News & Blog

A Várossal, a Városért….

Petró Árpád igazgató úrral beszélgetünk irodájában. Köszönöm, hogy adott lehetőséget egy munka értékelésre. Ön a nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft-t igazgatja és húsz éve, hogy a város szolgálatában áll. Bedolgozta magát erre a területre. A tavaszi nyitás a jó gazda gondosságával őrködő igazgatónak, embernek, munkahelyi vezetőnek milyen gondolatokat hoz a reggel?

Tulajdonképpen a hulladék gazdálkodás területén ilyenkor tavasszal ugyan olyan feladatokkal találkozunk, mint az átlagember. Tavasszal a megújulás, a takarítás, tisztítás feladata vár mindenkire. Gondolok itt a téli maradványok eltakarítására, a zöldfelületek fás szárú növényeinek metszésére, az ebből származó nyesedék elszállítására, ugyanúgy nálunk is, mint az élet más területein. Főleg úgy, hogy kiszolgáljuk a városban működő gazdálkodó szervezeteket és a magán személyeket egyaránt. Tulajdonképpen egy hulladék gazdálkodási társaság az ipar területén működő minden céggel találkozik. Kezdve a mezőgazdasággal, folytatva a feldolgozó és bezárólag a nehéziparig, mert tulajdonképpen mindenütt keletkezik selejt, felesleg, melynek a sorsáról gondoskodni kell.

Minden egyes hulladéknak meg van a kezelési módja. Nagyon sok esetben ezt a törvény, a jogszabály szabályozza. Egyes esetekben enyhébb, más esetekben viszont szigorúbbak a hulladékkezelési előírások az állampolgárok, gazdálkodó szervezetek számára.

A tavasz. Rögtön a zöld felületekről kikerülő hulladékra gondolok, amely bio hulladék kategóriába tartozik. Semmiképp nem keverhetjük a kommunális hulladék közé, mert speciális kezeléssel vissza juttathatjuk az anyag körforgalomba. A lakosságtól elkülönítve begyűjtött, organikus anyagokból olyan újrahasználható, magas tápértékű komposztot, virágföldet készítünk belőle, ami gazdasági haszonnal is jár.

Az idei év a különlegessége, hogy a feldolgozott anyagot termékké minősítettük és kereskedelmi forgalomba is hozzuk.

Sokrétű feladatot kell egyszerre fölvállalni. Milyen kapacitása van a vállalkozásnak, mert hisz arról van szó, hogy ez egy teljesen autonóm egység, aki nem kap állami támogatást. Ezt nagyon meg kell, hogy értesse az igazgató úr a dolgozóival, hogy csak azt lehet szétosztani, amit megtermelek és a járulékos költségeiket kifizették Ez a teljesítmény centrikus beállás hogyan érinti a dolgozókat, hogy lehet mobilizálni a tartalék erőket?

Évek során kialakult az a struktúra, ami biztosítja a személyi és tárgyi feltételek akció képességét. Minden egyes feladatnak “gazdája” van, biztosítva így az eredményességet, gazdaságosságot, optimális energia és költségfelhasználást.

A tavaszi lomtalanítás az aktuális feladatok másik nagy területe. A több mint százötvenezer ember feleslegessé vált, megunt, tönkre ment, hulladékká vált eszközét, berendezését kell elhelyeznünk begyűjtés után. A szervezés elsősorban arra irányul, hogy az akció gyorsan és kulturáltan történjen meg. Mind aközben, hogy van egy mennyiségi gondokat jelentő fuvarozási teendőnk, mellette jelentkezik egy szelekciós igény is az újra hasznosítás érdekében. Kiválogatjuk a fémet, papírt, fát, használható műanyagot és tömörítés, bálázás után hasznosításra elszállítjuk. Ebben kérjük a lakosság aktív segítségét, hogy legyenek részesei saját környezetük rendben tartásának.
Akciót hirdetünk, melynek keretében a szelektíven átadott hulladékért “virág bónokat” adunk a lakosságnak. Ezek aztán virágüzletekben, az élményfürdőben, játékboltban, könyvkereskedésben és a NYÍRVV Kft-nél akár parkoló bérletre is beválthatók.

Említette igazgató úr, hogy a struktúrája és a funkciója nagyon szoros egységben van. Ez nagyon fontos a mai világban, mert tudjuk nagyon jól, hogy terheink egyre sokasodnak. Tudni kell átvállalni abból a társadalmi terhekből, ami évek során nem lesz kevesebb. Ma már szerét-számát sem tudjuk, hogy hány féle jogcímen szolgáljuk az Urat, jókedvünkben! Itt ennek a munkának meg vannak a személyi, tárgyi feltételei-ahogy elhangzott a nagyon szép kerek összefoglalóban. A rezsi költség kigazdálkodása azt igényli, hogy egy ésszerű takarékosságot éljenek meg, mert a gázolaj nem lesz olcsóbb, az alkatrészek és javítási költségek árai emelkednek, de a legkisebb hibát is javítani kell azonnal, hogy a munka biztonsági elvárásoknak megfeleljenek. Elfogadják e a dolgozók a jó gazda hosszú távú tervezésének és áldozat vállalásának stratégiáját?

