A hazai kkv-k jelenleg csak korlátozottan használják ki ezen megoldások előnyeit, pedig az említett technológiák a versenyképesség és a jövedelem termelés fontos elemei lehetnek.

Ennek a lemaradásnak több oka is van: többek között motivációs, képzettségi, finanszírozási tényezők is szerepet játszanak az elmaradásunkban.

Az igazsághoz – és az okokhoz – az is hozzátartozik, hogy a hazai kkv vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is használhatnák a korszerű infokommunikációs megoldásokat. Nem tudatosult bennük, hogy milyen előnyöket, és főleg mennyi hasznot szalaszthatnak el ezen eszközök hiányában, részben emiatt is alacsony a beruházási hajlandóság ezen a téren.

Többek között ennek az eredménye az alacsony színvonalú vállalati folyamatintegráció, és az infokommunikációs technológiákban rejlő lehetőségek korlátozott igénybevétele.

A hazai kkv vezetők nagyrészt olyan személyek, akiknél fennáll a digitális írástudatlanság. Egy olyan korban lettek vállalkozók, és sikeresek, ahol még az internet és a modern infokommunikációs megoldások nem játszottak szerepet. Így aztán nehezen ismerik el, illetve látják be, hogy ezek a megoldások valódi előnyt jelenthetnek számukra.

Emellett sokan tartanak attól, hogy egy komplex informatikai megoldás (erp) bevezetése egy külső szemlélő számára is betekintést engedne a vállalkozás financiális ügyeibe.

Egyes megoldásoknál a túlzott biztonsági- bizalmatlansági aggály is kritikus tényező, a céges döntéshozók tartanak attól, hogy bizalmas üzleti adataik mások (például versenytársaik) kezére kerülhetnek.

Emellett a legtöbb kkv nem rendelkezik egyértelmű üzleti folyamatokkal, így azt sem tudják meghatározni, hogy milyen infokommunikációs megoldás felelne meg számukra, milyen folyamatokat és hogyan lehetne szoftveresen támogatni.

A fent vázolt probléma elég jelentős, melyet a hazai kkv-k valószínüleg egyedül nem is fognak tudni megoldani. Pedig a legújabb technológiák használatával milliós megtakarításokat érhetnek el a vállalkozások.

Ilyen például az informatikai felhő, amellyel egy 20 fős vállalkozás akár másfél millió forintnál is nagyobb megtakarítást érhet el 3 év alatt.

Csak az elektronikus levelezés megoldásában több százezer forintot spórolhat egy 20 fős cég azzal, hogy nem saját maguk alakítják ki az ehhez szükséges infrastruktúrát, hanem bérlik azt egy “felhő” szolgáltatótól.