News & Blog

A Pénzügyminisztérium KKVBARÁT Hivatal

Nagyszabású kisvállalati évindító konferenciára került sor a Pénzügyminisztérium épületében. A KKVHÁZ által szervezett eseményen a kormányzat részéről a Pénzügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal vett részt.

Megjelent számos egyetem (Corvinus, Metropolitan, Pannon Egyetem; Selye János Egyetem, illetve az EDUTUS Egyetem) a MAKRONÓM kutatóintézet. Kiemelten vett részt a DigitalTech EDIH, jelenvolt számos nagyvállalat és sok kicsi is.
Gondos Judit a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára a bevezetőjében kiemelte a társadalmi párbeszéd szerepét a gazdaságirányításban és üdvözölte, hogy a tanácskozásnak immár ötödik alkalommal adhat helyet a minisztériuma.

Szőcs Gábor, a Pénzügyminisztérium makrogazdaságért és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára rövid és középtávú makrogazdasági kitekintést adott és megerősítette, hogy a kormányzat számít a KKV szektorra, azt a versenyképesség fontos elemének tartja.
Tamásné Czinege Csilla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai elnökhelyettese részletes tájékoztatást adott a NAV vállalkozásbarát fejlesztéseiről,  a 2024 fontos változásairól. (Elnökhelyettes asszony prezentációját megtekinthetik a cikk alján)
Szmollár Katalin a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős főosztályvezetője a NKFI Alap 2024 évi programstratégiáját ismertette. A vezető világossá tette, hogy a KKV innovációt a kormányzat kiemelt prioritásnak ítéli.
Kása Katalin a Központi Statisztikai Hivatal Társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője a KKV tervezés fontosságát emelte ki és bemutatta a hivatala adatalapú tervezést segítő platformját.
Gulyás József a KKVHÁZ elnöke a tanácskozás főszervezője kiemelte, hogy a KKVHÁZ élen jár az innovatív megbeszélések szervezésében, mint mondta – a csúcstalálkozóik lényege problémák beazonosítása, fontossági sorrendbe rendezése és megoldási javaslatok adása.
Ennek jegyében számos kiemelkedő megszólalás történt.

Köszönjük támogatóinknak:


Hozzászólók voltak:
Személyi László, a FutureNow Consulting Kft ügyvezetője; Dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke, a KKVHÁZ Digitalizációt Támogató Bizottság elnöke; Vincze Kornél, a BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. ügyvezetője; Horváth Attila, a Kartauzi 2016 Bt. ügyvezetője; Debreczeni Ildikó, a JelmezArt Kft. ügyvezetője; Óvári László, az Új Európai Gazdasági Magazin, alapító-főszerkesztője, Vargáné Parrag Jolán, a BlazeArts Kft. FORPSI képviselet vezetője; Csaposs Noémi, a STARJOBS Magyarország Humánszolgáltató Kft. szakmai vezető; Almás Béla, a Streamnet vezérigazgató; Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgató; Dr. Hargitai Dávid Máté, a Pannon Egyetem egyetemi docense; Dr. Szabó Szilvia Ph.D, a Metropolitan Egyetem, főiskolai tanára, szakvezetője; Paku Dénes, a Vig Alapkezelő sales munkatársa; Dr. Poór József, egyetemi tanár, a Humán Szakemberek Országos Szövetség elnöke; Dr. Gogolák Zoltán, a GOGOLÁK Kommunikációs Iroda és Stúdió Kft ügyvezetője; Páricsi Zoltán, a NOMIS Számviteli Szol. Kft ügyvezető; Kovács János, a Bankorg Kft ügyvezető; Hámori Réka, a Bankszövetség vezető közgazdásza; Siklós Márta, a LeitnerLeitner partnere, könyvvizsgáló és Solymos Gyula, az Alpha Management Kft. ügyvezető igazgatója, Zentai Gábor, a MICE társelnöke, a KKVHÁZ Etikai Bizottságának elnöke.

Az esemény hozzászólóinak rövid leirata a cikk végén olvasható


Azok, akik idő hiányában nem kaptak szót lehetőséget kapnak esetleges felvetéseik megfogalmazására.

