News & Blog

Az építkezés – műszaki ellenőr

Építési műszaki ellenőri tevékenységet csak az folytathat, aki építési műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkezik. A jogszabály szerint építési engedélyhez kötött építési tevékenység esetén kötelező műszaki ellenőrt megbízni abban az esetben, ha

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó kivitelező végzi,

b) az építési beruházás a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik,

c) az építőipari kivitelezési tevékenység nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi,

d) az építőipari kivitelezési tevékenység műemlékvédelem alatt álló építményt érint, vagy

e) az építési beruházás során építtetői fedezetkezelő működik közre.

A műszaki ellenőr feladata

A műszaki ellenőr a feladatát az építtető helyszíni képviselőjeként látja el, ahol az építőipari kivitelezési tevékenység végzését figyelemmel kíséri, különös tekintettel arra, hogy az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatához szükséges járulékos építmények, tereprendezési, fásítási, parkosítási munkálatok az építménnyel együtt valósuljanak meg.

Feladata közé tartozik ellenőrizni az építőipari kivitelezési tevékenységet, az építési-szerelési munka szakszerűségét a jogerős építési (létesítési) engedély, illetve műemlék esetén örökségvédelmi hatósági engedély és a hozzá tartozó jóváhagyott építészeti-műszaki dokumentáció, valamint a kivitelezési dokumentáció alapján. Az Építési naplóban rögzíti a hibákat, hiányosságokat, eltéréseket. Javaslatokat tesz az építtető részére a műszaki, illetve gazdasági szükségességből indokolt tervváltoztatásokkal kapcsolatosan. Részt vesz az átadás-átvételi és a birtokbaadási eljárásban. Ellenőrzi az egyes építményfajták műszaki teljesítmény-jellemzőit, a technológiával összefüggő biztonsági előírások betartását. Műszaki kérdésekben az építtető döntéseit előkészíti, javaslatot tesz például szakértő bevonására.

Ha az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó kivitelező végzi, a műszaki ellenőr összehangolja a felelős műszaki vezetők tevékenységét is.

A műszaki ellenőr felelőssége

A műszaki ellenőr felel az építtető megbízottjaként ellátott feladatok szakszerű ellátásáért. A jogszabályi előírások megsértése esetén a műszaki ellenőrrel szemben az építésfelügyeleti hatóság bírságot szab ki, a névjegyzéket vezető szerv az építési műszaki ellenőri névjegyzékből való felfüggesztés vagy törlés jogkövetkezményeket alkalmazza.

Az építési műszaki ellenőr nem végezhet építésügyi műszaki szakértői, kivitelezési, anyagbeszállítói és felelős műszaki vezetői tevékenységet az általa ellenőrzött építési-szerelési munka vonatkozásában. Az építési műszaki ellenőr nem láthat el további építési műszaki ellenőri feladatokat olyan építési-szerelési munka esetében, ahol az építésügyi műszaki szakértői, kivitelezési vagy anyagbeszállítói tevékenységet olyan gazdálkodó szervezet végzi, amelynek az építési műszaki ellenőr tagja, illetve amellyel munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

A műszaki ellenőr megbízása

Az építési műszaki ellenőr megbízását írásba kell foglalni. A megbízási szerződés tartalmazza az építtető mint megbízó nevét vagy megnevezését, címét vagy székhelyét, adószámát, elérhetőségét, továbbá a képviseletében eljáró személy nevét vagy megnevezését, címét vagy székhelyét és elérhetőségét, a megbízott építési műszaki ellenőr megnevezését, nyilvántartási számát, névjegyzéki jelét és elérhetőségét. Építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén tartalmazza továbbá az építtetői fedezetkezelő megnevezését, cégjegyzékszámát, adószámát, címét, telefonszámát, elektronikus elérhetőségét. A szerződés tartalmazza az építőipari kivitelezési tevékenység meghatározását, helyét, a kivitelezés várható kezdési és befejezési időpontját, az építési műszaki ellenőrnek az építési szerződés teljesítéséhez kapcsolódó feladatait. Rendelkezni kell az építési műszaki ellenőr díjáról, a fizetési módról és a fizetés határidejéről. A megbízási szerződés tartalmazza továbbá az építési műszaki ellenőrnek a jogszabályban meghatározott feladatokon és felelősségén kívüli további feladatait és felelősségét.

Egy jó műszaki ellenőr a legtöbb gondot leveheti a vállunkról az építkezés során, ezért soha nem árt, ha az építkezés előtt legalább utánanézünk, mennyiért vállalná el a munkát egy megbízható szakember.

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/