News & Blog

Több olyan találmány, technikai vívmány is van, amik hosszú ideig hű társaink voltak, aztán egy új fejlesztés hatására pillanatok alatt eltűntek az életünkből. Az utóbbi napok hírei szerint a dvd a következő halálra ítélt. Bár valószínűleg még nem kell eltemetnünk az optikai meghajtókat és tárolókat, de tagadhatatlanul egy új korszak küszöbén vagyunk, melyet a MacBook Air és a Mac Mini megújításának a híre nyitott meg.

Ugyanis már a Mac Mini sem rendelkezik optikai lemezek olvasására és írására alkalmas beépített meghajtóval. DVD-lemezek ugyan kezelhetőek velük, de már csak egy viszonylag drága külső egységgel, a SuperDrive-val.

Az Apple költségtakarékosságra hivatkozva több termékénél is eltűntette az optikai lemezek olvasására és írására alkalmas megoldást, és ezzel egy új korszakot nyitott meg. A cég a háttérben egyébként már lemondott a lemezekről: az új operációs rendszer, az Mac OS X Lion letölthető formában érhető el, de ha majd az Apple-boltokban is megjelenik, akkor is pendrive-on fogják átadni a vevőknek.

A XX. században egyébként több olyan találmány is feltűnt, ami rövid virágkora után a XXI. században eltűnt a süllyesztőben.

Ilyen például a vezetékes telefon, ami a mobilok megjelenésével kezdett a háttérbe szorulni. Ma, amikor tízmillió magyarra tizenkétmillió mobiltelefon jut, a vezetékes visszaszorul az intézmények és cégek falai közé.

A mobiltelefon azonban nem csak a vezetékes telefont törölte ki a köztudatból, hanem számos más találmány is neki köszönheti hanyatlását. Ilyen például a karóra és az ébresztőóra. Ma már szinte mindenki a mobiljára ébred, és a mobilon nézzük meg mennyi az idő. Sőt, a fényképező gépek is egyre inkább háttérbe szorulnak, hiszen a modern mobiltelefonokkal egyre jobb képeket lehet készíteni.

Tíz éve még bőszen használtuk a videó magnókat és a VHS kazettákat, ma pedig már az utóda, a DVD-lejátszók és a DVD-k haláláról kapunk híreket. Na de ahogy mondani szokták, a fejlődés nem áll meg, és a régi technológiák kihalása szükségszerű.

Visszatérve a dvd-kre, a trend egyértelmű, a DVD el fog tűnni. Ezzel kapcsolatban a PC-World is készített egy elemzést, amelyben a miért-re keresik a választ.

Mi az oka a DVD-k, CD-k hanyatlásának?

  • a DVD-, CD-olvasók hangosak;
  • nagy a hibalehetőség a mechanikában, jelentős a karbantartási, javítási költség;
  • az optikai meghajtók számottevően energiaigényesebbek, mint a modern tárolók
  • a merevlemez vagy az SSD sokkal gyorsabb;
  • a nagyméretű médiatartalmak korában a hordozható merevlemezek messze verik a DVD-ket tárolókapacitásban, használatuk ugyanakkor egyszerűbb;
  • a lemezes lejátszókkal szemben a mai technológiával a PC-s, tabletes stb., illetve az internetes megoldások sokkal felhasználó barátabbak, kényelmesebbek.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/