News & Blog

Belföldi turizmus lakóautóval

Napjainkban a COVID 19 járványveszély számos gazdasági tevékenységet, mint például a személyes szolgáltatásokat, és azokon belül mindenekelőtt a vendéglátást és a turizmust világszerte szinte teljesen tönkretette. Ezekben az ágazatokban nagyon nehéz lesz hagyományos módszerek alkalmazásával kitörni a válságból, a régi megoldások feltehetően nem fognak működni. Ráadásul, hiába fog esetleg majd valamikor a tudomány olyan új oltásokat és gyógykezeléseket kifejleszteni a COVID 19 járvány ellen, amelyek hatékonyan gyógyítják a betegséget, illetve lehetővé tennék annak hatékony megelőzését, sok szakértő szerint ez a járvány csak az első volt a közeljövőben bekövetkező súlyos, emberről-emberre terjedő járványok közül, amelyek már lesben állnak, hogy kitörjenek egy távoli ázsiai élelmiszerpiacról, vagy egy afrikai esőerdőből. A jelenlegi COVID 19 járványt tehát emberi számítások szerint a közeljövőben még hasonló, esetleg még súlyosabb, erősen fertőző és potenciálisan halálos járványok fogják követni, amire szükséges lehet felkészülni azoknak a vállalkozásoknak, amelyek olyan tevékenységeket folytatnak, ahol az emberek nagyobb számban közvetlenül érintkeznek egymással, illetve a szolgáltatókkal, mint amilyen például a vendéglátás és a turizmus. Fel kell tehát készülni a permanensen fennálló járványhelyzetekre az elkövetkező időszakokban.

A turizmus tipikusan az a tevekénység, amely esetében igen fontos azon új módszerek kidolgozása és alkalmazása, amelyek révén a személyes távolságtartás (social distancing) biztosítható. Ez a tömegturizmus esetében – szemben például az oktatással, ahol a személyes kapcsolatok viszonylag könnyebben csökkentehetők távoktatás révén — nem könnyen járható út, hiszen a turizmusban a személyes élmények szerepe igen fontos, tehát nem könnyű az ilyen áthidaló módszerek megtalálása. Ugyanakkor vannak olyan (eredetileg elég régi, de a járvány ideje alatt újra elővehető és feltehetően ismét jól működő) megoldások, amelyek révén a személyes fizikai érintkezés intenzitása csökkenthető. Ilyen megoldás lehet például az egy adott desztinációba való eljutás és az ott tartózkodás módszereinek változtatása. Ilyen lehet például a vontatott lakókocsis, avagy önállóan haladni képes lakóautós turizmus arányainak növekedése, mivel amennyiben egy-egy család lakókocsival vagy lakóautóval utazik el egy adott desztinációba, akkor jelentősen kisebb fertőzési esély fenyegeti, mintha sűrűn zsúfolt repülőgépekkel, buszokkal, vagy vonatokkal mennének oda. Különösen így van ez, amennyiben a lakókocsikat és a lakóautókat fogadni képes kempingekben olyan sajátos infrastruktúra várja a látogatókat, amelyek révén jobban el lehet különülni a többi vendégtől, mint a hagyományos kempingekben, ahol sok esetben a fürdőszobákat és a WC berendezéseket több látogató közösen használta. A járványhelyzetet figyelembe vevő innovatív megoldást jeleníthet, ha a kempingekben megfelelő felár fejében biztosítják az elkülönült, csupán egy-egy család által igénybe vehető WC és fürdőszoba szolgáltatásokat, ami lehetővé teheti a látogatók biztonságos fizikai elkülönítését egymástól a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

A lakókocsis turizmus várható erősödése új lehetőségeket teremthet további a turisztikai szolgáltatók számára is. Nyilvánvaló, hogy nem lenne életszerű, hogy valaki egész évben lakókocsiban lakjon Európában (bár az Egyesült Államokban erre is van példa), vagy hogy az állandó lakhelye és a városi közlekedést szolgáló személyautója mellett egy családi lakókocsit is fenntartson. A lakókocsikat, illetve lakóautókat már ma is lehet bérelni olyan szolgáltatóktól, amelyek a holtszezonban a lakókocsik és a lakóautók megfelelő tárolásáról és karbantartásáról is gondoskodnak. Ez a tevékenység a jövőben várhatóan tovább bővülhet még.

Tehát a jelenlegi COVID 19 járvány, illetve a várhatóan bekövetkező az új, ma még ismeretlen kórokozók által kiváltott, de feltehetően beköszöntő járványok idején alapvetően legalább két új turisztikai szolgáltató tevékenység újbóli megjelenése, illetve kibővülése várható. Ezek közül az első a lakókocsik és lakóautók kölcsönzése, és a szezonon kívül a tárolása és karbantartása, valamint olyan kempingek fejlesztése, ahol a lakókocsikkal érkező vendégek számára a korábbinál nagyobb területet biztosítanak, illetve, ahol lehetőség van elkülönült, magán szaniter blokkok (fürdőszoba és WC) bérlésére is. Ezek az új lehetőségek új életet lehelhetnek a járványtól fenyegetett turizmusba és segíthetnek a turisztikai szolgáltatók túlélésében, illetve újbóli megerősödésében is.

Dr. Árva László
Az ESSCA gazdasági főiskola professzora, a Magyar Turizmus Rt volt vezérigazgatója, a Magyar Oktatás Turisztika Egyesület elnöke

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023