News & Blog

40 ezer ember munkához jutott

Czomba Sándor államtitkár úr beszámolt arról a nem jelentétktelen sikerről, hogy a foglalkoztatottak száma az elmúlt 3 hónapban az egy évvel korábbi szinthez képest 40 ezer fővel nőtt. Hozzátette azt is, nem változott ugyanakkor a munkahelyet keresők száma. Nekünk, akiknek fontos a kkv-k foglalkoztató képességének javítása, helyzetbe hozása az a megközelitésünk: mit tehetnénk mi azért, hogy a foglalkoztatás bővülése nagyobb mértékű legyen ?

Mint az agrárgazdaság egyik szakemberét engem is örömmel tölt el, hogy a 10 évre tervezett 1 milliós foglalkoztatás bővülésnek mintegy 20-25%-át az agrár- és zöldgazdaság adhatja valószínűleg akkor, ha az általános gazdasági környezet is javul. A mostani nehéz helyzetben is sikerült teljesíteni a 40-50%-át egy nagyon jó kormányzati célkitűzésnek. Hogyan lehet ebből évi 80-100 ezer új munkahely teremtés, az agrár ágazaton kívül ? A kkv-k foglalkoztató képességének javításával. Ezt azonban kimondani sokkal könnyebb mint megvalósítani: ehhez programok, projektek, szakszerű menedzselés kell vagy kellene…

A KKVház megtehetné azt, hogy meghívja Czomba Sándor államtitkár urat és Herczog László volt munkaügyi minisztert egy pódium beszélgetésre arról hogyan látják a KKV-k foglalkoztatás bővítési esélyeit, lehetőségeit 2014-ig és az azt követő években.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerét, hogy ne csak szlogen maradjon, tartalommal lenne jó kitölteni. Az ország politikai megosztottsága, vitái háttérbe szorulhatnak egy olyan közös ügy esetében mint a foglalkoztatás bővítése, mert ezt ismereteim szerint mindenki támogatná, sőt támogatja is, egyelőre a maga módján és eszközeivel. Elkezdhetnénk egy széles körű konzultációt erről, szem előtt tartva 2-3 éves és 7 éves tervezési idősávokat is. A rövidebb távú gondolkodás, éves tervezések 2014-ig látszólag elsősorban kormányzati érdek, ha sikerül javulást elérni, nőhetnek a jelenlegi kormánypártok újraválasztási esélyei…. 2014-től azonban már vitathatatlanul közös – ellenzéki és kormánypárti érdek egyaránt – egy innovatív, EU-konform magyar foglalkozatatás politika és gyakorlat kialakítása, több programmal és sok fenntartható projekttel.  Elképzelésem szerint ezeknek a programoknak és projekteknek a magyar realitásokhoz és helyi igényekhez kell alkalmazkodniuk, mert a foglalkoztatottsági helyzet nagyon eltérő az ország halmozottan hátrányos helyzetű kistérségeiben és a fővárosban, meg a nyugati határszélen.

Az intézményi rendszer átszervezése nem kerülte el a foglalkoztatás politikát sem. Ezen a területen minden megtorpanás nagyon káros, amely a korábban bevált jó tapasztalatok folytatását akadályozza. A roma felzárkóztató programok egy része és más kezdeményezések mind az EU mind az ILO ( Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ) legjobb tapasztalatainak átvételére irányultak vagy sajátos magyar választ próbáltak találni a hazai égető problémák egy részére. Folytatni lenne érdemes a közös gondolkodást eddigi sikeres projektjeinkről, azok folytathatóságáról, megújításáról vagy új, még relevánsabb irányba tereléséről a komplex szemléletmód erősítésével párhuzamosan. A magam nevében nyugodtan felajánlhatom részvételemet, de tudom mások is nagyon szívesen résztvennének benne az első jó, hívó szóra. Legalább is én ezt remélem…

Mit indíthat el, egy pódium beszélgetés a KKV-k foglalkoztató képességének javításáról ? Sokmindent… Együtt gondolkodást, együttműködést, közös cselekvést a magyar gazdaságot leginkább nyomasztó területen, az alulfoglalkoztatás és munkanélküliség, ide értve különösen a fiatal diplomások között is aggasztó mértéket mutató munkanélküliséget és elvándorlási hajlamot. Hazánkban nem csak az adóterhek oszlanak el aránytalanul, de a munka is, munkával túlterhelt emberek állnak az egyik oldalon, gyakran egészségüket is veszélyeztetve dolgoznak túl sokat, mások alig vagy egyáltalán nem jutnak fizető munkához.

Az ILO feállította azt a tételt, mely szerint a legjobb szociálpolitika a sikeres foglalkoztatáspolitika. Ezt senki sem cáfolta eddig, mert cáfolhatatlan.  Azt azonban, hogy milyen sok és okos kis lépésre, kormányzati intézkedésre és KKV-aktivitásra van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatban nagyobb pozitív változásokat is elérjünk mint az eddigiek látják már az érintettek, s ez talán elég is a legfontosabb szereplők összefogásához.

Örülnék annak, ha a KKVház egy ilyen kezdeményezésnek az élére állna, különös tekintettel a kisvállalkozások kiemelt szerepére és potenciáljára a foglalkoztatás bővítésében

Budapest, 2012.02.29

Székely Zoltán

Tűz- Munka és Balesetvédelmi Bizottság
elnök

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/