News & Blog

Ezek a ragasztók általában magas viszkozitású paszták, amelyek a levegő páratartalmának hatására térhálós elasztomert alkotva megszilárdulnak. Ezeket a termékeket a közlekedési és az autóiparban használják szélvédők, tető modulok, pótkerék tartók és egyéb karosszériamodulok és részek ragasztására. A Sika a minden lehetséges követelménynek megfelelő termékek széles skáláját kínálja. Ennek a technológiának a fejlesztésén egy csak erre a témára koncentráló K+F csapat dolgozik folyamatosan, hogy a Sika vezető szerepét ezen a területen biztosítsák.

Egy szabványos egykomponensű poliuretán ragasztó teljes mértékben való megszilárdulása órákig vagy akár napokig tarthat, mert a levegő páratartalmának át kell járnia a ragasztót. Annak érdekében, hogy egy gyorsan szilárduló terméket kapjunk, a Sika kifejlesztette a SikaBooster rendszert. Ez az új technológia a vizet közvetlenül a ragasztóba keveri bele paszta formában. Így egy nagyon gyors száradási rendszert sikerült megvalósítani, és ugyanakkor megmaradtak a kiváló alkalmazási és mechanikai tulajdonságok is.

A ragasztó készítménybe speciális energiaelnyelő kötőanyagokat lehet beépíteni. Az ilyen termékek már egy óra után megfelelnek az ütközési tesztnek az FMVSS 208/212 előírások szerint a legnehezebb körülmények között is. Ez az úgynevezett MOVE technológia a szélvédő javításra használt ragasztók esetén fontos. Ezzel a ragasztóval a megjavított autó hosszú a várakozási idő nélkül visszakerülhet a forgalomba.

Az Sika új, szabadalmaztatott i-Cure technológiája megszünteti a szén-dioxid-képződést, ami általában a szilárdulás mechanizmussal együtt jár. Így a buborék-, alagút- és hólyagképződés is megszűnik a ragasztóban. További előnye ennek az új technológiának, hogy a végleges megszilárdult ragasztó rugalmassági modulusa kevésbé függ a külső hőmérséklettől. Ezért az a klíma szinte nem befolyásolja a ragasztott rész merevségét.

Az erős intramolekuláris kölcsönhatású kötőanyag új generációja lehetővé teszi az egykomponensű poliuretán ragasztók rugalmassági modulusának növelését. Ezzel az UHM (ultra magas modulusú) technológiával a hagyományos poliuretán ragasztóknál tízszer nagyobb merevségű egy komponenses szerkezeti ragasztókat lehet előállítani, a több száz százalékos nyúlási érték fenntartása mellett.

A különböző fent említett innovatív technológiák kombináció új ragasztási megoldásokat tesz lehetővé a jövő moduláris autó kötési koncepcióihoz. A vezető autógyártókkal közös projektek folyamatban vannak.

Ahhoz, hogy a ragasztandó felülettől függően megfelelő tapadást érjünk el, előkezelési lépésre van szükség. A Sika tisztítószerek, aktiválók és alapozók széles választékát kínálja, valamennyi jelenlegi felületre. Az ilyen előkezelés rendszerint oldószerben feloldott tapadást elősegítő anyagokból áll. Ezért ezek a termékek elsősorban illékony szerves anyagokat tartalmaznak.

Mint fenntartható partner, a Sika az utóbbi néhány évben számos vízalapú előkezelő termék fejlesztésére összpontosította a kutatást. Megerősítette technológiai vezető pozícióját az első olyan vízbázisú termékek megjelentetésével, mint például az üveg aktiváló valamint fa- és betonalapozó, amelyeket sikeresen vezette be a piacra SikaHydroPrep néven. Ezért az ügyfeleinknek módjában áll megszüntetni üzemeikben az oldószerek jelenlétét ezáltal javítva a munkakörülményeket, miközben pénzt takarítanak meg például a szellőztető rendszereken.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023