News & Blog

A profitteremtés kulcskérdése:

Oly sokan, és oly sokszor mondták el, hogy szinte már közhely: „a szervezeti hatékonyságnövekedés legfőbb akadálya nem a pénz, hanem a jó szakemberek hiánya.

Ha elemezgetésbe fognánk, vajon mit is jelent a „jó szakember”, hogyan írhatnánk le az „ideális munkavállaló” kompetenciáit, valószínűleg olyan karakterjellemzőket fogalmaznánk meg, mint például: megbízhatóság, lojalitás, együttműködési készség, határozottság, vezetői tekintély, empátia és tolerancia, kötelességtudat stb… stb…

Szóval kevésbé a szakmai felkészültséget, az ismeretek szintjét emelnénk ki, sokkal inkább viselkedésjellemzőkben, szociális készségek együttesében határoznánk meg domináns elvárásainkat. Másként fogalmazva: ha a munkavállalóval szemben támasztott kompetencia-követelményeink teljesülnek, akkor valószínűsíthetően birtokában vagyunk „jó szakembereinknek”.

Vitathatatlan, legfőbb kérdés „csupán”annyi, hogy miképp érhető el célunk? Úgy vélem, kétféle módón:

a.) „jó szakembert” veszünk fel: ennek eszköze a megfelelő kiválasztás, ami annyit jelent, hogy objektív, és megbízható mérési eljárások alkalmazásával bizonyosságot szerzünk jelöltünk releváns kompetenciáiról. (Például arról, hogy képes lesz-e munkafeladatait hatékonyan, pontosan és megbízhatóan ellátni, szervezeti integrációja – beilleszkedése – az elvártakkal kongruens módon valósul-e meg stb.)

b.) „jó szakembert” képezünk: vagyis meglévő dolgozóinkat oktatás, képzés segítségével juttatjuk el a szükséges kompetenciák szintjére. Nem feltétlenül „kidobott pénz” a személyzetfejlesztésre költött forintok összessége, különösen, ha szembeállítjuk az elviselhetetlen munkahelyi légkör miatti kilépések számával: ahol nagy a „vállalati jövés-menés”, ott bizony komoly gondok vannak a szervezeti kultúra színvonalával, a szociális légkör minőségével, a vezetők hozzáállásával. A kilépett dolgozók folyamatos pótlása, az újak betanítása (és mindezekből fakadó hatékonyságromlás) jóval nagyobb költségtényező, mint a személyzetfejlesztésre fordított pénzek összessége!

A munkapszichológiai vizsgálatok kapcsán várható eredményekről, a hatékony kiválasztást támogató módszerekről még sokat fogunk beszélni.

Most egy – specifikusan szervezeti középvezetők készségfejlesztésére kidolgozott  képzési programmal szeretném megismertetni önöket. Amikor programunkat kidolgoztuk, természetesen mi magunk sem sejthettük, hogy az évek során szikrányit nem veszít aktualitásából, sőt szerepe egyre hangsúlyosabb lesz azon döntéshozók körében, akik számára az emberi tényezők jelenítik meg a szervezeti siker kulcstényezőjét.

Kérjük, tekintse meg prezentációnkat, ismerkedjen meg a középvezetők számára kidolgozott speciális képzési programunk részleteivel! 

Kép: disabilityinbusiness.wordpress.com

 

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/