News & Blog

Ezt a sportot azért szerettem meg abban a pillanatban, amint – egy véletlen folytán- megismerkedtem vele, mert a vízen járás a végtelen szabadság érzetét keltette bennem. Akkoriban, kellő élettapasztalat híján még nem értettem meg Rimbaud A részeg hajó-jának valódi mondanivalóját, és elsősorban azért lett kedvencem ez a költemény, mert Rimbaud hajója, miután vontatói szerencsétlenül jártak, szabad lett, és így kezdi sorsának elbeszélését: „… alighogy véget ért a parti furcsa hecc,/vizek szabadja lettem, ki vígan elcsatangol”.

De ahogy egy csapás a feszülés és az elernyedés szakaszából tevődik össze, az evezés sem csupán küzdelmet, a test és a lélek edzését jelentette számomra. Bár ennek is megvolt a sajátos szépsége, az igazi szívbéli gyönyörűséget maga az evezősmozgás jelentette. Mi szép lehet egy örökké egyformán lezajló mozdulatsorban?- kérdezhetnék. – A ritmus! – felelném, ha röviden kellene válaszolni. Az ember születése pillanatától haláláig érzi az élet ütemét: ritmikus a szívverés, a légzés, így változnak napszakok, az évszakok. Talán ezért is találunk gyönyörűséget a zenében, ezért is vonzódunk a ritmikus mozgásokhoz. Az evezés ütemét a csapásnak az a két egymásba folyó szakasza adja, melynek során a lapát a vízben, majd a víz felett halad. A két szakasz időbeli aránya, az egész mozgás sebessége adja a percenkénti csapásszámot, a ritmust. Csodálatos variációs lehetőségek rejlenek ebben! Megunhatatlan a játék a feszülő és ernyedő izmokkal, a gyorsítással, a lassítással, az erő adagolásával.

Különösen szerettem hallgatni a csapás harangütésszerű hangjának elcsendesülése után az előresikló hajó oldalán zenélő vizet

Szerettem esőben evezni, amikor a sok millió esőcsepp verte a vizet és hűsítette arcomat. Szerettem az őszi ködöket, a leszálló sötétet, amikor mint árny suhantam el a néma partok mellett.

Szerettem ősszel a vízen úszó, sodródó levelek közt evezni és a varjakkal feleselni. ( Kár, kár! Miért volna kár!)

Szerettem elfáradni, szerettem hallgatni a felgyorsult vér áramlását, szerettem figyelni, mint nyugszik meg a légzésem egy-egy vágta után. Szerettem egyedül lenni a folyón nagy, nagy csendben, szerettem a vizek szabadja lenni, ki vígan elcsatangol.

Szerettem evezni.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/