Barion Pixel Versenyképességi perspektíva - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

Minden vállalkozás a megvalósult értékesítés pillanatában valamilyen oknál fogva versenyképes, hiszen az ő termékét, szolgáltatását vásárolták meg. Ennél erősebb bizonyíték nincs.
A fő kérdés nem a pillanatnyi versenyképesség egy KKV számára, hanem a versenyképességi perspektíva. Azaz képes-e a vállalkozás tartósan a piacon maradni? Képes-e a hazai és külföldi versenytársak mellett volumenében vagy minőségében és így árszintjében, jövedelmezőségében fejleszteni? Ideális esetben természetesen mindkét fő mutató terén egyidejűleg.
A fenti kérdések döntők a nemzetgazdaság szempontjából is. Fejlődőképes, erősödő KKV-k nélkül nincs szuverén nemzetgazdasági fejlődés, még akkor sem, ha a GDP statisztikailag stabilan növekszik, hiszen a függőség a külföldi befektetőktől domináns marad. A kérdés egyértelmű: miért nem lehetünk elégedettek a KKV-k versenyképességi helyzetével és mi a kiút?

A munkamódszereikben, technológiájukban és széles értelemben vett szervízszolgáltatásukban is sikeresnek tartott magyar KKV-k nagyobb részét a produktumaikat felvevő nemzetközi cégek alakították ilyenné. Ezek a cégek együtt élnek a vevőikkel, a vevőik aktívan és tudatosan alakítják azokat. Szerencsés esetben ez nem monokultúrát jelent és jó alapot biztosít a szélesebb kőrű terjeszkedéshez és öngerjesztő innovációs folyamatokat indít be. Ez jó alapot biztosít a különböző pályázati lehetőségek kihasználására is.

A KKV-k messze nagyobb része nem ehhez a körhöz tartozik és nemzetközileg semmilyen értékelésben sem számítható versenyképesnek. Különösen érvényes ez a termékgyártást folytató körre. Termékeket ma már bárhonnan a világon bármely fogyasztó is viszonylag könnyen be tud szerezni köszönhetően az e-commerce mindennapossá válásának.

Ebben a körben ütközik ki leginkább az oktatás, a gazdasági-pénzügyi műveltség, a nyelvtudás, a kommunikációs bátorság, s így a nemzetközi nyitottság hiányossága. Ezek jelentős javítása nélkül semmilyen állami anyagi jellegű KKV-program sem lehet hatékony, semmilyen pályázat sem hozhat tartósan javuló versenyképességi perspektívát. Így ezen képességek fejlesztésére kell minden KKV-kört érintő programnak elsősorban összpontosítani. Színvonalas, tartalmas tréningek, külföldi vásárok-kiállítások-konferenciák, külföldi kamarai együttműködések elősegítése és más hasonló valós programok előtérbe helyezése indíthat el egy olyan öngerjesztő folyamatot, mely a hazai KKV kört nemzetközileg is versenyképessé teheti.

About Post Author