News & Blog

Parkettafektetési módok

Rendkívül fontos, hogy a munka megkezdése előtt ellenőrizzük az aljzat nedvességét, egyenletességét és erősségét, elkerülve ezzel számos problémát, vitát.

Bárhogyan is fektetjük le a parkettát, minden esetben szükség van körben egy kb. 2cm-es dilatációs hézagra, melyet aztán a szegélyléccel le tudunk takarni.

A parketták fektetésére alapvetően négy lehetőség van:

 • Úsztatás
 • Sávos ragasztás
 • Teljes felületű ragasztás
 • Szegezéssel párnafázatra, OSB-lapra, stb.

Úsztatás

parkettazas1

A szalagparketták tipikus fektetési módja. A párazárt aljzatra egy alátét lemez kerül, hogy tompítsa a kopogó lépéshangot, illetve egy rugalmasabb felületet biztosítson, miközben valamelyest hőszigetel is. Ez lehet egy néhány mm-es habszivacs, vagy egy gumiőrleményből készült alátétlemez. Gyors, egyszerű, házilagosan is megfelelő minőségben kivitelezhető praktikus módszer. Ahol, nincs pl. bútorzattal eléggé leterhelve a felület, ott a lépéskomfortja hagy némi kívánni valót maga után, mivel megmozdulhat, illetve kissé kong. Az enyhe elmozdulás folyamatosan hajlítja, feszíti, terheli a klikk-kötést, így gyorsabb elöregedéshez vezet, mint leragasztva, viszont bármikor egyszerűen visszabontható és könnyedén cserélhető.

parkettazas2

Ragasztás

A parketta ragasztók igen-igen széles skálája áll rendelkezésre a kereskedelemben. A készparketták esetében a vizes bázisú (diszperziós) ragasztók alkalmazása nem ajánlott, hiszen a víztartalmuk miatt dagadást és akár a fektetést követő néhány napon belüli felpúposodást okozhatnak.

A kétkomponensű poliuretán és az oldószeres ragasztók többségénél nem áll fenn a veszélye annak, hogy a leragasztott fa átnedvesedjen, feldagadjon. Így a gyárilag felületkezelt termékekre is biztonsággal alkalmazhatók. A csomagoláson mindig feltűnteti a gyártó a termék összetevőit és a szükséges technológiai és hulladékkezelési tudnivalókat.

Az egykomponensű poliuretán (1K PU) ragasztók, nem tartalmaznak sem vizet, sem pedig oldószert. A korábbi ragasztóknak igen sok előnyeit egyesítik magukban az alábbiak szerint:

 • egykomponensű, felhasználásra kész
 • oldószermentes
 • nincs kellemetlen szaga
 • rendkívül rugalmas (mindig lágy, gumiszerű marad)
 • lépéshang csillapító hatása igen jelentős
 • igen magas lépéskomfort
 • valamennyi parkettához, padlóhoz használható
 • víz- és szilikonmentes
 • padlófűtésen is alkalmazható (adalék nélkül)
 • sávos alkalmazása a csekély ragasztóigény miatt rendkívül gazdaságos
 • a már megkötött anyagot tartalmazó hulladék háztartási hulladékként kezelhető

A gumiszerűvé megkötő ragasztó, engedi egy kissé mozogni a fát, miközben rendkívül erősen rögzíti is azt. A vertikálisan ébredő szakító erőket, melyeket a fa felpöndörödési szándéka okoz, elosztja, tompítja, nem adja át mereven az aljzat egy-egy kis felületére, kiegyenlíti a feszültségeket. Így lényegesen kisebb az esély arra, hogy felszakadjon akár a ragasztás, akár az aljzatkiegyenlítő, vagy leváljon az esztrich felső rétege. Hangcsillapító hatása szintén a gumiszerűsége által lényegesen jobb, mint a megkeményedő ragasztóknak. Tesztszobában mért kopogó hangok visszaverődése a hagyományos úsztatott rendszerhez képest -19dB! Alkalmazásával a padlóburkolat alakja finoman változik a lépések hatására, csillapítja a terhelést, ezzel jótékony hatással van az ízületekre és az izomzatra is.

A parketták ragasztása történhet teljes felületen, vagy sávos eljárással.

