News & Blog

KKV-k + informatika kapcsolata

A hazai kkv-k jelenleg csak korlátozottan használják ki ezen megoldások előnyeit, pedig az említett technológiák a versenyképesség és a jövedelem termelés fontos elemei lehetnek.

Ennek a lemaradásnak több oka is van: többek között motivációs, képzettségi, finanszírozási tényezők is szerepet játszanak az elmaradásunkban.

Az igazsághoz – és az okokhoz – az is hozzátartozik, hogy a hazai kkv vezetők nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is használhatnák a korszerű infokommunikációs megoldásokat. Nem tudatosult bennük, hogy milyen előnyöket, és főleg mennyi hasznot szalaszthatnak el ezen eszközök hiányában, részben emiatt is alacsony a beruházási hajlandóság ezen a téren.

Többek között ennek az eredménye az alacsony színvonalú vállalati folyamatintegráció, és az infokommunikációs technológiákban rejlő lehetőségek korlátozott igénybevétele.

A hazai kkv vezetők nagyrészt olyan személyek, akiknél fennáll a digitális írástudatlanság. Egy olyan korban lettek vállalkozók, és sikeresek, ahol még az internet és a modern infokommunikációs megoldások nem játszottak szerepet. Így aztán nehezen ismerik el, illetve látják be, hogy ezek a megoldások valódi előnyt jelenthetnek számukra.

Emellett sokan tartanak attól, hogy egy komplex informatikai megoldás (erp) bevezetése egy külső szemlélő számára is betekintést engedne a vállalkozás financiális ügyeibe.

Egyes megoldásoknál a túlzott biztonsági- bizalmatlansági aggály is kritikus tényező, a céges döntéshozók tartanak attól, hogy bizalmas üzleti adataik mások (például versenytársaik) kezére kerülhetnek.

Emellett a legtöbb kkv nem rendelkezik egyértelmű üzleti folyamatokkal, így azt sem tudják meghatározni, hogy milyen infokommunikációs megoldás felelne meg számukra, milyen folyamatokat és hogyan lehetne szoftveresen támogatni.

A fent vázolt probléma elég jelentős, melyet a hazai kkv-k valószínüleg egyedül nem is fognak tudni megoldani. Pedig a legújabb technológiák használatával milliós megtakarításokat érhetnek el a vállalkozások.

Ilyen például az informatikai felhő, amellyel egy 20 fős vállalkozás akár másfél millió forintnál is nagyobb megtakarítást érhet el 3 év alatt.

Csak az elektronikus levelezés megoldásában több százezer forintot spórolhat egy 20 fős cég azzal, hogy nem saját maguk alakítják ki az ehhez szükséges infrastruktúrát, hanem bérlik azt egy “felhő” szolgáltatótól.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/