytermesztés, valamint kertészeti kultúrák termesztésének modellezésére, szakszerű  megoldások bemutatására, a alternatív energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek bemutatására.

A régióban segíteni kell a családi gazdaságok személyi, tárgyi feltételeinek megteremtését, a megtermelt árukészlet többletmennyiségének raktárakban, hűtőházakban történő elhelyezését, piacra juttatásának megfelelő előkésítését.

Az elgondolás megvalósításának partnerei a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület, a Biokontroll  Hungária Kft, a nyíregyházi kis és középvállalkozásokat segítő inkubátor-ház., Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Szabolcs- Szatmár – Bereg Megyei Közgyűlés Elnöksége.

Az ökocentrum létrehozásával lehetőség nyílik munkahely megőrzésre és munkahelyteremtésre egyaránt. Ifjúsági és felnőtt-tanítás, oktatás-képzés, a szakmaorientált ismeretközlés és feladatmegoldás rövid és hosszú távú megvalósításának alapjaként. Biztosított a kutatás –fejlesztés gyakorlatot szolgáló egységeinek működtetése is. Így a tájba illő fajták   / növények, állatok, stb./ adaptációja, a termést fokozó és stabilizáló, organikus, biostimulatív anyagok kísérletezésére magkezelések és növénykezelések révén.

Biztosítani tudjuk saját erőforrásból az UNIÓ által elvárt Agrár- Környezet -Gazdálkodás talajvizsgálatokra, termésvizsgálatokra, más egyéb beltartalmi értékek vizsgálatára irányuló elvárásait.

 A rendszerbe bekapcsolni tervezett és kívánt l5-20 település családjainak, gazdálkodó egységeinek szakmai képzésen túli intellektuális töltetű és irányú interaktív kapcsolattartásra alkalmas virtuális portál működtetésével lehetőséget kívánunk adni a mindennapi gyakorlathoz tartozó operatív és lokális jellegű társadalmi problémák megoldásához is. Ebben a munkában a kis és középvállalkozások honlapját rendelkezésünkre bocsátó, országos szervezettel rendelkező KKVHÁZ Zrt./1013 Budapest, Krisztina krt.41-43, o6/30-445-3677, E-mail: kkvhaz@kkvhaz.hu/. vállalkozással működünk együtt jelenleg is.

A megvalósításra kész nyugati – elkerülő autóút ideális megközelítési lehetőséget teremt az ökocentrumhoz tartozó települések mindegyikének, megteremtve ezzel a termék beszállítást, a szaporítóanyag központi ellátásának biztosítékát, az elméleti és gyakorlat továbbképzések megtartását, az ország társmegyéivel tartandó szoros baráti együttműködés lehetőségét. Az M-3-as főközlekedési útba közvetlenül csatlakozó nagy forgalmú összekötő út biztosítékot jelent az objektum másoldalról történő megközelítésére is, így a piacképes termékek hazai illetve határon túli felvevőpiacokon történő elhelyezésére is.

Tervünk megvalósulása esetén esélyünk nyílik az európai normatívák szerinti elvárások civilizációs fokának minél hamarabbi megélésére, a határon túli kapcsolatok aktív, tartalommal való megtöltésére, mindannyiunk hasznára.

Sokéves, a mezőgazdasági tanításban, kutatásban, gyakorlatban eltöltött éveink tapasztalata kellő biztonságot ad a projekt irányításához, a szakmai stáb felkészítéséhez, a munkahelyteremtés, megtartás megoldásához, a társadalmi konszolidációt szolgáló gazdasági, szociálpolitikai, intellektuális értékrend normatíváinak, a demokrácia gyakorlása feltételeinek megteremtéséhez.

 
                                                                                                       Dr. Ratkos József
                                                                                                          ökotermesztő
                                                                                                Quercus Global Kft.ügyvezető

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/