Barion Pixel Mobilnet csapda. - KKVHÁZ | megtudhatja + elmondhatja + ott lehet

Az internet ma már annyire beleivódott a mindennapjainkba, hogy természetesé vált, hogy mindig mindenhol elérhetőek legyünk és mindig mindenhol elérjük az internetet. Hiába no, csatlakozni kell a nagy agyhoz. 🙂 Ezt a fajta vágyat természetesen a szolgáltatók azonnal megpróbálják kielégíteni, méginkább fokozni és mobil internet csomagok sokaságával árulják a szabad kapcsolódás illúzióját. A mobiltelefonok (winmo, android, stb) átléptek a következő fázisba, ahol már nem csak telefonálni lehet velük, hanem részese lehetsz a nagy egésznek. A telefonokon közvetlen gombok mutatnak az időjárás előrejelzésre, a csevegő programokra (msn, skype), vagy közösségi oldalakra (facebook, twitter).mobilfacebook Ez az információ egy gombnyomással elérhető gyorsan, könnyen. És amennyiben azonnal nem csatlakozik a telefon, a csatlakozást kivezetik valamelyik a készüléken kívül levő kényelmi gombra. Gondosan, hogy a műszaki kérdésekben teljesen járatlanok is a lehető legegyszerűbben csatlakozhassanak. A tévéreklámokban kedvező áron hirdetik a csillivilli csúcsmasinákat, persze mindent nem mondanak el, hogy is tehetnék a drága műsoridőben, de arra van mód, hogy poénosan bemutassák mennyire sokoldalú a legújabb beszerzendő kütyü már 10eFt alatt (olyan ingerem van az egyik jellemző poént bedobni, de akkor sem reklámozom egyik szolgáltatót sem). És persze, hogy neked is kell egy ilyen. Nem is érted, hogy voltál képes eddig meglenni nélküle. Szóval irány valamelyik szolgáltató boltja. Belépsz és rohansz a reklámban látott kütyühöz. Csodaszép. Tapogatod, nyomkodod és rájössz, hogy neked ez kell. KEEELL. Izzadó kézzel gyűrögeted az előkészített tízezrest, hogy minél hamarabb birtokba vehesd álmaid tárgyát, hisz ennyiért a hülyének is megéri. Az ügyintéző kedvesen tájékoztat, hogy igen 9990Ft a készülék, és semmi sem kell csak, hogy jól ki tudd használni a készülék csodás képességeit, kell egy jó kis előfizetői csomag és vállalni kell, hogy 2 évig nem váltasz csomagot és persze nem is mondod fel az előfizetésed. Az előfizetői csomag mindössze havi 15000Ft (tizenötezer)… Persze van benne mobil internet, meg lebeszélhető, meg lesmselhető rész. Szóval simán megéri. Kicsit hezitálsz, de már olyan sikeresen beetettek, hogy bánja kánya, belemész. Na számoljunk csak egy pillanatra. A telefon 9990Ft+(24*15000Ft)… Ez 2 év alatt 369990Ft biztos bevétel a szolgáltatónak. És biztos lehetsz benne, hogy minimum ezt az összeget bevasalják rajtad. És ez még csak a csapda első lépcsője.

A csapda fő eleme maga a net. Vagyis a mobilnet. Tudniillik a mobil internet használata pénzbe kerül. mobilgoogleLátszólag nem sok és az ügyfélszolgálat is bagatelizálja a lehetséges forgalmat (persze csak szóban), de valójában senki sem tudja, hogy aktuálisan mekkora forgalmat bonyolítasz és a meglepetés csak akkor ér, amikor kijön a szolgáltatótól a több tízezer forintos számla. Ekkor már hiába reklamálsz, azt bizony be kell fizetni.Itt szeretnék visszautalni az első bejegyzésben már említett kényelmi szolgáltatásokra. Vagyis, hogy a készülék egy gombnyomással csatlakozik a netre és megkezdi a letöltést. A mobil technikában járatlan felhasználók nem is mindig tudják, hogy melyik szolgáltatás igénybevétele esetén jön létre internet kapcsolat, és akik járatosabbak a témában azok nem tudják, hogy egy keresés vagy időjárás előrejelzés mekkora forgalmat generál (a chatről és társasági oldalakról már ne is beszéljünk). És nincs költségkontroll. Vagyis csak akkor vág arcul a felismerés, ha megkapod a hetvenezres számlát.A szolgáltatónak (mindegyiknek) azonban elemi érdeke, hogy te belesétálj ebbe a csapdába, tehát a netre való csatlakozást annyira leegyszerűsítik, hogy valójában az átlag felhasználónak fel sem tűnik, hogy mikor van élő kapcsolata. Persze van egy kis ikon a nagy kijelző egyik sarkában ami netes kapcsolatot jelez, de még akkor is ha tudod, igazából a valóságos tények felett könnyedén átsiklasz. Ráadásul olyan izgalmas, hogy kezedben tarthatod a világhálót. Nyomod a twittert, facebokon megírod az összes ismerősödnek, hogy a piacon épp krumplit válogatsz, vagy épp megosztod a nyaralásod képeit. Az az igazság, hogy az adott pillanatban nem is érzed, hogy ez mibe kerül neked. Pörög a számláló, de te ezt nem látod. Fogalmad sincs mennyit költesz.A neten biztosan több olyan fórumot is találsz ahol póruljárt felhasználók elmondják a tapasztalataikat. Az egyiket itt találjátok: Index fórum