Sávos ragasztás

pakettazas3

A rugalmas, 1K PU-ragasztók teremtették meg a lehetőségét ennek az igen előnyös és ugyanakkor nagyon gazdaságos ragasztási módnak. Olyan parketták esetében alkalmazható, ahol elegendő vastagságúak a csapok. A 14mm vastag szalagparketták már fektethetők ezzel a ragasztási technológiával. Esetükben a ragasztósávokat elegendő 20cm-enként felhordani, de a bütüs oldali csatlakozásoknál 5cm-nél ne legyen messzebb a ragasztósáv! Ez a technológia ideális a tömör, csap-hornyos parketták és svédpadlók esetében is, mivel elég erősen rögzít, de jobban engedi a fát mozogni, mint a teljes felületen történő ragasztás és így még kisebb az esély arra, hogy felszakítsa az aljzat felső rétegét. Általában 15cm-enként célszerű a sávokat kihúzni, de szükséges, hogy minden egyes parketta elem legalább 3 sávon feküdjön. A SikaBond® ragasztók csomagolása tartalmaz kinyomó pisztolyvéget, amellyel a bemetszése révén, egy kb. 8-10mm magas háromszög keresztmetszetű sávot kell felhordani az aljzatra és a parkettát belenyomni, vagy beleütni úgy, hogy kb. 1mm-nyi vastagságban terüljön szét a ragasztó.

Sávos ragasztás alátétlemezzel

A gumiőrleményből készült Sika® AcouBond alátét 3mm vastag, 1m széles, sávonként perforált alátéttel a tartósan rugalmas SikaBond® ragasztó már említett magas lépéskomfortját, még hatékonyabbá tehetjük. A gyakorlatban szükség lehet erre a hanggátlás okán pl. egy panellakásban, vagy mondjuk egy fitness szobában, ahol a sportolás miatt a padló rugalmas mivolta is igen fontos követelmény. Ilyenkor a ragasztót csak az egymástól 10cm-re lévő perforált résekbe nyomjuk a fentiekkel megegyezően.

A sávos ragasztás mindkét esetében 1-2mm-nyi aljzat egyenetlenséget többlet ragasztó felhasználás nélkül, könnyedén és gazdaságosan kiegyenlíthetünk, alkalmasint megspórolva ezzel az aljzatkiegyenlítés munkáját, s költségét is.

A sávos ragasztás, akár a Sika® AcouBond alátétlemez alkalmazásával, akár nélküle is, a teljes felületen történő ragasztással megegyezően, minden aljzaton alkalmazható. Padlófűtés esetén nem ajánlott a sávos ragasztási mód, mert a ragasztósávok közötti széles légrések, illetve az alátétlemez csökkentik a padlófűtés hatékonyságát.

Teljes felületen történő ragasztás

parkettazas4

Az összes parketta esetében alkalmazható rögzítési módszer, de a szalagparketták, svédpadlók és a hosszabb hagyományos csap-hornyos parketták esetében csak padlófűtés esetén szükséges, mivel így lényegesen kedvezőbb a hőátadás, mint sávosan ragasztva, vagy úsztatva.

Szegezés

Hazánkban parketta és svédpadló fektetésére ma aránylag ritkán használatos módszer, viszont a fenyő hajópadlózás legismertebb és legelterjedtebb megoldása. Történhet párnafákra, vakpadlózatra, OSB-lapra, vagy egyéb szögkötésre alkalmas fogadó szintre, napjainkban már többnyire sűrített levegős szögbelövéssel. A több méter hosszú padlók enyhe ferdesége a lerakáskor hatásosan korrigálható és aránylag rugalmas felületet eredményez, sőt a fa szükségszerű mozgását is lehetővé teszi. Idővel azonban túlzottan is meglazulhat a szögkötés és ez a padló recsegéséhez, „nyiszorgásához” vezethet.

Szegezés és a sávos ragasztás kombinációja

A szegezéskor a padló alá (pl. a párnafákra) 1K PU SikaBond® ragasztó sávokat is felhordva, halkabb, rugalmasabb és tartósabb lesz a padló, illetve meggátolhatjuk a padlózat későbbi recsegését, miközben a szegezés lehetővé teszi akár a 4-5m hosszúságú fenyő hajópadlók enyhe ívességének a kiküszöbölését is, azaz négyzetmétereként néhány száz forintos anyagköltséggel egyesíthetjük a sávos ragasztás és a szegezés előnyeit.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/