Az esemény szünetében a szervezők KKVBARÁT Hivatal oklevelet nyújtottak át a Pénzügyminisztérium számára. A KKVHÁZ által alapított elismerés – mint a szervezők jelezték – azért kerülhetett a Pénzügyminisztérium falaira is, mert ez a szervezet évek óta, számít a KKV szektor véleményeire, még akkor is, ha a javaslatok nem mindig alapszanak pontos információkra, és életre szóló élményt adnak számos kisvállalat vezetőnek, akik a legendás falak között, a nemzeti lobogó alatt mondhatják el gondolataikat.

KKVBARÁT Hivatal díj átadása

Gondos Judit államtitkár az oklevél átvételekor azt mondta, hogy különösen értékesnek és hasznosnak ítéli a KKVHÁZ küldetését és a Minisztérium továbbra is támogatja ezt a munkát.

Az esemény zárásaként a megjelentek egy könyvet kaptak, azzal a félig tréfás feltétellel, hogy olvassák el. Az üzleti kaméleon című könyv szerzője Károlyi László a szentesi LEGRAND Zrt. vezérigazgatója. A könyv 3 kiadásban 5000 példányban került az olvasók kezébe és már angol nyelvű változata is van.
Azok, akik elolvasták meghívást kapnak egy, a könyv apropóján szervezendő menedzsment képzési vitabeszélgetésre.

Tamásné Czinege Csilla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai elnökhelyettesének prezentációja:

File name : KKVHAZ_2024_01_15_rovid.pdf

Az esemény hozzászólóinak rövid leiratai:

Személyi László – FutureNow Consulting Kft.

A külföldi befektetések rekordot döntöttek 2023-ban 13 milliárd eurót meghaladó értékben. Ebből ugyanakkor a KKV-k egyre nehezebben jutnak lehetőséghez. Ennek oka, hogy versenyképességük mind az exportban mind a külföldi befektetők beszállítójaként nagymértékben függ a korszerű technológiák alkalmazásától. Célszerű volna ezért a támogatásokat az innováció – tehát új technológia létrehozása – mellett a technológiai beruházásokra irányítani. Új tanúsítványok és szabványok bevezetésére, valamint a gyors reakciót és átfutási időt eredményező feladat- és folyamatmenedzsment eszközökre gondolok.

A Future-Now 2018-ban alakult. Célja, hogy a technológiai változások kihívásaiban, az innovációs kultúra megteremtésében és stabilizálásában támogassa ügyfeleit; akik így gyorsabban és nagyobb nyereséggel boldogulnak beruházásaikkal a digitalizáció és a fenntartható üzletvitel terén. Elkötelezett partnerként dolgozunk, eszközként használva szakértelmünket a folyamatszervezés, piacelemzés, edukáció, tudásmenedzsment és fenntarthatóság terén. Együtt a jövőálló vállalkozásokért! 


Dr. Halász Rita – Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke, a KKVHÁZ Digitalizációt Támogató Bizottság elnöke
A versenyképesség alapja a digitális átállás. Dr. Halász Rita kifejtette, hogy nagyon fontos, hogy a magyar állam és az európai unió támogatásával létrejöttek az európai digitális innovációs központok (EDIH-ek). Jelenleg Magyarországon 5 innovációs központ működik ezeknek az EDIH-eknek a fő célja a kkv-k digitalizációs fejlesztése. Szakértői tanácsadással, a cég munkavállalóinak ingyenes fejlesztésével, különböző szakmai programokkal és oktatásokkal mutatja be a különböző naprakész innovációkat.
Azokat a szervezeteket akik kkv-kal foglalkoznak arra szeretnék kérni, hogy multiplikátor hatással segítség ezekhez a programokhoz való hozzájutást.

Blockchain Magyarország Egyesület (BME) célja a technológia felhasználásának hazai elősegítése és a benne rejlő lehetőségek megismertetése. A Blockchain Magyarország Egyesület tagja lett a DigitalTech EDIHnek, amely az Európai Unió európai digitális innovációs tudásközpontjainak egyik magyarországi tagjaként térítésmentes képzésekkel és egyedi, adott vállalatra szabott tanácsadási szolgáltatásokkal támogatja a hazai kkv-szektort, hogy digitális megoldások alkalmazásával növeljék hatékonyságukat és versenyképességüket. 

