News & Blog

Szerző: Fekete Márk

A versenyképesség már a főiskolán eldől

Fiatal pályakezdő tagunk, Fekete Márk a Gazdasági Felsőoktatás Bizottság élén.
Márk egy globális diákszervezető kiemelkedő vezetésével szervezett tapasztalatokat. Jelenleg, mint IT szakember dolgozik és építi tudatosan a karrierjét.
Bizottságuk igyekszik hidat képezni az egyetemi tanárok, a hallgatók, a vállalatok és a kutatói világ képviselőinek érdekei és információ bázisai között.

Fekete Márk
Gazdasági Felsőoktatás Bizottság
elnök

Mit érez máig a legfontosabb eredményének?

Lehetőségem volt vezetni egy egyetemi szervezetet, ahol összesen több mint 30 embert vezettem pályafutásom során. Főleg gyakornoki pozíciókat biztosítottunk külföldi végzős hallgatóknak magyarországon és ugyanezt magyaroknak külföldre, de emellett kiváló vezetőket szeretnénk a tagjainkból kreálni. Ez egy globális diákszervezet így megvannak a belsős díjazások és verseny a különböző tag bizottságok között. Vezetésem alatt képesek voltunk olyan fejlődésre, ami a helyi bizottság elmúlt 4-5 éves távlatából nem sikerült másnak, ezzel nemzeti díjban részesültünk, mint kiemelkedő helyi bizottság. Ez nagyon sok örömmel telít el ugyanis egyszerre elismerés ez a díj és egyszerre nagyon becses számomra hiszen egy olyan helybe összpontosítottam a törekvéseimet, ami más velem hasonló korban lévő fiataloknak segíthet.

Mit érez a szakterülete  3 legfontosabb kihívásának?

Elsősorban szeretném kiemelni azt, hogy véleményem szerint egyetemre gyakran rossz célokkal érkeznek a középiskolákból a diákok. Szerintem tanulni hatalmas kiváltság. Kifejezetten az, hogy azt tanulunk, amit szeretnénk. Ennek ellenére nem gyakran látom, hogy a fiatalok nem szeretnék kihasználni azokat a lehetőségeket, amik nekik biztosítva van az egyetemeken (tisztelet a kivételeknek). A gazdasági egyetemeken, ahol viszonylag könnyedén egybevágnak a különböző szakok, mint ahogy az most is történik a munkaerő piacon, nagyon könnyen össze lehet zavarni az embereket, hogy már első félévétől fogva valamilyen fix célokért tanuljanak.

– Továbbá nagyon sok munkahely a gazdasági szférában igyekszik diverzifikálni az állásokat. Itt arra gondolok, hogy nagyon sok cég több oldalú tudású embereket keres, például nagyon sok IT-s pozícióhoz gyakran pozitívan hozzákapcsolódik egy általános gazdasági tudás is amit keresnek a nagy cégek. Ez egyszerre egy nagy lehetőség is a közepes és kisebb cégek számára is hiszen minőségibb munkaerővel találkozhatnak majd. Viszont ehhez az egyetemeknek is fel kell venni a lépést és ehhez megfelelő oktatást kell biztosítani viszont ehhez még kell idő.

– Végezetül szerintem relatíve kevés olyan lehetősége van a hallgatóknak olyan helyet találni, ahol igazán minőségi gyakorlati tapasztalatot szerezhessen. Természetesen rengeteg gyakornoki pozíció van, ahol szerezhet tapasztalatot, viszont ez ugyanúgy működik, mint egy rendes munkahely és nem feltétlen van lehetőségük nagy rizikót vállalni, ahol a komfortzónájukból kilépjenek és merjenek a hibáikból tanulni. Valahogy az egyetemeknek kellene ezt a lehetőséget még biztosítani, hogy már amikor gyakornoki pozícióba kerülnek már fel legyenek szerelve elég professzionális tudással és tapasztalattal.

Mi a szakmai célja 3 éven belül?

Mivel pályakezdő vagyok rendkívül sok lehetőség áll előttem. Tudatosan építettem fel az elmúlt pár évemet és több kényelmesebb lehetőség is áll előttem. Jelenleg a Trivium Packaging BSC -nél dolgozom, mint IT Control/Procurement, ahol nagyon szívesen másznék fel a ranglétrát, egy olyan szinten, ahol lehetőségem lenne környező országokban is dolgozni a cégen belül. Szerencsére erre lehetőséget biztosít Trivium.

Mi a hobbyja és hogyan regenerálódik?

Nagyon sok dolgot tudnék felsorolni, hiszen azt szeretem a világunkban, hogy folyamatosan fel tudunk fedezni új dolgokat és sohasem unalmas az életünk. Most kezdek újra asztali teniszezni sok év után, nagyon szeretek olvasni, újabban a kávéfőzés különböző módjait és fortélyait igyekszem elsajátítani. Tavasszal-ősszel biciklizés kihagyhatatlan része az életemnek, nyáron pedig a borkóstolás a Balatonon a sportom. Regeneráció szempontjából szeretek elmenekülni a világ elől, internetet kikapcsolom, elmegyek úszni egyet, egy jó teázás vagy szaunázás ami azonnal feltölt.

Van-e jószolgálati aktivitása, vagy tervez- e ilyet, és pedig?

3 évet töltöttem az AIESEC nevű globális diákszervezetben, ahol fiataloknak szeretnénk életet megváltó tapasztalatokat és lehetőséget biztosítani, felfedezvén a magukban rejlő vezetőt is. Jelenleg aktív tagságom megszűnt, de mint “alumni”, tanácsadó és mentor továbbiakban is részt veszek a szervezet életében. Elnöki tagságban veszek részt a veszprémi Családi Társasjáték Egyesületében, ahol az a célunk, hogy a családokat a társasjátékok erejével közelebb hozzuk. Mindemellett célként tűztük ki azt is, hogy terjesszük a modern társasjátékos szokásait ezzel is pozitívan hatni az emberek hobbijainak.

Ikonkép forrása: https://inspiringtips.com/asia/inspirational-career-tips-for-new-graduates/

Fekete Márk

Gazdasági Felsőoktatás Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/