News & Blog

Az adat a 21. század aranya. Tudja, hogy Önnek is van belőle?

Videóinterjú Kása Katalinnal, a Központi Statisztikai Hivatal Felhasználói kapcsolatok főosztályvezetőjével.

 

Mit ad a KSH?

A KSH-val mind a magánszemélyek, mint a vállalkozások találkoznak.
A kis- és középvállalkozóknak nem csak adatszolgáltatóként hanem adatigénylőként is fordulhatnak a Hivatalhoz. A főosztályvezető asszony kiemelte, hogy a KSH-nak az is a fő célja, hogy hivatalos statisztikai adatokkal, objektíven és módszertanilag térben és időben is összehasonlítható módon szolgáltasson adatokat a társadalom és a gazdaság számára.

 


Használd a tervezésnél!

A tavalyi évtől a KSH holnapján már elérhető a KKV-tervező új alkalmazás, ami kifejezetten a KKV-knak szóló információs oldal. Részükre itt megtalálható minden statisztikai információ és ami talán a legfontosabb, hogy lehetőségük van összehasonlítani a saját működésüket ágazati vagy területi szempontból, valamint a meglévő ill. potenciális piacaikról kérhetnek le információkat. Ezt mind áttekinthetően, vizuális módon, egyszerűen meg tudják tenni.

A KKV szektor már használja

A Hivatalnak az a tapasztalata, hogy a kis-és középvállalkozások is egyre inkább használják a statisztikai adatokat. Az adatok jelentőségét felismerték a vezetők is. Azzal, hogy a statisztikai adatokat felhasználják adataik elemzésre, ezáltal a saját adataik értéke is növekszik, mutatott rá a főosztályvezető asszony.

Ingyen hozzáférhetsz – jól kell kérdezni

A Központi Statisztikai Hivatal óriási adatvagyonnal rendelkezik. A cél, hogy ez  hasznosuljon. Amit lehet ingyenesen biztosítanak a felhasználóknak. Az interjúból megtudatjuk azt is, hogy számos adattáblákat, táblagyűjteményeket, tájékoztatási adattáblákat egyszerűen, gyorsan lehet letölteni, a legyűjtött információk táblázatba rendezhetők, letölthetők és szabadon felhasználhatók.

A jövőt még nem kutatják

Főosztályvezető asszonytól megtudtunk, hogy a KSH adatai a tényadatokon alapulnak, a már megtörtént eseményeket mutatják be és vizsgálják. Egyenlőre nem jellemző, hogy ezen adatok a jövőbe tekintést is szolgálják, ugyanakkor a mesterséges intelligenciával már foglalkoznak, folyamatosan vezetnek be új technológiákat.

Kérése is van hozzánk a KSH-nak

Fontos, hogy a vállalkozások teljesítsék adatszolgáltatási kötelezettségeiket. Ezek az adatok feldolgozás után rendszerezve, összesítve elérhetőek a vállalkozásoknak is. A KKV-k a Központi Statisztikai Hivatalhoz bizalommal fordulhatnak, ha például egy fontos üzleti döntésükhöz szeretnének támogatást, ami statisztikai adatot igényel. Elemzésben, adatok értelmezésében is fordulhatunk hozzájuk.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/