A financiális problémák a világ minden területén napi gyakorisággal jelentkeznek. A költségoptimalizálással csodákat lehet művelni. Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a nadrágszíjat egy kicsi szorosabbra kell venni. A jelenlegi gazdasági helyzet arra is megtanított bennünket, hogy a sors akaratával nem lehet szembe menni büntetlenül!
A kérdés második felére pedig az a válaszom, hogy mi félkész nyersanyagot szolgáltatunk azoknak, akik azt hasznosítani tudják. Az építkezések törmelékeiből, építési hulladékokból aprítás után elfogadható minőségű stabilizáló anyagot tudunk biztosítani a földutak fenntartásához, megkímélve így a városi költségvetés erre a célra elkülönített forrásait. A bontásból származó anyagok a perifériák nehezen járható utjainak javítását szolgálják. Ezt a társ vállaltunkkal, a NyírVV Kft-vel oldjuk meg közösen. Természetesen a kapacitásunk függvényében, mert első a szolgálat, a ránk bízott feladat!

Közeledünk március 15-éhez. Tudjuk, hogy ez a reform kor története a magyarság történelmének legszebb szakasza. Ez a hétköznapi forradalmiság, az ifjúságnak a tettvágya érezhető e a városi lakosság körében. Hogyan tudják fokozni az ünnep hangulatát azzal, hogy teljes egészében a város gazdái?

Kevésbé lenne az én tisztem elmondani miként nyilvánul meg ez a tettrekészség városi lakosság körében. Inkább elmondanám, hogy a dolgozóim körében és nem csak március 15-én, hanem permanensen jelentkezik egy affinitás, egy fogékonyság az új dolgok iránt, mert érezzük, hogy sok kihasználatlan területe van ennek a tevékenységnek. Szerelmesei vagyunk az innovációnak, s ezáltal láthatóan, mérhetően egy emelkedettebb adrenalin szint van a dolgozóinkban. Ez azért van, mert számos területén a hulladékgazdálkodásnak új lehetőségek nyílnak. Erre modellek vannak a nyugati országokban. Szeretnénk mi is modernebb gépekkel, újszerűbb technológiákkal részesei lenni a környezet megőrzésének!
Ebben partner a város lakossága is tevőlegesen. Elfogadják újításainkat, eszközrendszerünket, programjainkat, a környezettudatos magatartás igényszintű tanítását, nevelését, betartását és betartatását. Ebből a szempontból is formálható közeg a város lakossága.

Nagyon-nagy örömmel hallom, hogy aktív módon prosperál a recykling a gyakorlati életben. Lehet azt mondani, hogy a városi lakosság körében megvan a komfort érzet.? Ha már az embernek jobb a közérzete, mert, hogy a környezet erre okot ad, akkor gömbölyűbb a világ.. Ha az ember mentálhigiéniája emberi léptékkel mérhető, ebből következik, hogy nagyobb a teherbírása és a társadalmi felelősség vállalása, igyekvőbb a jobbító szándéka.? Ha ez a közösség hozzá tud járulni a Nyíregyháza város polgárainak harmonikus polgári életéhez, akkor ez a közösség megtette az Ő legjobbját, ami ezen a területen tőle elvárható A hallottakat megköszönve, egy perc erejéig visszaadva a szót az igazgató úrnak, megkérdezném, hogy mit ajánl a városnak a jövőre, mik a tervei?

Nagyon sokat gondolkodtam már azon, hogy mi az, amit ezen a szakterületen maradandót lehet alkotni. Mert nap, nap után gyűjtjük a hulladékot, de ez csak fizikálisan jelent többletet az elvárásoknál. Egy dombot képezünk. Viszont a maradandó ebben a szakmában nem ez.
A maradandó az, amit mi az emberekkel megtanítunk, megtanítatunk! Amit az emberek fejében elültetünk, az a környezeti tudat, a környezeti tudatosság és a környezeti tudatos gondolkodásmód, amivel én úgy gondolom, hogy nagy lépéseket teszünk ennek a Föld nevű bolygónknak a megóvására! Hozzá járulunk az utókornak a még használható átadásához!

Összegezve az elmondottakat, az ókori bölcsek ajánlása jut eszembe ennek a céltudatos csapatnak a jövőt formáló munkájához. Segíts magadon és a Jó Isten is megsegít.

Munkatársaim nevében is vallom, hogy igyekszünk rászolgálni arra, hogy a jövőben is Hírt adhassunk magunkról! Köszönöm a lehetőséget!

Petró Árpád
ügyvezető igazgató

.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/