News & Blog

Agrárgazdaság 2012 – Kommentek

A véletlen hozta, hogy fővédnökünk dr Ángyán József néhány nappal a konferencia előtt, lemondott tisztségéről, így nem látta etikusnak a személyes szereplését. Az Őt méltató és kritizáló megjegyzések mind megegyeztek abban, hogy egy kiváló tudóst, egy csupa szív embert veszít az államigazgatás, de az agráriumnak az információk szerint nem kell nélkülöznie őt . Tanítani fog, és minden bizonnyal sokat tesz még a magyar vidékért.
A vita indító előadók sötét képet festettek a túlterhelt bolygó élelmiszer gazdasági jövőjéről.

 

A most megindult folyamatokat egyenesen végzetesnek tartja minden előadó. A népesség robbanás, a fogyó termőterület, az öntözővíz hiány, és az égbe szökő energia árak, a termő talajok vegyszeres elpusztítása, a biológiai változatosság csökkenése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenése, a felelőtlen GMO programok egyenként is a végzetesek lehetnek. Ez a folyamat megállíthatatlan, és a biztos katasztrófa fogja kikényszeríteni a megoldásokat. Magyarország egy kis sziget, ahol nem tilos csendben előre tudni a folyamat végét, és készülni arra hogy ritkán az életben akár főszereplőkké is válhatunk. Ezt a reménybeli szerepünket veszélyezteti, hogy a fiatalok tömegei nem maradnak a lakóhelyeiken, nem érdeklődnek a földművelés és az állattenyésztés tudása iránt. Úgy tűnik a problémák egyik megoldási lehetősége a családi alapon szerveződő ökológiai gazdaságok százareinak a létrehozása, és a családok a fiatalok érdekeltté tétele a helyben maradásra. A 2012. évi konferencia díszvendége Szabolcs Szatmár Bereg megye volt. A megyei vezetés két alelnökével is képviseltette magát, Gulyás József és Kovács Sándor

akik hozzászólásaikban elkötelezettséget mutattak a tervszerű munkahely teremtés, és az agrárgazdaság szereplőinek felkarolása terén.
Szabolcsi kezdeményezés, – dr Ratkos József

nyíregyházi agrárgazdasági tudós ember nevéhez fűződik – az ökológiai mintafarm program megteremtése is. Az ökológiai gazdaság ügyének az Önök megjegyzéseinek is nagy teret kívánunk szentelni. E-mail: kkvhaz@kkvhaz.hu
Mentő sikertörténetként lett “bedobva”, hogy például a világ élelmiszer gazdaságának jövőjét biztosító szaporítóanyag – vetőmag termesztésben Európában a harmadikok míg világ viszonylatban is a kilencedikek, azaz nagyhatalom vagyunk. Lám, lám!
Valaki csendben megjegyezte: az ehhez az ágazathoz kapcsolódó kutatások eredményei, beruházások és profit sajnos nem magyar. A többi viszont igaz!

 

A résztvevők véleményei:

Tisztelt Gulyás Úr!
Mindenekelőtt azt kell leszögeznem, hogy egy nagyon jól szervezett rendezvény volt, mindazok ott voltak, akik tesznek, és tenni akarnak a magyar agrárium jelentős fejlődéséért.
A felkért előadók témáik szerint egyértelműsíthető, hogy sokkal nagyobb lehetőségek vannak mezőgazdaságunkban, mint amellyel élni tudunk. Szinte mindegyik előadó hangsúlyozta, hogy jelentős előrelépés csak nagymértékű anyagi támogatással érhetőek el.
A pódium beszélgetés és a hozzászólások is azt erősítették meg bennem, hogy nagy szükség van elsősorban a családi gazdálkodás jelentős számú fejlesztéséhez, mind a termelésükhöz, mind a termékeik értékesítéséhez közvetlen segítséget kell nyújtani, illetve szervezetten kell azt végezni.
A családi gazdaságok erősödésével egyidőben gondoskodni kell folyamatos képzésükről, és lehetőség szerint minél több gazdát át kell állítani biotermesztésre.
Számomra teljesen egyértelmű volt az, hogy szinte valamennyiünknek azonos volt a véleménye az előrelépés irányát és módszereit illetően. Az sem kétséges, hogy hazánk gyors gazdasági növekedéséhez legtöbbet az agrárium tudna hozzátenni.

Nyíregyháza, 2012. 01.31.


Fehér József
KMO Biokultúra Egyesület
EB. Elnök.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/