News & Blog

Mit érdemes tudnunk a pénzeszköz likviditásról?

Elvégre minden nagyobb volumenű projekt, üzletkötés vagy megállapodás megszületése előtt üzletfeleink biztosak szeretnének lenni abban, hogy egy tőkeerős, stabil, megbízható céggel dolgoznak majd együtt, és az esetleges likviditási nehézségek nem gátolják majd a közös munka sikerét.

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mivel lehet megfelelően alátámasztani cégünk likviditását? Hogyan lehet ennek a mértékéről bizonyosságot szerezni oly módon, hogy az a másik fél számára is megnyugtató eredményt mutasson?

Rövid cikkünkben azokat a legfontosabb információkat tárjuk fel az olvasó előtt, amiknek az ismerete a pénzeszköz likviditás kapcsán feltétlenül szükséges.

Miért bír komoly jelentőséggel a likviditás egy cég életében?

A likviditás mértéke azt fejezi ki, hogy a vállalat mennyire képes a rövid lejáratú kötelezettségek teljesítésére. Ennek főként az üzleti partnerek szemszögéből van kiemelt jelentősége.

Amikor a növekedés fenntartása érdekében egy bankhoz fordulunk hitelhez, akkor a pénzintézet értelemszerűen szeretne megbizonyosodni róla, hogy a számunkra kölcsönzött összeget vissza fogjuk tudni fizetni.

Szintén bizonyosságot kell majd mutatnunk a vállalkozásunk pénzügyi stabilitásáról olyan esetekben, amikor egy nagyobb volumenű projektre pályázunk. Teljesen érthető, hogy ilyen nagy téttel bíró feladatok kapcsán a szakmaiság mellett fontos szempont, hogy a megrendelő pénzügyileg stabil partnerrel szeretne együtt dolgozni.

Mit érdemes tudnunk a pénzeszköz likviditásról?

Ha szeretnénk a cégünk likviditási helyzetét értékelni, akkor ennek kiszámításához a likvid eszközöket, illetve a rövid lejáratú kötelezettségeket kell összevetnünk.

A pontos mutatószámhoz úgy jutunk, hogy a forgóeszközök teljes értékét viszonyítjuk a rövid lejáratú kötelezettségek összértékével. Az így kapott likviditási mutató pontosan megmutatja, hogy a likvid eszközöknek tekintett forgóeszközök értéke egész pontosan hányszorosa az egy éven belül esedékes kötelezettségeknek.

Magyarul, így kapjuk meg annak az arányszámát, hogy cégünk mekkora arányban tudja teljesíteni a rövid lejáratú kötelezettségeit.

Amennyiben a kapott mutató értéke egynél alacsonyabb, akkor a vállalkozásunk pénzügyileg instabil helyzetben van. Értelemszerűen minél magasabb számot kapunk eredményként, annál inkább stabilnak nevezhető pénzügyileg a cégünk. A kettő feletti érték egyébként már kifejezetten jónak számít.

Mit tudunk tenni akkor, ha a cégünk likviditása messze van az optimálistól?

Likviditási gondokkal időnként a tervszerű gazdálkodással és nyereségesen működő cégek is kénytelenek szembenézni. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a rendelkezésre álló tőke túlságosan nagy hányada kerül lekötésre hosszabb időre.

Akár nemrég indult, akár huzamosabb ideje a piacon működő cégek is lehetnek érintettek a pénzügyi nehézségek kapcsán. Ha ilyen helyzetbe kerül a cégünk, akkor sem kell feltétlenül a legrosszabbtól tartanunk, ugyanis szerencsére létezik olyan megoldás, ami ideális lehet számunkra.

A faktoring szolgáltatás igénybevételével ugyanis gyorsan juthatunk azonnal felhasználható pénzhez. Ha a faktor cég megbizonyosodik a kintlévőségeink kapcsán arról, hogy az üzleti partnereink fizetőképesek, akkor szerződéskötést követően akár 24 órán belül is hozzá tudunk férni számláink bruttó értékének a 90%-hoz.

Ennek köszönhetően rendezni tudjuk a kötelezettségeinket, és megteremthetjük az esélyét a további növekedésnek.

KKVHÁZ Szerkesztőség

Vélemény írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Magyar Gazdaság Kávéháza!

Termékünk a kapcsolat, a tudás és a közösségi élmény

Hiszünk abban, hogy a gazdaság minden felelős
szereplőjének, politikai nézetektől független,
konstruktív, kulturált, rendszeres párbeszéde a magyar
versenyképesség egyik záloga.

Minden jog fenntartva 2023