Károlyi László – Legrand Zrt vezérigazgató
A vállalkozásoknak a digitalizáció nem egy lehetőség, hanem kényszer. A kisvállalatoknak, vagy például egy egyszemélyes vállalatnak kihívás az, hogy legyen elegendő idő arra, hogy megtanulja ezeket az újdonságokat. Még egy nagyvállalatnak is, mint a Legrand Zrt., egy új rendszerre való átállásnál ugyanúgy meg kell tanulni az alapoktól a folyamatokat, de ez egy kisvállalatnál többszörösen nehézkes. Az is kérdés, hogy a humán erőforrás, hogy tudja befogadni ezeket az újdonságokat. A legfontosabb a kis- és a nagy vállalatoknál is a jó munkaerő megtartása.
Ez a sikernek a kulcsa.
Károlyi László az Üzleti kaméleon című könyvét ajánlott fel a rendezvény résztvevőinek, amit ezúton is köszönünk!

Vincze KornélBRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgató
Kiemelte a projektmenedzsment fontosságát az építőiparban, a sikeres magyar építésgazdasàg érdekében. Az építőipar szereplői között az innovációs készséget mindenképpen fejleszteni kell. A munkaerőhiány hatalmas kihívást jelent az ágazat számára, innovatív módszereket kell találni, hogy a cégek felvegyék a harcot a kihívásokkal. Az építőipari vállalkozások fejlesztői beruházásai csekélyek ezért ösztönözni kell a szervezeti rendszer alapú innovációt, elősegítve a munkatermelékenységet és javítva a vállalatok munkavállalói vonzerejét.
Az építésgazdaság szervezetei és a piac szereplői egy olyan platform létrehozására kell, hogy összpontosítsanak, amely a kulcsfontosságú piac szervezeti rendszerét és a projekt munkacsoportok hálózatát szolgálja ki.

Dr. Gogolák Zoltán – GOGOLÁK Kommunikációs Iroda és Stúdió Kft ügyvezető
Felvetette, nagyon nehéz a kis- és középvállalatoknak versenyezni a munkaerőpiacon a nagyvállalatokkal, akik egészen más profiterővel rendelkeznek.
Kifejtette, hogy az innovációt nagyon sokan a technikai, műszaki információval azonosítják, holott ott van a humán innováció is. A kisvállalatok ezzel a humán innovációval tudnak versenyképességet elérni, tehát a humán erőforrásban fektetett fejlesztéssel, innovatív módon tudnak megtartani munkaerőt, továbbiakat bevonzani, megtartani.

Almás Béla – Streamnet vezérigazgató
A streamnet piacvezető az irodatechnika és az irodai információs technika területén. A cég a nagyvállalatok igényeit teljeskörűen kielégítik, de mára már a kis- és középvállalatok felé is terjeszkednek.
A szakterületük a digitalizáció audiovizuális területe. A home office térhódítása óta egyre többen igénylik ezt a fajta szolgáltatást. Alapvetően az a probléma, hogy a nagyvállalatoknál megvan az a tudás és az a képesség, hogy tudják azt, hogy ebben milyen potenciál rejlik üzletileg.
A Streamnet szeretné ezt a tudást a kkv irányába is elvinni. 

Paku Dénes – VIG Alapkezelő sales munkatársa
Nagyon büszke arra, hogy sok kis vállalatnak tudtak és tudnak segíteni, hogy reál értéken meg tudják tartani az esetleges megtakarításukat.
Költséghatékony, szakszerű tanácsadást tudnak nyújtani.

Solymos Gyula – Alpha Management Advisory Kft.
A kkv szektornak a kitörési pontja a digitalizáció. Hiába lesznek nagyberuházások Magyarországon, ha nem lesznek olyan kkv-k, akik beszállítók tudnának lenni, és nem tudnak az ellátási lánchoz csatlakozni. A kkv-knak rendelkezniük kellene egy digitalizációs mestertervvel, ami tartalmazza a digitalizációs csatornákat és hosszú távú tervet készít a tekintetben, hogy tudnak átállni az adat alapú működésre, ezáltal a döntéseiket már ez alapján tudják meghozni. Cégük most indította el ezt a terméküket: Digitalizációs mester terve a kkv-k számára.
A minőségi munkaerőnek a megszerzése javaslat: a mesterséges intelligencia és a digitális technológiai egyfajta digitális asszisztens lehet, egy új munkatárs.

Dr. Poór József – Selye János Egyetem egyetemi docens, AMK Kutatócsoport vezetője
Felvetette, hogy a vállalatok működjenek együtt az egyetemekkel, vegyék figyelembe a fiatalok jó meglátásait, friss tudásukat. Olyan szempontból is érdemes az egyetemekkel együttműködni, hogy általunk szélesebb körben, a hallgatók bevonásával tudják terméküket, szolgáltatásukat népszerűsíteni.

