News & Blog

Android mobiltelefon rootolás

A mai bejegyzésem kissé eltér a témakörömtől, mármint kilóg kissé az informatika-internet keretből, vagy talán nem is annyira. És talán kissé szabadabb a fogalmazás is, mint amit egy szakértői oldaltól várnátok. Ítéljétek meg ti.

Szeretném már az elején leszögezni, hogy a lentebb leírt rootolást vagy a mobil bármilyen újratelepítését mindenki csakis saját felelősségére vézi el. Semmilyen felelősséget sem vállalok azért, hogy valaki az itt leírtak alapján belefog a telefonja bucherálásába. Másrészről a telefon rootolása a garancia elvesztésével jár/járhat. Tehát nem árt tisztában lenni ezekkel mielőtt valaki belefog.

Akkor a lényeg. Még az év elején beszereztem egy androidos telefont. Mivel nem volt kedvem a hazai szolgáltatók rabszolgaszerződését aláírni (2 év hűség meg 2 év tarifahűség egy jó drága tarifával melynek megszegése esetén a bal vesémet vagyok köteles felajánlani mint vesedonor, amit a szolgáltató szabadon értékesíthet) körülnéztem az e-bay-en. Nem tudom be kell e mutatni. Mivel több telefonszámom van egy 2 simmkártyás androidos, valódi GPS-es telefont keresgéltem jó nagy kijelzővel. Így jutottam a Star A2000-es telefonhoz.
Tetszetős megjelenés és nem vészesen gyenge HW (hardware). Azt tudtam, hogy ezek a kínai replikák elég gyenge HW-n nyugszanak, de nem akartam 3D játékot játszani a telefonon.
A telefon megjött a rendelés után nem sokkal. Pár nap alatt feltettem rá a szükséges programokat és haszáltam. Mindenre jó volt amit vártam, csak a GPS nem ér benne túl sokat. Navigál ugyan, de kb. 50-100 m-t simán téved. Gyenge antennája van. A régi szintén kínai telefonom sokkal pontosabb volt.


De vissza a rootoláshoz…

Szóval a napokban a jelenleg 7 hónapos készülékem bekapcsolás után nem volt hajlandó felismerni és élesíteni a telefonkártyákat. Sőt a setup sem volt elérhető ahol én ezt manuálisan megtehettem volna.
Hurrá. Kereshetek új telefont mert ugye a fogyókúrámhoz még tudom használni (erről egy későbbi írásban, hogy hogyan segíti az okostelefon a fogyókúrát), de másra már nem.
Ugye a fentiek értelmezése után garanciális esélyeim hiába lettek volna, mire a telefon lefutja a kiküldés-szerviz-visszaérkezés kört, akár több hónap is eltelhet. És mielőtt bőszen bólogatni kezdenél, a “látod ezért ne vegyél kínai telefont” kaján vigyorával az arcodon, tájékoztatlak, hogy a telefon nekem annyiba volt kb. mint neked az itthon akár 100Ft-ért vett alap buta telefonod az első hónap kötelező tarifájának a befizetése után. :-)… Szóval rájöttem, hogy magad uram, ha szolgád nincs.
Két lehetőségem volt. Az egyik egy system visszaállítás a másik egy system csere (ROM csere). Mindekettő azzal jár, hogy az eddigi beállításoknak lőttek. Csakhogy ehhez a telefonhoz ROM-ot szerezni nem kismiska. Azért én beszereztem egyet. A linkre már nem emlékszem, de leszedtem a ROM-ot. Aki kéri annak eljuttatom.
Mivel alapvetően nem bíztam a letöltött ROM-ban és végső esetre tartogattam, elsőként a system reset mellett döntöttem.
Reset előtt ajánlatos lementeni a névjegykártyákat és a naptárat a memóriakártyára. Nameg amit még szeretnétek megtartani. Én inkább a bonyolultabb mentést választom a memóriakártyára minthogy a google-ra feltöltsek mindent (talán erről is írok majd valamit valamikor bizalom, adatbiztonság és személyiségi jogok témakörben).
Utána szükségem volt a telefon feletti teljes uralomra. Vagyis a ROOT jogokra.

340x universalandrootz4rootscreenshot


A ROOT-olás

Némi tájékozódás után az UniversalAndroot-icon Universal Androot és a root-galaxy-tab z4root programokat szedtem le a netről és tettem fel a telefonra.

Mind a két program roppant egyszerű. Elindítod és egy akkora gomb jelzi, hogy mit kell megnyomnod, hogy nehéz nem felismerni, és máris rootolt a telefonod (mellékelt képek)

Gyári programok törlése (Titanium Backup az android marketen van)

Utána leszedtem a Titanium-Backup-Logo Titanium Backup programot. Ezzel szépen lehet azokat a gyárilag telepített progikat is törölni amiket amúgy nem tudnál, de alapvetően teljesen felesleges és csak lassul tőle a telefonod. Mint például egy időjárás progi ami annyira pontos volt, hogy Veresegyházat a Dunakanyarba tette. De amúgy, ha az időjárás érdekel, felnézek az égre. Nagyon egyszerű ám. Ha süt a nap akkor napos idő van. Bizoony! 🙂
Na a lényeg, most hogy megtehettem, hát kicsit garázdálkodtam.

Jöhet a telefon system reset!

Az én telefonomon (Star A2000 és ha jól tudom még sok másikon) a szerviz üzemmódot úgy lehet elérni, hogy a kikapcsolt telefonon egyszerre nyomom meg a bekapcsoló gombot és a hangerő szabályzó + gombját/vagy oldalát. Nyomva tartom. És a telefon szépen feljön szerviz üzemmódban.
Nálam egy roppant primitív lista jelent meg.

  • reboot system now (vagyis vissza a telefon normál bekapcsolásához)
  • apply sdcard:update.zip (szisztem update, ami a második lépés lett volna nálam, ha szükség van rá)
  • wipe data/factory reset (mi most nekem kellett)
  • wipe cache partition (ezt inkább nem piszkáltam)

Részemről futtattam a data/factory reset-et. A telefon meglepő gyorsan végzett.
Aztán bekapcsoltam, és láss csodát, volt egy részben kínai, részben angol karakterkészletes telefonom. 🙂 Na ezzel kicsit játszani kellett, hogy a karakterkészlet és a billentyűzet angol legyen, de megoldható volt.

Természetesen ismét telepíteni kellett az összes progit (valahogy a root jogok megmaradtak). A felesleges gyári progikat leszedtem (Titanium Backup az én barátom).
A telefonom most teljesen jó

És hogy miért írtam ezt itt le?
Mert hátha valakit érdekel.
Mert amikor én keresgéltem segítséget a telefon felélesztéséhez én sem találtam elég infót.
Mert néha kínai meg az ég tudja milyen (gyaníthatóan orosz) oldalakon bolyongtam.
És mert a megoldás vészesen egyszerű.

Kérdezni a fórumban lehet.

{jcomments off}

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/