News & Blog

Nagyon nagy megtiszteltetés számomra , hogy csatlakozhatok a KKVHÁZ szakértői csapatához. Volt szerencsém találkozni Gulyás Józseffel aki bátoritást adott ehhez a feladathoz. A jövőben szeretném, ha Kolozsváron is elindulna egy kis kkvház mozgalom. Nagyon megköszönném , ha eljuttatnák hozzám azokat a tevékenységi területeket, ahol szivesen alakitanának ki közös érdekeltségeket erdélyi vállalkozókkal vagy akár önállóan is.

Következzen az igért visszatekintés: Cégalapitás 1994-ben

Egy németországi cég magyarországi képviseleti irodájában dolgoztam . A német igazgató elmondta, hogy szeretnének Románia felé nyitni ( mivel ott is megtörtént a rendszerváltás). Elvállalom-e az ottani cég megalapitásának proceduráját és vezetését.

Számomra ez nem is volt kérdés- na nem azért mert ezt egy kihivásnak gondoltam- hanem azért mert azt gondoltam Erdély, magyarok lakják, magyarul beszélnek .Ennél mi sem egyszerübb. Mostanra már tudom ez nem is volt olyan egyszerü.Az ország fővárosa Bukarest.  Akkor még nem volt mobil telefon, de még a vezetékes telefonvonalból is nemzetközit kapni nem volt egyszerü, a 496-s számitógépek haditechnikának minősültek,… A cégalapitásnál , ha külföldi állampolgár volt valaki több ezer dolláros alaptőkét kellett tagonként fizetni.  A németországi cég 1999-ben kilépett a cégből és ettől az évtől kezdve egyedüli tulajdonos vagyok. Egészen más egy céget igazgatni a tőke háttere nélkül, De nem lehetetlen.

Ma természetesen már minden megváltozott. Vannak előnyök és hátrányok is a múlthoz képest,

A cégalapitás előtt mindenkinek javaslom végeztessen piackutatást, hacsak nem egy már müködő romániai céggel fog együtt dolgozni.  Mire számitson a tevékenységi területén .Abban az időben a mi területünkön egész Romániában talán 10 vállalkozás volt. Ma több, mint 100, de lehet hogy ennél is több.

A cégalapitás egy nap alatt megtörténik. Az adózás is kedvezőbb bizonyos szempontból, mint Magyarországon.

Az is egy nagyon fontos kérdés: hol legyen a kezdő vállalkozás székhelye?

Még mielőtt érzelmi alapon bárki kijelenti: ERDÉLYBEN. gondolkodjon el rajta helyes döntés-e.?

Természetesen az is egy fontos szempont , hogy (1)egész Románia területén akarja-e a tevékenységet csinálni vagy csak Erdélyben?

Az első esetben javaslom Bukarestben nyisson irodát és valahol Erdélyben ( Kolozsvár, Marosvásárhely,vagy más városok) egy munkapontot, kirendeltséget.

Én ( mi) forditva kezdtük-érzelmi alapon való döntés- Kolozsváron lett a cég székhelye. Hamar rá kellett ébredjünk, hogy hiába Kolozsvár az ország közepe, a főváros Bukarest. Később lett ott is egy irodánk.

Fontos azt is megemlitenem és a tapasztalataimra alapozom: nagyon eltérő mentalitásu emberek vannak erdélyben és románok által lakott területen. Magyar vállalkozóként ezzel is számot kell vetni.

A cégemnél Kolozsváron 10 alkalmazott van, ők mindegyike erdélyi,magyarul és románul is kiválóan beszélnek.

A vállalkozásom fő profilja( mert ezt még nem is emlitettem), egészségügyi laboratóriumokban használatos készülékeket és fogyóanyagokat forgalmazunk. Uniós gyártóknak vagyunk a kizárólagos forgalmazói.( mára a kizárólagos disztributor elnevezésnek az uniós határok miatt már nincs is nagy jelentősége.Csak is a gyártón múlik az, hogy mennyire tartja ezt be. Nekünk szerencsénk van) Egész Románia területén dolgoznak az üzletkötőim.Igen nagy feladat a 400 km-s utat 6-7 óra alatt megtenni.Magyarországnak sokkal hosszabb az autópálya szakasza, mit Romániának. Az utóbbiban kb.200km mindössze az autópálya hossza.

Elsőre ennyit szerettem volna eljuttatni azokhoz a kedves olvasókhoz akik végig olvasták a gondolatokat.

Akiket mélyebben is megérintettek a fentiek, vagy további részletekre is kiváncsiak IRJANAK, ÜZENJENEK.

 

Üdvözlettel:

Pintér Zsuzsa
kkvhaz@kkvhaz.hu
nobis

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/depo25-bonus25/

https://madura-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/fonts/vietnam/

https://doplang-adipala.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/jepang/

https://tayem-karangpucung.cilacapkab.go.id/wp-includes/assets/myanmar/

https://cigintung-wanareja.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/rusia/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/pragmatic/

https://karangsembung-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/css/garansi-kekalahan-100/

https://banjarwaru-nusawungu.cilacapkab.go.id/wp-includes/js/thailand/