Csaposs Noémi – STARJOBS Magyarország Humánszolgáltató Kft. szakmai vezető, az Országos Humán menedzsment Egyesület elnöke
Nagyon fontos az innováció, digitalizáció, a humán tőke. A kkv-k ezekben, mind humán erőforrásban, mind pénzügyileg a szűkében vannak a multinacionális vállalatokhoz képest. Nagyon fontos a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása. Érdemes lenne azon elgondolkozni mivel tudnánk a kkv-kat ezekben támogatni, mind nagyvállalati, mint Minisztériumi szinten. A képzésre, átképzésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni és külön programokkal segíteni a kkv-kat, hogy a meglévő munkaerejük versenyképesebb legyen. Át kellene tekinteni, melyek azok az esetleges támogatások pályázati pénzek, amikkel a munkaerő piacon jobb eredményeket tudnak elérni a kkv-k.
 A multik, a nagyobb cégek tudását meg lehetne osztani a kicsikkel.

Dr. habil Szabó Szilvia phD.  – Metropolitan Egyetem főiskolai tanár, szakvezető
A hívószó ami megjelenik az a kompetencia és ma már nem „lifelong learning” hanem „lifelong skilling” az, amiről beszélünk.
A szervezeti kompetenciák és a munkavállalói kompetenciák mellett, nagyon ki kell emelni a vezetői kompetenciákat. Ezt érdemes fókuszba helyezni, hogy a vezetőknek a fejlesztése, gondolkodása, a nyitottsága az újra legyen hangsúlyban. Kiváló szervezetek vannak ma már, nem csak oktatás, képzést területről, hanem szakmai szervezetek akik segítségével ezt fejleszteni lehet.

Hámori Réka – Bankszövetség vezető közgazdász
Kiemelte, hogy a szakterülete elsősorban a kkv hitelezés, úgyhogy számos tematikus munkacsoportot működtetnek a Bankszövetségen belül, például KKV Munka Bizottság, Fenntarthatósági és még számos más. A jövőben is örömmel felajánlja segítségét a Minisztérium vagy a vállalkozói szektor számára, helyt tud az  egyeztetéseknek.

Siklós Márta – LeitnerLeitner partner, könyvvizsgáló
A könyvvizsgálóknak és a mérlegképes könyvelőknek az 50 év feletti korosztálya, 80 százalék feletti hányad a teljes szakmán belül, úgyhogy amikor továbbképzésről, képzésről van szó akkor itt mindenképpen ezt figyelembe kell venni.
Kijelentette, hogy véleménye szerint a mesterséges intelligencia, nem fogja kiváltani ezt a szakmát.

Kovács János – Bankorg Kft ügyvezető igazgatója – a társasházak szakértője
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasházak tekintetében energia oldalról óriási energia veszteségek vannak, tehát mindenképpen innováció orientált terület kellene, hogy legyen a társaságnak a korszerűsítése. Pályázzatok kellenek, mert a panel plusz program a lakásoknak megoldja a napelemmel való korszerűsítését, de a társasházaknak nem.

A robotikának, a mesterséges intelligenciának a digitalizációnak nagyon komoly szerepe lehetne már elavult társasházak korszerűsítésében.
Mint elmondta, fontos lenne a társasház törvényt már tető alá hozni, mert átalakulnak jogi személlyé és akkor a KKV-k gyarapodni fognak elég jelentősen, ha a társasházak is besorolódnak közéjük.

Óvári László – Új Európai Gazdasági Magazin alapító főszerkesztő
A magazin elkötelezett híve a vállalkozások digitális szemléletváltásának. Arra törekednek, hogy minél jobban elterjednek azok az eszközök és szolgáltatások, melyek főként a kisvállalatok és egyéni vállalkozók érdekeit szolgálják.
Siker nincs üzleti bizalom nélkül.

