News & Blog

Talán van megoldás.

2023. március 30-án különös esemény történt a Börzsöny hegység szívében Szokolyán. Néhány helyi szülő, tanárok, sok odahívott iskolás gyermek társaságában ültünk a község tornatermében. Egy előadásra vártunk.
A rendezvény szervezője Némethné Pintér Csilla polgármester feszülten várta, hogy sokan érkezzenek. Pályázati kötelezettség teljesítése tette lehetővé egy pécsi egyetemi oktató, Dr. Dittrich Ernő, a műszaki tudományok doktora előadását. A környezetvédelem volt a téma. Mi a KKVHÁZ 3 fős küldöttsége, a polgármester asszony szíves meghívásának tettünk eleget. Ő a kisvállalat barát önkormányzatok bizottságának vezetője, kollégánk. Tiszteletből is, érzékeny érdeklődőként is, úgy éreztük ott a helyünk.
Az ember ösztönösen összehúzódik a környezetvédelem témakörénél. Mérhetetlen indulatok, félreértések övezik ma ezt a területet. Ezzel az aggodalommal ültünk mi is.
Az ötgyermekes édesapa egyenesen Pécsről érkezett, és mint mondta, siet is majd haza. Először nem tudtuk még, hogy az életünket megváltoztató előadásban lesz részünk, és
bepillantást nyerhetünk a közeljövőnkbe. A remekül beszélő, humoros előadó hamar közel került hozzánk. De, amit mondott!
A körülbelül egy órás előadást nem interpretálom, inkább a lényeg:
Klímaváltozás, mégpedig súlyos felmelegedés vette kezdetét a Földön. Ezt már annyiszor hallottuk, hogy az ember nem rezzen össze. A grafikonra pillantva azonban rögtön látszott, amit ezelőtt nem figyeltünk. Az elmúlt 400 ezer évben kb. 100 ezer évenként a Föld egy 300 és 200 ppm/ CO2 légköri széndioxid szint között pulzálva, egyensúlyi állapotban volt. Ez azt jelentette, hogy hidegebb és melegebb periódusok váltották egymást kiegyensúlyozott keretek között. A kutatók kimutatták, hogy az 1800 as évektől napjainkig (mindössze 220 év) a CO2 légköri szintje hirtelen 400 ppm /CO2 szintre emelkedett, és a megállíthatatlannak látszó görbe meredeken emelkedik tovább.
A teremben lévő felsősöknek is azonnal kikerekedett a szeme. Ezt az anomáliát azonnal megértették.
Előadónk sietve hozzátette, hogy a Föld egyensúlyra törekszik, és ahogy egy hajó is szélsőségesen kibillenthető, de vissza is billen, így viselkedik a Földünk is. Egy határig.
A hájónál piros vonal jelzi meddig borítható, ez a vonal a Földnél a Plimsoll-vonal effektus. Ez leegyszerűsítve 2 C fok átlagos bolygó hőmérséklet emelkedésnél jelent felborulást.
Ennél a hőmérsékletnél, beállnak olyan visszafordíthatatlan folyamatok, mint a sarki jégsapkák elolvadása, az örök fagyból kiolvadó metán és mások.
Ha a CO2 koncentráció a mai ütemben nő tovább, az azt jelenti, hogy 10 (!) jól olvasták, tíz éven belül érünk a piros vonalhoz, ahol túlborul a Föld, és roppant gyorsan romlik minden földi életfeltétel, miközben a Föld népessége exponenciálisan nő tovább, hogy a mai 8 milliárdról, a 2050-es 12 milliárdon álljon meg.

Nem folytatom a katasztrófa lefolyásának további elemzését. Akik minket olvasnak, azok tudják ez mit jelent.
Arra a tényre viszont a mai kutatók közül is kevesen figyeltek fel, – állította előadónk – hogy a Földi erőforrások ész nélkül való kizsákmányolását, nem államok, nem kormányok, hanem a rohamosan növekedő népesség egyedei, mi emberek okoztuk, okozzuk. Itt elhangzott, hogy természetesnek vesszük a tengeri élővilág ingyenes lehalászását. Ingyenes, mert mi a természetnek semmit nem fizetünk, nem adunk vissza. De így van ez a vizeinkkel, az ásványainkkal, az erdeinkkel, a levegőnkkel és mindennel.
A teremben lévő felsősök mindannyian érezték, el vagyunk késve. Tíz év a felborulásig? De hiszen még semmit sem tettünk! Sőt növekszik a pusztulás és csak egyre gyarapodunk.

Az előadónk kínált megoldást. Levezette, tudományos vizsgálatokra hivatkozott, hogy az ember egy bizonyos lelki érték alatt önpusztító hajlamú, de a felett egyre inkább az életet igenlő. A kutatók ma úgy vélik, hogy a 8 milliárd ember lelkileg átlagosan az enyhén önpusztító szinten van. (Ez az oka elsősorban annak, hogy a figyelmeztetések ellenére is rendkívüli a környezetpusztításunk)
10 % javulás, és az emberiség már – ugyan kismértékben – bolygó mentő lelki állapotba kerül.
Az egyén tette tönkre a klímát, a 8-12 milliárd ember tegye is rendbe. Lelkileg fel kell nőni a feladathoz.
A teremben lévő felsősök közül többen hazaindultak. Szomorú volt az arcuk.
Mi felnőttek maradtunk, kérdeztünk és megtapsoltuk az előadónkat.
Egy olyan elhivatott, küldetéstudattal rendelkező személyiség él közöttünk – most fordítják a könyvét angolra, a You Tube csatornáját egyre többen követik, a Pécsi Egyetemen a diákjai minden óra után felállva tapsolják – aki talán későn érkezett.
Mi felnőttek maradtunk, mert tudjuk, ha igaz a 10 év, a felsősöknek már nem lesz idejük a mi halogatásunk következményeit elhárítani.
Nekünk kell kitalálni, hogy léphet az emberiség 10 % nyit előre lélekben. Megfordíthatja majd a bolygó trendjét, talán egyszer visszanyeri a Föld az egyensúlyát. Addig is kipusztul a fajok jelentős része, kínok között az emberiség is megfogyatkozik. Visszább kell venni a komfortjából és az „arcából” is. A gyermekeink nem azt a Földet ismerik meg, amit mi még élvezhettünk. Ha mi most cselekszünk, az ükunokáink talán újra kéknek láthatják a Földet.

Utószó
Igen elkéstünk. A megoldás talán valahol az ember tudatának a megváltoztatása lesz, de mire az beérik milliárdnyi ember veszik oda. De mi hisszük, és azért fogunk tenni, hogy az ember kutathat, hiszen abban a legjobb. Tegye a fajokat genetikailag rezisztenssé. Találja fel a légkör széndioxid szintjének mesterséges csökkentését, kössön békét a természettel, csökkentse a szennyezést a pazarlást. Tartson békét ebben a vészhelyzetben, és a felső tagozatokban már ma nézzék a tanárnénik azokat a tehetségeket, akik mindezt irányítani lesznek képesek. Akinek van kedve, szíve és esze ebben részt venni jöjjön dolgozzon velünk. kkvhaz@kkvhaz.hu
Dr. Dittrich Ernő csatlakozott elsőként. Köszönjük Némethné Pintér Csilla polgármester asszonynak Szokolyán.
Aki meg kívánja venni Dr Dittrich „A Jövő Neve Élet” c. 335 oldalas könyvét, jelezze!

Gulyás József

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023