News & Blog

A faktorálás lényege

Mutatjuk mi a faktoring finanszírozás, avagy faktorálás lényege, és hogy mely helyzetekben miért előnyös.

A faktoring ügylet során a termelő/szolgáltató vállalat számára a faktor cég előleg folyósításával finanszírozza meg a vevővel szemben keletkezett, de csak később esedékes követeléseit. A termelő/szolgáltató kiállítja a számláit és a faktoráló cég (a faktor) pedig megelőlegezi a számlák bruttó értékének akár 90%-át. A faktorálás, egy gyakori, hosszú múltra visszatekintő pénzügyi művelet, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy megoldást jelent a vállalkozások likviditási problémájára. A forfetírozással szemben a faktoring ugyanis nem a hosszú, hanem a 180 napot meg nem haladó, rövid lejáratú követelések finanszírozásával foglalkozik.

A faktoring, mint szolgáltatás
A faktoring egy olyan szolgáltatás, amely könnyed és rugalmas lehetőség a vállalatfinanszírozásra, és amely szinte minden vállalat számára elérhető. Kifejezetten nagy segítség lehet ez a szolgáltatás a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás és az egészségügy területén tevékenykedők számára, hiszen itt a vevői halasztott fizetési rendszerből fakadóan gyakrabban fordulnak elő likviditási problémák. Ez azt jelenti, hogy a tőke túl nagy része kerül lekötésre tartós időtartamra és a vállalkozás nem tudja határidőre teljesíteni a vállalt kötelezettségeit, mert nem tudja a lekötött eszközöket időben pénzzé tenni.

A faktorálás lényege
A faktoring a gyorsasága miatt igen hatékony megoldás a fent említett problémák áthidalására, hiszen adott esetben a faktor cég (szerződést követően) már 24 órán belül ki tudja fizetni a számlákat, ezzel azonnali megoldást kínálva a cash flow kiegyensúlyozatlanságára. A faktor cég számára elsősorban nem a követeléseket eladó cég pénzügyi megbízhatósága lényeges, hanem sokkal inkább ügyfelei fizetőképessége.
Ez komoly előnyt jelent a banki hitelezéshez képest. Ráadásul e finanszírozási forma igénybevételéhez tárgyi fedezetre sincs szükség, így azok számára is alternatívát jelent, akik méretük vagy a vállalkozás múltja miatt nehezen jutnának banki hitelhez. Ide sorolhatók például a hitelfedezet nélkül induló cégek is, amelyekre különösen jellemző, hogy fejlődésüknek valamint versenyképességüknek a likviditási nehézségek szabnak határt.

A faktoring előnyei
A faktoráló cég az azonnali készpénzen kívül még számos más előnyt is kínál ügyfeleinek. Rengeteg terhet vesz le egy cég vezetőjének válláról azzal, hogy nyilvántartja és kezeli a követeléseket. Ezen felül hatékony védelmet jelent az adósok fizetési késései és mulasztásai ellen. A faktorálás történhet alkalmi ügyletként, vagy folyamatosan, hosszabb időn keresztül. Utóbbi esetben tudja igazán elősegíteni, hogy a likviditási helyzet hosszú távon is optimálisan alakuljon. A faktorálással kezelhetőbbé válnak a szállítói kötelezettségek, a bevételek előre, napra pontosan tervezhetővé válnak, és nagy könnyebbséget jelent, hogy a tulajdonos és az üzletvezető válláról lekerül a folyamatos újra tervezgetés terhe. 
Mi, a BÁV Faktor Zrt.-nél minimális adminisztráció mellett, gyors és rugalmas ügyintézéssel, rejtett díjak nélkül kínálunk hatékony megoldást ügyfeleink vállalkozásának finanszírozására és követeléseinek kezelésére.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/