Mi a megoldás? Első körben mindenkép gondod végig, szükséged van-e a mobil internetre. A mai okostelefonok jobbára már wifi hálózatokra is tudnak csatlakozni, és a legtöbb kávézó és pláza biztosítja a free wifi kapcsolódást, tehát nagyon kicsi az a terület ahol a mobil internetre valóban szükséged lehet. Tehát ne dőlj be a szolgáltatók hangzatos reklámjainak. ŐK KIZÁRÓLAG A SAJÁT ÉRDEKÜKET NÉZIK. Ha igazából nincs szükséged a mobil internetre TILTASD LE! Hogy pontosan értsd, amikor megveszed az előfizetést, a mobilnet már aktiválva van és a telefon be van állítva a használatára. Tehát neked jól és érthetően LE KELL TILTADNOD az ügyfélmanagernél, ha nem akarod használni. De ha már mindenképp szükséged van a mobil internet adta előnyökre, legyél tisztában a költségekkel. Válassz egy olyan csomagot amiben van egy bizonyos adatforgalom fix költségekért. A mobil internetre való csatlakozást semmiképp se automatizáld, bármennyire kényelmes is. Sőt… A legjobb, ha úgy állítod be a telefont, hogy több megerősítést kérjen a csatlakozáshoz. 🙂 Esetleg állítsd el a beállításokat és amikor tényleg szükséged van a mobil internetre akkor állítsd be jól. 🙂 Tudom, kényelmetlen, de hidd el sokkal kényelmetlenebb, ha hó végén 50-100eFt-os számlát kell fizetni.A másik, hogy sűrűn (akár naponta) ellenőrizd a számítógépeddel (ne a mobillal) az épp aktuális mobil egyenleged. Erre tudtommal minden szolgáltató lehetőséget biztosít. Sőt elektronikus formában a kimenő híváslistát is figyelemmel tudod kísérni.Az android vagy winmo (nekem win6.5) telefonokra a kiegészítő programokat KIZÁRÓLAG WIFI KAPCSOLATON keresztül szedd le.A telefonra írt játékok mobil letöltése is pénzbe kerül. A letöltéskor egy “Elfogadod a szerződési feltételeket?” kérdésre adott igenlő válasz nem ritkán több száz vagy akár több ezer forintos költséget jelenthet (sok jogdíjas játék van :-)).Az úgynevezett ingyenes szolgáltatások amelyeknek a logoja ott virít a telefonodon (facebook, twitter, marketplace, messenger, skype, msn weather, windows live, msn money, stb.) lehet, hogy ingyenesek, sőt még az is lehet, hogy kényelmesek, de az a forgalom amit ezek az ingyenes kis programocskák generálnak, már pénzbe kerül amennyiben a mobilnet szolgáltatással éred el. Használj wifit, ha van, ha nincs keress egyet!

Egyéb mobil csapda. Az emelt díjas SMS küldése és FOGADÁSA is külön letiltható vagy aktiválható. Valljuk be néha kell emelt díjas SMS-t küldeni. Én például autópálya matricát vagy parkolást fizetek ezzel a módszerrel. DE ha küldesz egy játékba (mondjuk egy szavazós játékba) egy smst, kapsz egy értesítést, hogy felkerültél egy listára ahova kaphatsz különböző tájékoztatást. Például vicceket küldenek neked SMS-ben, darabonként mondjuk 400Ft+ÁFA áron. 🙂 Mire észbekapsz, már kaptál is 2-3 olyan sms-t ami semmire sem jó, de fizetheted érte a díjat. Sőt, sok ilyen “szolgáltató” annyira cseles, hogy valójában a költségek közt észre sem veszed a rádakaszkodott kullancsot, mivel havonta lehet, hogy csak 1-2 sms-t kapsz ami felett átsiklasz gondolva, hogy téves.

Így a cikk végén csak egy dologra hívnám fel a figyelmet:

INGYENEBÉD NINCS!

About Post Author