Dr. Hargitai Dávid Máté – Pannon Egyetem egyetemi docens, a KKVHÁZ Marketing Bizottságának elnöke
A külső környezeti hatások változása és az egyetemek modellváltása elősegítette azt, hogy a felsőoktatási intézmények szorosabb kapcsolatot építsenek ki a KKV szektorral. Meg kell lennie annak a bizalomnak, hogy a két fél bátran, bizalommal forduljon egymáshoz. A felsőoktatásnak is kell lépnie a komfortzónájából. Kutatásaik során figyelniük kell a gazdaság szereplőinek, a KKV-nak vagy a nagyvállatoknak a problémáira, amire megoldást kell találni. A Pannon Egyetem nap, mint nap ezen dolgozik, használva az innovatív technológiákat. Az Egyetem Fókuszlaborja egy olyan típusú kutatási lehetőséget ad, ami nem a számokon alapul, hanem a miértekre keresi a választ.  Mindenkinek, akinek ilyen típusú kutatása van szüksége, keresse a Pannon Egyetem Marketing Fókuszlaborát Veszprémben.

Vargáné Parrag Jolán – BlazeArts Kft. FORPSI
Kevés olyan KKV-van, aki azt mondhatja magáról, hogy internetes jelenléte teljesen rendben van. Aki csak most kezdi, azoknak nyújt megoldásokat a cég.
A kis – és középvállatoknak segít a domain regisztrációban, weboldal készítésben, egyéb digitális megoldásokban. Nonprofit cégeknek ingyenesen is biztosítják ezen szolgáltatásokat.

Debreceni Ildikó – Jelmez Art Kft. 
Varrodája operaházaknak és színházakban készít jelmezeket, díszleteket. Nemcsak Magyarországra dolgoznak, szerte a világban jelen van a munkájuk.
A cég újítása, ötlete, hogy a digitalizációt használva megtanítsa a fiataloknak, hogy hogy kell ezt a szakmát űzni.

Horváth Attila – Kartauzi 2016 Bt. ügyvezetője
EPR, Vám, chips adó, környezetvédelmi termékdíj, DRS – hogy csak egy párat említsünk a területek közül, melyekkel foglalkozik.
Nehezen mozdultak a kis- és középvállalatok, még igazából nem tudják, hogy ezek milyen követelményekkel jelnak. Véleménye szerint a KKV-k tulajdonosainak, az egyéni vállalkozóknak vagy nincs rá keretük, hogy megfizess a megfelől szakembert, aki segít neki eligazodni, ezekben a bonyolult szabályokban, vagy nem hajlandó képezni magát.

Zentai Gábor – MICE társelnöke, a KKVHÁZ Etikai bizottságának elnöke
Kiemelte, hogy a mai világban a tervezés elég nehézkesség vált, pedig az előrelátásuk miatt fontos a cégeknek is.
Az elmúlt évtizedekben drasztikusan fejlődtek a különböző digitális technológiák.  A vállalatok számára a digitalizációs számos előnnyel jár: karcsúbb folyamatokat, költségcsökkenést, nagyobb átláthatóságot és nagyobb rugalmasságot biztosít. Mindez javítja a versenyképességet a globális piacokon. A digitalizáció mindig a felső szintű vezetés feladata. Bár a Bevezetést az informatikai részlegek felelős szakemberei végzik, az átfogó cél nem delegálható. Tehát, ha a digitalizációban rejlő lehetőségeket korán felismerik vezetői szinten, ez a siker kulcsa.

Páricsi Zoltán – Nomis Számviteli és Szolg. Kft. ügyvezető igazgató, a KKVHÁZ Adószakmai Bizottságának tagja
A könyvelők és adótanácsadók részéről szeretnének pár javaslatot adni a Pénzügyminisztériumnak, Központi Statisztikai Hivatalnak. Ő azok, akik a hivatalok és a vállalkozók között állnak, és ők azok, akik a vállalatok döntő többsége helyett adják be a kötelező adatszolgáltatásokat. A szakma védelmét és a szakma tisztaságát szeretnék azzal a javaslattal fejleszteni, ami a beszámoló beadására és annak egy újfajta rendszerben történő kiépítésével elképzelni.
A másik javaslata a KKVHÁZ jelenleg napirenden lévő programjának a megerősítése, ami a vállalkozók ajánlott képzésével lenne kapcsolatban. A vállalkozóktól elvárhatók tájékozottsági küszöbök, bizonyos alapinformációkat. Ez megkönnyíteni a könyvelők, könyvvizsgálók és a NAV dolgát is.


Az esemény képgalériája:

KKVHÁZ Szerkesztőség

1 Comment

  1. Horváth Attila 2024.01.16.

    Nagy értéket képviselő rendezvény, színes egyéniséggel bíró meghivottak, magvas és értékes hozzászólások, s nem utolsó sorban briliáns szervezés és moderálás. Köszönöm ezt a nagyszerű két órát!

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/