News & Blog

Összefogni és a gondolatainkat hallatni

Segélykiálltásnak tekinthető esti online beszélgetést folytattak a kétkezi vállalkozók

A BKIK (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara), az IPOSZ ( Ipartestületek Országos Szövetsége) és a KKVHÁZ (A Magyar Gazdaság Kávéháza) közösen tartottak egy probléma leltár és javaslat börzét a kétkezi vállalkozók társadalmáról. A bevezetőkben Németh László az IPOSZ elnöke és Lőrincz Gergely a BKIK Kézműves Tagozatának elnöke kiemelték, hogy a kétkezi vállalkozók nem csak a magyar gazdaság kulcsszereplői, de a társadalom munka alapú szövetének is nélkülözhetetlen részei. Bajban vannak, állami segítség nélkül egész szakmacsoportok tűnnek el. Gulyás József a KKVHÁZ elnöke, az esemény moderátora, arra tett ígéretet, hogy problémaleltárat igyekeznek készíteni, amit prioritási rendbe állítanak és azt az illetékes tárcák asztalára teszik.

Szerkesztett, összevont felvetések a kétkezi vállalkozók legmarkánsabb gondolataiból:

Finanszírozási kérdések:

A kedvező kamatozású  (5%) Széchenyi Hiteleket a KAVOSZ ajánlása ellenére, még növekvő éves teljesítmény esetén sem hosszabbítják meg gyakran a kereskedelmi bankok, – az építőipar, és más egyes ágazatok kockázatára hivatkozva -, majd a visszafizetésre képtelen, kényszerhelyzetbe került vállalkozók 18% kamatra kapnak hitelt ugyanattól a banktól az elvett hitelre finanszírozást.
Általánosnak látszik, hogy a bankok hitel termékeket kínálnak, az ügynökeik azt a látszatot keltik, hogy azok el is érhetőek, majd egy személytelen hitelbírálat sok várakozási idő után, magyarázat nélkül elutasítja őket.
Javaslat: Legyenek a finanszírozás banki feltételei nyilvánosak és ha azt az ügyfél teljesíti, kapjon forrást, különösen, ha a szakmai szervezetei, a Garantiqa Hitelbiztosító kezeskednek felőle. Világossá vált, hogy a banki termék végtére nem is a hitel, hanem a titkos bírálati feltételek azok. A GVH járjon el, hogy a „fogyasztó” a dobozos termékek igénybevételi feltételeit, más bankokkal összehasonlítható módon tanulmányozhassák.

Az egyes vendégek hozzászólásait a következő időpontokban hallgathatják meg:
4:00 – Németh László IPOSZ elnöke
9:37 – Lőrincz Gergely BKIK Kézműipari Tagozat elnöke
16:00 – Restyák György Resi – Construct Kft ügyvezető
21:30 – Gáspár Péter Pál – képzési szakember
24:00 – Csuka Csaba – vállalkozó
25:50 – Kovács János – pénzügyi és ingatlankezelési szakértő
28:30 – Nagy Barnabás – földmunkagépes vállalkozó

Munkaerő ellátás képzés

Az 50-es években született épp nyugállományba vonuló mestereket nem követi új generáció. A felszínen az látszik, hogy a mai fiatalok tömegesen nem kívánnak kétkezi munkát végezni. Nem ez a pontos helyzet. A felszín alatt a valóság az, hogy a nagy gyárak szalagjai, bevásárló központok pultjai mellett kapható milliót közelítő bérek végzik ki az iparosság utánpótlás lehetőségeit.
Javaslat: A hazai lakosság és közületi megrendelők ellátására képezzük ki azokat a szakembereket, akik magyarul beszélve, a hazai körülményeket jól ismerve még évtizedekig ellátják a magyar piacot. A gyárak szalagjai mellé hozzunk(hozunk is) import munkaerőt. Arra azonban alakítsunk ki garanciákat, finanszírozást, hogy a magyar iparos hitelesítetten kiváló legyen, és rendes megélhetéssel rendelkezzen.  (Az nem fordulhat elő, hogy az adófizetők pénzén kiképzett kiváló szakember, csak gondol egyet és elmegy Londonba. Előtte fizesse vissza a kiképzése árát)
A képzési rendszernek, már a kora gyermekkorban rangot kell adni. Elhangzott hogy a kisiskolás kortól a gazdaságot a pénzügyeket tanítani kell a gyermekeknek, de ugyanígy a kétkezi munka talentumait is keresni kell és korán sikerélményekhez juttatni.
A gyors azonnali megoldás persze, a felnőttképzés. Itt látni kell, hogy mire van szükség, és azt gyors, nem túl bürokratizált módon képezni kell. (Vannak anomáliák is. Az évtizedek óta gipszkartont felszerelőknek nem reális, hogy most kilépve a munkájukból 2-3 éves képzésen vegyenek részt, majd azután folytassák. Persze fejlődjenek, de ezt ésszerű módon)

Az egyes vendégek hozzászólásait a következő időpontokban hallgathatják meg:
32:30 – Lőrincz Gergely BKIK Kézműipari Tagozat elnöke
35:50 – Bocsi Lőrinc – egyéni vállalkozó
38:10 – Németh László IPOSZ elnök
44:38 – László Sándor – BKIK
47:26 – Restyák György – Resi – Construct Kft ügyvezető
50:02 – Gáspár Péter Pál – képzési szakember

Adminisztráció

Folyik egy hatékony deregulációs munka a BKIK-ban. Kétségtelen, messze vagyunk a „söralátét” adóbevallástól, és még mindig bántóan sok a felesleges (vagy feleslegesnek tűnő)
tennivaló. A szervezetekkel rendelkező vállalatok átrághatják magukat ezeken az akadályokon, de egy gyakran egyedül dolgozó mester kegyetlenül meg van „adóztatva” azzal, hogy könyvelőt, ügyvédet kell fogadnia napi ügyek miatt is.
Javaslat: A KATA visszakézből való kivezetése mellet és ellen is szóltak érvek. A KATA a régi módon nem kívánatos, de új módon nélkülözhetetlen.  Kétségtelen tény, hogy a jövő digitális. A társadalmat hozzá kell szoktatni, az állammal való kapcsolattartás új minőségéhez. (De arra figyeljünk, hogy ne akkor kezdjünk fogyókúrázni, amikor szívműtétre vagyunk berendelve a kórházba)

Következő lépés

Nem túlzás a szívműtét hasonlat. A gazdaság szereplőinek érdekvédelmi hálózata VOSZ; IPOSZ stb. – a kormányzatnak a gazdaságerősítő köztestületei, az érdek érvényesítő partnerei (KAMARÁK),  az egész társadalom érdekeiért felelős szabályozók (KORMÁNY) és az érdekegyeztetők (pld. KKVHÁZ)  társadalmi párbeszéde elkerülhetetlen.
A tét nem kevesebb mint a magyar iparosok, mikróvállalkozók világának megszűnése, vagy stabilizálódása. A válasz nem könnyű, de elkerülhetetlen.
2023 őszén újra megrendezzük a Kétkezi Vállalkozók II. Országos Csúcstalálkozóját.

Gulyás József

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/