News & Blog

Ökotermékek eredetigazolása

Az Európai Unió előírásai alapján minden élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági terméket, feldolgozott, élelmiszernek szánt mezőgazdasági terméket, takarmányt, valamint szaporítóanyagot és vetőmagot a termelést, feldolgozást, tárolást, EU-n kívüli országból importálást vagy ilyen országba történő exportálást kizárólag olyan gazdasági szereplő végezhet, aki tevékenységét valamely nemzeti tanúsító szervezetnek bejelentette, és e célból a szervezetnél nyilvántartásba vételét kérte. Magyarországon ilyen tanúsító szervezet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felügyelete alatt működő Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

A minősítő tanúsítvány kiállításának feltétele egy írásbeli tanúsítási szerződés megkötése azon tanúsító szervezettel, amely a gazdasági szereplő bejelentkezését elfogadta. A tanúsítási szerződés megkötését követően kerül sor a gazdasági szereplő tevékenységének ellenőrzésére, az ellenőrzési és tanúsítási költségek megfizetését követően. Az előállítási folyamatok ellenőrzése évente legalább egy alkalommal átfogóan, előre egyeztetett időpontban a helyszínen történik, de a tanúsító szervezet ellenőrei esetenként további bejelentett (vagy be nem jelentett) ellenőrzéseket is tarthatnak annak érdekében, hogy megállapítsák a vizsgált tevékenység közösségi és hazai normáinak való megfelelését. A megállapításokat az ellenőrök értékelési jelentésben foglalják össze.

 

A tanúsító szervezet az ellenőri és értékelési jelentés alapján hozza meg a tanúsítási döntést, amely alapján kerül kiállításra a minősítő tanúsítvány. A tanúsítvány alapesetben a következő év végéig, vagy az új tanúsítvány kiadásáig érvényes. A minősítő tanúsítvány mellékletében felsorolt termékek az abban foglaltak szerint jelöléssel forgalmazhatók, amelyet a címkén, árukísérő bizonylatokon is fel kell tüntetni.

 

A nemzeti tanúsító szervezetek által minősítő tanúsítvánnyal ellátott termékek az engedélyezést követően olyan megjelölésekkel forgalmazhatók, amelyek a vásárlók számára azt sugallják, hogy a termék, az összetevők vagy a takarmány-alapanyag a hazai vagy a közösségi ökológiai követelményeknek megfelelően kerültek előállításra. Kizárólag a minősítő tanúsítvánnyal rendelkező termékek jogosultak tehát ökológiai termelésre utaló kifejezéseket (pl. öko, bio, organikus), valamint környezetbarát termékjeleket használni a címkézésen, a reklámanyagokban vagy a kereskedelmi okmányokban. Ilyen megjelölés alkalmazása során azonban kötelező megjelölni a gazdasági szereplőnél végzett ellenőrzésekben illetékes ellenőrző hatóság kódszámát, valamint előrecsomagolt élelmiszerek esetén a termék összetevőinek termesztési vagy tenyésztési helyét is (“EU-mezőgazdaság”, “nem EU-mezőgazdaság”, “EU-/nem EU-mezőgazdaság”).

 

A minősítő tanúsítvánnyal kapcsolatos visszaélések, egyes termékekkel szemben támasztott fogyasztói panaszok kivizsgálását szintén a nemzeti tanúsító hatóságok végzik az ellenőrzési eljárás részeként: a tanúsító hatóságok ugyanis rendszeresen ellenőrzik a gazdasági szereplők termékein az ökológiai termelésre történő utalás helyes használatát, a jogszerű védjegyhasználatot, és a tanúsítványok jogszerű alkalmazását, és visszaélés esetén a megfelelő szankciók alkalmazásával intézkednek a helyzet orvoslása iránt.

 

BALÁZS & HOLLÓ Ügyvédi Iroda

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/